Για προσπάθεια υποβάθμισης της διάστασης της γυναικοκτονίας του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Σκοταδιστικές αντιλήψεις και στερεότυπα

Ο κ. Σκουρλέτης μάλιστα έψεξε τον υφυπουργό Εσωτερικών, (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρο Καλαφάτη για το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια συζήτησης σε τηλεοπτικό πάνελ κατηγορώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση ότι με αφορμή και το έγκλημα στα Γλυκά Νερά θέλει να αποφύγει εντελώς τη συζήτηση για τα στερεότυπα εις βάρος των γυναικών στην ελληνική κοινωνία.

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία ο τρόπος που προσεγγίζουμε το θέμα, γιατί δημιουργείται μια ευρύτερη συνείδηση στον κόσμο. Να αντιληφθούμε ότι κάποια στιγμή πρέπει να κοιτάξουμε τα πράγματα όπως είναι, να αναμετρηθούμε με σκοταδιστικές αντιλήψεις, να βάλουμε απέναντί μας την κουλτούρα του βιασμού, να πάμε απέναντι σε στερεότυπα, τα οποία θέλουν τη γυναίκα, η οποία πολλές φορές έχει βρεθεί απέναντι σε τέτοιου είδους καταστάσεις, σε μία δεύτερη μοίρα» είπε ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στον Αντ1.

«Μου προκαλεί εντύπωση πως, ο κ. Καλαφάτης με πιο ήπιους τόνους, ο συνάδελφός σας πριν, με έναν απαράδεκτο και προσβλητικό τρόπο, πάνε να καλύψουν μια συζήτηση που είναι απόλυτα νομιμοποιημένη και γίνεται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σήμερα στην κοινωνία» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

Κορυφή του παγόβουνου

«Αποτελεί την «κορυφή του παγόβουνου” η ιστορία της γυναικοκτονίας. Ποιου «παγόβουνου”; Όλων αυτών των στερεοτύπων, που θέλουν να αντιμετωπίζουν τη γυναίκα με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όπου οι άνδρες μπορούν να έχουν δικαίωμα ακόμα και στη ζωή της, όπου τους αρνούνται τον αυτοπροσδιορισμό, τους αρνούνται ένα αυτόνομο, ισότιμο ρόλο, μέσα στην κοινωνία. Αυτά δεν είναι βγαλμένα από καμία κομματική φαρέτρα. Είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και η σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Πολύ δε, περισσότερο, τα προηγούμενα χρόνια».

«Είναι απαγορευμένο να συζητάμε γύρω από αυτά; Μπορεί, όποιος αναφέρεται -και έχει υποχρέωση να αναφέρεται στο δημόσιο λόγο σε αυτά τα ζητήματα- να θεωρείται ότι κάνει μία κομματική συζήτηση;» διερωτήθηκε ο κ. Σκουρλέτης.