«Επανάσταση» στον χώρο των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων και επαγγελματιών αλλά και στον τρόπο που θα πραγματοποιεί ελέγχους η Εφορία θα επιφέρει το νέο σύστημα Ηλεκτρονικών Βιβλίων – Μy Data.

Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου η νέα εφαρμογή να τεθεί σε υποχρεωτική λειτουργία από 1ης Ιουλίου, αν και υπάρχουν πληροφορίες αλλά και πιέσεις από την πλευρά των λογιστών ότι μπορεί να δοθεί μία ακόμη τρίμηνη παράταση προκειμένου να προσαρμοστούν όλες οι επιχειρήσεις στα νέα δεδομένα, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει πάει πίσω αρκετές διαδικασίες στο οικονομικό περιβάλλον.

Στη νέα πλατφόρμα Ηλεκτρονικών Βιβλίων – My Data οι επιχειρήσεις, αν δεν δοθεί τελικά νέα παράταση, θα πρέπει να διαβιβάζουν υποχρεωτικά ψηφιακά τα παραστατικά που εκδίδουν (τιμολόγια κ.τ.λ.) από την 1η Ιουλίου και μετά. Οσον αφορά τα παραστατικά που έχουν εκδώσει οι επιχειρήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, αυτά θα πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα myDATA μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2021.

Αυτοματοποίηση

Τα Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑΔΕ αποτελούν την ψηφιακή πλατφόρμα για την εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων όλων των επιχειρήσεων και αναμένεται να οδηγήσει σε αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και στην απαλλαγή από την υποχρέωση που έχουν σήμερα της υποβολής Καταστάσεων Πελατών – Προμηθευτών (ΜΥΦ).

Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προσβλέπει έως το τέλος του έτους στην ολοκλήρωση της online διασύνδεσης 600.000 ταμειακών μηχανών, αλλά και των POS, με τις φορολογικές και ελεγκτικές αρχές. Η ηλεκτρονική διασύνδεση των λογιστηρίων επιχειρήσεων με την Εφορία θα δώσει τη δυνατότητα για αποτελεσματικότερες διασταυρώσεις και περιορισμό της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Μάλιστα η ΑΑΔΕ έχει καταρτίσει πλάνο με τους χρόνους αποστολής των αποδείξεων στο myData, που θα τηρείται στο taxisnet ανάλογα με τη δραστηριότητα και το επάγγελμα. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις εστίασης, τα μπαρ, τα νυχτερινά κέντρα, τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα ινστιτούτα αισθητικής, τα συνεργεία αυτοκινήτων κ.τ.λ. θα είναι συνδεδεμένα μέσω των αναβαθμισμένων ταμειακών μηχανών τους με το σύστημα TAXIS και θα αποστέλλουν τα δεδομένα των αποδείξεων που θα εκδίδουν κάθε 15 ή 30 λεπτά. Οι μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αγαθών θα πρέπει να ενημερώνουν το σύστημα My Data κάθε 6 έως 8 ώρες ενώ οι λιανοπωλητές προϊόντων σε λαϊκές αγορές θα καλούνται να αποστέλλουν τα στοιχεία από τις αποδείξεις που εκδίδουν κάθε 24 ώρες.

Εγγραφές

Ο αριθμός των χρηστών που γράφονται στην πλατφόρμα my Data είναι διαρκώς αυξανόμενος. Τον Φεβρουάριο είχαν εγγραφεί περίπου 114.000, τέλη Μαρτίου οι ΑΦΜ που είχαν εγγραφεί και έκαναν χρήση της πλατφόρμας ξεπέρασαν τις 140.000, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι ο αριθμός των χρηστών έχει ξεπεράσει τις 200.000. Μόνο τον Μάρτιο είχαν υποβληθεί 19,5 εκατομμύρια παραστατικά, με την πλατφόρμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης να δέχεται περίπου στα 300.000 παραστατικά την ημέρα.

Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να επιλέξουν να κάνουν χρήση της πλατφόρμας είτε μόνοι τους είτε μέσω πιστοποιημένων παρόχων.

Η ΑΑΔΕ έχει αναπτύξει μια εφαρμογή-ειδική φόρμα καταχώρισης, η οποία επιτρέπει υπό προϋποθέσεις στους υπόχρεους να διαβιβάζουν τα δεδομένα στην πλατφόρμα myData, χωρίς να είναι υποχρεωτικό να απευθυνθούν σε κάποια ιδιωτική εταιρεία που παρέχει τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Με την εφαρμογή αυτή μπορεί οποιαδήποτε επιχείρηση να εκδώσει τα παραστατικά της και παράλληλα (αυτόματα) να διαβιβαστούν οι απαραίτητες πληροφορίες στην πλατφόρμα myData, χωρίς να χρειάζεται κάποια άλλη παρέμβαση ή αποστολή σύνοψης από άλλο κανάλι διαβίβασης.

Προϋποθέσεις

Την ειδική φόρμα καταχώρισης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων που λειτουργεί στην ΑΑΔΕ μπορούν να χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις που έχουν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην απόφαση για τη διαδικασία ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων και ειδικότερα να μην ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ τα ακαθάριστα έσοδά τους αν τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα ή να εκδίδουν ως 50 τιμολόγια ανεξαρτήτως κατηγορίας τηρούμενου λογιστικού συστήματος.

Τα Ηλεκτρονικά Βιβλία που εμφανίζονται στη πλατφόρμα myDATA είναι δύο και συγκεκριμένα:

* Το Βιβλίο Αναλυτικών Εγγραφών (Αναλυτικό Βιβλίο), όπου καταχωρίζεται η Σύνοψη των Παραστατικών εσόδων / εξόδων των επιχειρήσεων, διενεργείται ο χαρακτηρισμός των συναλλαγών και καταχωρίζονται οι λογιστικές εγγραφές τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος κάθε εìτους.

* Το Βιβλίο Συνοπτικής Απεικόνισης (Συνοπτικό Βιβλίο), όπου εμφανίζονται συγκεντρωτικά τα δεδομένα της επιχείρησης σε μηνιαία και ετήσια βάση.