Η οικονομία των ΗΠΑ έχει διανύσει πολύ δρόμο από την καταστροφική ύφεση του περασμένου έτους, αλλά η πολυσυζητημένη επιστροφή στην κανονικότητα μπορεί να μην είναι δυνατή.

Ο δείκτης «Επιστροφής στην Κανονικότητα» που δημιουργήθηκε από το CNN Business και την Moody’s Analytics ανέρχεται στο 93% καταγράφοντας ένα ρεκόρ εν μέσω πανδημίας.

Ο δείκτης αποτελείται από 37 εθνικούς και επτά δείκτες σε επίπεδο πολιτειών που παρακολουθούν μετρήσεις όπως καταναλωτική πίστη, αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, θέσεις εργασίας, εγχώρια αεροπορικά ταξίδια και ξενοδοχεία.

Δύσκολο το τελευταίο μίλι προς την κανονικότητα

Η τελευταία μέτρηση δείχνει ότι η Αμερική πλησιάζει περισσότερο στην «κανονικότητα», αλλά το τελευταίο μίλι θα είναι δύσκολο. Παρόλο που διάφορες πολιτείες έχουν καταργήσει τους περιορισμούς της πανδημίας, η ζωή «όπως παλιά» δεν έχει ξαναρχίσει.

Στην πραγματικότητα, η πανδημία μπορεί να έχει αλλάξει κάποια βασικά στοιχεία της οικονομίας με τρόπους που σημαίνει ότι δεν θα επιστρέψει ποτέ στο «φυσιολογικό».

Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να εργάζονται από το σπίτι και μπορεί να συνεχίσουν να το κάνουν επ’ αόριστον. Ενώ ορισμένες εταιρείες διατάζουν το προσωπικό τους να επιστρέψει στο γραφείο, άλλες προσαρμόζονται σε μια νέα κανονικότητα πιο απομακρυσμένης εργασίας με ένα διαφορετικό γεωγραφικώς προσδιορισμένο εργατικό δυναμικό.

Τα ταξίδια είναι ένα άλλο στοιχείο του δείκτη που μπορεί να αλλάξει για πάντα. Οι άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι για διακοπές και πάλι καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού αυξάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες σε όλο τον κόσμο ανοίγουν ξανά για τουρίστες, αλλά τα επαγγελματικά ταξίδια ενδέχεται να μην επαναληφθούν με τον ίδιο ρυθμό και τρόπο.

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο τηλεδιασκέψεων, οι εταιρείες ενδέχεται να είναι λιγότερο διατεθειμένες να μεταφέρουν προσωπικό σε όλο τον κόσμο. Η Moody’s Analytics δεν πιστεύει ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα επανέλθουν στο προ-πανδημικό επίπεδο σύντομα, γεγονός που με τη σειρά του θα επηρεάσει τα αεροπορικά ταξίδια και τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας εξακολουθούν να είναι διπλάσιες από αυτές που θεωρήθηκαν φυσιολογικές πριν από την Covid.

Σύμφωνα με την μελέτη, αυτό δεν σημαίνει ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν θα ανακτήσει το μέγεθος και τη δύναμή της πριν από την πανδημία. Στην πραγματικότητα, η ταχύτητα της ανάκαμψης είναι χωρίς σύγχρονο προηγούμενο. Αλλά κατευθυνόμαστε για ένα νέο είδος «φυσιολογικού».

Για να φτάσει ο δείκτης «Back-to-Normal» στο 100%, ορισμένα στοιχεία θα πρέπει να αντισταθμίσουν ακόμη περισσότερο ενώ άλλα υστερούν.

Πηγή: ΟΤ