Την ανάγκη να ριζοσπαστικοποιηθεί ο κόσμος ώστε «να καταφέρουμε να βάλουμε ένα τέλος στο μονοπώλιο της πατέντας των μεγάλων φαρμακευτικών,  για να μην υπάρχουν πλέον πατέντες που εμποδίζουν την πρόσβαση ανθρώπων σε φαρμακευτικά σκευάσματα – εμβόλια,  που είναι διαθέσιμα ώστε να σωθούν ζωές», τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής που οργάνωσε η Προοδευτική Διεθνής, μέλος της οποίας είναι το ΜέΡΑ25 και η οποία ιδρύθηκε από τον γερουσιαστή Bernie Sanders και τον γραμματέα του ΜέΡΑ25.

Το 85% των εμβολίων σε χώρες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι περισσότερα από 2.6 δισ. εμβόλια για τον covid-19 έχουν διατεθεί παγκοσμίως, ωστόσο πολλές χώρες δεν έχουν δει ούτε μία δόση εν μέσω ολοένα και αυξανόμενων κρουσμάτων.

85% των εμβολίων έχουν διατεθεί σε χώρες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα και μόνο το 0.3% αυτών των δόσεων έχουν διατεθεί σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Την προηγούμενη εβδομάδα, πρόσθεσε, οι μεγάλες δυνάμεις των G7 δεσμεύτηκαν να κάνουν δωρεά 600 εκατ. νέων δόσεων εμβολίων – πολύ λιγότερων από το 1 δισ. δόσεων που είχαν αρχικά υποσχεθεί.

Εμβολιαστικός διεθνισμός

Το θέμα των εμβολίων,  βρέθηκε στο επίκεντρο της τετραήμερης Συνόδου Κορυφής για τον «Εμβολιαστικό Διεθνισμό», την οποία παρακολούθησαν υπουργοί, βουλευτές και αξιωματούχοι δημόσιας υγείας από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αργεντινή, η Βολιβία, το Βιετνάμ, η Ινδία, η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Κούβα.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να ακουστεί απ’ άκρη σ’ άκρη και να το μάθουν όλοι ότι τύπωσαν 9.000 δισ. δολάρια και με μόνο 39 θα μπορούσαν να έχουν βάλει τέλος στην πανδημία για ολόκληρη την υφήλιο.

Απλή κίνηση ενός δαχτύλου μέσα στον απαίσιο καπιταλισμό

»Πρέπει να εξηγήσουμε στους απλούς πολίτες εκεί έξω, που δεν είναι ριζοσπαστικοποιημένοι, που δεν είναι μέρος της Προοδευτικής Διεθνούς, που δεν είναι αριστεροί, ότι δεν χρειάζεται καν να περιμένουμε για σοσιαλισμό, για κρατικοποίηση των μεγάλων φαρμακευτικών, για μεγάλες, δομικές, επαναστατικές αλλαγές, ότι μια απλή κίνηση ενός δάχτυλου μέσα στον υπάρχων, απαίσιο καπιταλισμό θα έσωζε την ανθρωπότητα από τον Covid-19 – και παρόλα αυτά δεν το κάνουν.

»Με αυτόν τον τρόπο ενσταλάζουμε την οργή στις καρδιές και τα μυαλά των καλών ανθρώπων που δεν έχουν ακόμα ριζοσπαστικοποιηθεί».

«Ας εκθέσουμε τις φαρμακευτικές, τους πολιτικούς, την ολιγαρχία για την έλλειψη θέλησης», είπε ο κ. Βαρουφάκης, «να κάνουν έστω πράγματα που συμβαδίζουν με το δικό τους απαίσιο σύστημα, για να σώσουν την ανθρωπότητα».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ