Πέντε… αλήθειες για τον επερχόμενο καύσωνα αναλύει στον προσωπικό του λογαριασμό ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Ο μετεωρολόγος του MEGA αναφέρει πως ο καύσωνας θα μας ταλαιπωρήσει και την επόμενη εβδομάδα, ενώ δεν φαίνεται πως θα είναι ο χειρότερος του καλοκαιριού.

Μάλιστα ο κ. Καλλιάνος επισημαίνει πως στην Αθήνα δύσκολα ο υδράργυρος να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

5 αλήθειες για τον επερχόμενο καύσωνα

Σήμερα, 1η μέρα της θερμής εισβολής, και ήδη, στη Φθιώτιδα, η θερμοκρασία έφτασε τους 40°C ενώ στη Λακωνία και τη Βοιωτία τους 39°C. Καλό όμως είναι να γνωρίζετε και την απόλυτη αλήθεια για τις ημέρες που έρχονται :

ΑΛΗΘΕΙΑ 1η :

Ο καύσωνας που έρχεται ΔΕΝ θα τελειώσει την Κυριακή. Φαίνεται ότι θα μας ταλαιπωρήσει έως τουλάχιστον και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Άρα θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 10 ημέρες. Ίσως πέσει πρόσκαιρα πολύ λίγο η θερμοκρασία τη Δευτέρα αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στην «τάση» που θέλει να εγκαθίστανται για πολλές ημέρες οι πολύ θερμές αέριες μάζες.

 ΑΛΗΘΕΙΑ 2η :

Τις επόμενες ημέρες και ειδικά προς τα τέλη αυτής της εβδομάδας, ο υδράργυρος στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές θα εκτοξευτεί και πάνω από τους 42°C. Δηλαδή σε τοπικό επίπεδο θα φτάσει και τους 43°C (και ίσως με ευνοϊκό άνεμο τους 44°C αλλά αυτό δεν το γνωρίζει κανείς αν τελικά γίνει).

Που ενδέχεται να συμβεί αυτό; Στις ακόλουθες περιοχές :

– Σε κλειστές πεδιάδες της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στους νομούς Κιλκίς, στα δυτικά του νομού Θεσσαλονίκης, στο νομό Σερρών και στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας)

– Σε περιοχές της Θεσσαλίας (νομοί Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας)

– Στην Ήπειρο (νομοί Άρτας και Πρέβεζας)

– Στη δυτική Στερεά (νομός Αιτ/νίας)

– Στην κεντρική Στερεά (νομός Φθιώτιδας)

– Στην ανατολική Στερεά (Κωπαίδα Βοιωτίας)

– Στη δυτική Πελοπόννησο (κυρίως στο νομό Μεσσηνίας)

– Στην ανατολική Πελοπόννησο (νομοί Λακωνίας και Αργολίδας)

 ΑΛΗΘΕΙΑ 3η :

Παρόλο που θα επικρατήσει ζέστη και στην Αθήνα, εκτιμώ ότι η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης είναι δύσκολο να ξεπεράσει τους 39-40°C και αυτό προς τα τέλη της εβδομάδας. Από την ερχόμενη εβδομάδα ίσως υπάρξουν αλλαγές ως προς τις μέγιστες αλλά αυτό ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει.

 ΑΛΗΘΕΙΑ 4η :

Στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας, λόγω της θαλάσσιας αύρας, η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 3-5°C χαμηλότερη σε σχέση με τις αντίστοιχες απομακρυσμένες από τις ακτές περιοχές.

 ΑΛΗΘΕΙΑ 5η :

Οι πιο ζεστές θάλασσες αυτή την εποχή είναι αυτές των δυτικών Κυκλάδων αλλά και των Σποράδων με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 25-26°C

ΥΓ : Οπλιστείτε με υπομονή. Παρόλα αυτά έχουν έρθει σαφώς και χειρότεροι καύσωνες…