Λίγες ώρες απομένουν για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, μέχρι να βρεθεί ενώπιον του ανακριτή και να απολογηθεί για την δολοφονία της συζύγου Καρολάιν στα Γλυκά Νερά. Από τα έχουν δηλώσεις δημοσίως οι δικηγόροι του ο 33χρνος πιλότος αναμένεται να υποστηρίξει ότι το έγκλημα δεν ήταν εκ προμελέτης.

Μια γραμμή, που δεν θα απέχει και πολύ από όσα είπε ήδη στην προανάκριση. Θα δηλώσει μετανιωμένος και θα εστιάσει στην απουσία προμελέτης, θα ισχυριστεί δηλαδή ότι δεν είχε προσχεδιάσει το έγκλημα.

Και κυρίως, θα επαναλάβει ότι «η επιθετικότητα της Καρολάιν» απέναντι στον ίδιο, αλλά ακόμη περισσότερο απέναντι στο 11 μηνών μωρό της, τον έκαναν να χάσει τον έλεγχο και να κάνει ό,τι έκανε.

Όσο για την επιτυχή επί 37 ημέρες παράσταση που έδωσε, και αυτό το έκανε – όπως επιμένει – για το παιδί του, για να μην μείνει η μικρή Λυδία και χωρίς πατέρα, αφού ο ίδιος προηγουμένως φρόντισε να την αφήσει χωρίς μητέρα.

Μια μητέρα, που δεν είχε καν συμπληρώσει τα 20 χρόνια – τα εικοστά της γενέθλια, η Καρολάιν θα τα γιόρταζε στις 12 Ιουλίου…

Ένα νεαρό κορίτσι που, πριν καν συμπληρώσει τα είκοσι, είχε ερωτευθεί από την εφηβεία της το «πριγκιπόπουλο», όπως αποκαλούσαν τον πιλότο στο νησί της, την Αλόννησο.

Είχε ενδιαφέροντα και όρεξη για ζωή, δραστηριότητες και ταξίδια.

Αγαπούσε τα παιδιά και τα ζώα.

Και ταυτόχρονα, πρόλαβε να ζήσει μία αποβολή, μία εγκυμοσύνη και τη γέννηση ενός μωρού με σοβαρά θέματα υγείας.

Και κυρίως, πρόλαβε να βιώσει ψυχολογικά προβλήματα, που η ίδια αποκαλούσε «τα ορμονικά μου» στο ημερολόγιό της και που, προφανώς, συνιστούσαν μία σοβαρή επιλόχεια κατάθλιψη.

Τα «στοιχεία» που θα καταθέσει στον ανακριτή

Τόσο από τα μηνύματα του ίδιου, που έχουν γνωστοποιηθεί μέσω των συνηγόρων του, όσο και από τις δικές τους δηλώσεις, προκύπτει ότι, στις 10 το πρωί της Τρίτης, ο συζυγοκτόνος πιθανόν να αμφισβητήσει ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες πριν το φόνο, όπως η ώρα που αφαιρέθηκε η κάρτα μνήμης από τις κάμερες, ενώ αναμένεται να υποστηρίξει πως η δολοφονία δεν ήταν προμελετημένη, αλλά αποτέλεσμα της… κακιάς στιγμής.

Συγκεκριμένα, ότι φταίει ο καβγάς που προηγήθηκε, που ήταν ακόμη ένας τσακωμός σε μία σειρά ανάλογων περιστατικών που είχαν γίνει συχνά τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας της αγωνίας του ίδιου για τη συμπεριφορά της Καρολάιν απέναντι στο παιδί.

Να σημειωθεί, πάντως, πως ο  δικηγόρος του πιλότου έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ψυχιατρικής γνωμάτευσης εάν ζητηθεί από τις ανακριτικές αρχές, παρότι ο εντολέας του δεν έχει ζητήσει κάτι τέτοιο, όπως είπε.

Μάλιστα, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης στο Mega, τα στοιχεία που θα παρουσιάσει ενώπιον του ανακριτή «δεν πρόκειται να ανατρέψουν τα δεδομένα», αλλά θα ενισχύσουν τις θέσεις και τους ισχυρισμούς του 33χρονου.

Συνοπτικά, θα ισχυριστεί ενώπιον του ανακριτή:

  • Έχει μετανιώσει για τη δολοφονία.
  • Δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει την Καρολάιν.
  • Δεν ήταν προμελετημένο το έγκλημα.
  • Έπαιζε «θέατρο» για την κόρη του.

Έγκλημα εν βρασμώ ή εκ προμελέτης;

«Αυτή είναι η άμυνά του απέναντι στην πολιτεία και στην προσπάθειά του να πέσει στα χαμηλά», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA η διδάκτωρ εγκληματολογίας, Δέσποινα Σβουρδάκου.

«Όμως τα στοιχεία είναι τόσο δυνατά, που νομίζω ότι δεν θα έχουν αντίκρισμα», τόνισε η εγκληματολόγος και εξήγησε:

«Η ιατροδικαστική έκθεση και η δικογραφία της Αστυνομίας έχουν ‘δέσει’ τη δικογραφία, γι’ αυτό και ο χρόνος ήταν 37 ημέρες. Ήταν στο κάδρο, θεωρώ, από την αρχή, απλά έπρεπε να υπάρχουν δυνατά στοιχεία. Ο χρόνος ήταν υπέρ της αστυνομίας και κατά του συζύγου, που νόμιζε ότι έκανε το τέλειο έγκλημα», ανέφερε η κυρία Σβουρδάκου, σχολιάζοντας την υποστηρικτική γραμμή του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου.

Αξιοσημείωτη είναι η απάντηση της εγκληματολόγου, στην ερώτηση εάν ο δράστης έχει το προφίλ ενός ανθρώπου που θα μπορούσε να επαναλάβει το έγκλημα: «Οι ενέργειες του συζύγου δείχνει έναν ψυχρό άνθρωπο, που αφαιρεί εύκολα τη ζωή τής συζύγου και του ζώου. Σκηνοθετεί με ηρεμία, έχει ένα ρόλο, ένα ‘φαίνεσθαι’, που συνεχίζει να το υποστηρίζει. Δεν ξέρω αν θα σωφρονιστεί. Η καινούργια του ζωή μέσα στη φυλακή θα δείξει τη μετέπειτα συμπεριφορά του».

«Το κτήμα του, δεν θα το αποδέσμευε»

«Στο άμεσο μέλλον θα αναδύονται στοιχεία που θα μπαίνουν στο παζλ», επεσήμανε η εγκληματολόγος, ενώ τα όσα ανέφερε στη συνέχεια προκαλούν θλίψη και θυμό:

«Η μεθοδολογία είναι σταθερότητα και ψυχραιμία. Είναι ψυχρός και αφαιρεί τη ζωή αιφνίδια. Αφαιρεί και τη ζωή του σκύλου, γιατί θέλει να δείξει ότι είναι ληστεία. Και αφαιρεί αυτό που αγαπά η Καρολάιν. Δεν δέχεται το διαζύγιο, το τέλος, ότι η Καρολάιν δεν είναι πλέον κτήμα του. Την έχει δεσμευμένη με τον δικό του τρόπο, σμιλεύει την προσωπικότητά της, ξέρει κάθε της βήμα. Βλέπουμε κυριαρχία. Αν ήθελε να δώσει ένα τέλος σε αυτό το γάμο, εκεί χάνει την κυριαρχία. Το κτήμα, δεν θα το αποδέσμευε. Δεν δέχεται την απόρριψη, την ‘επανάσταση’. Συνεχώς θα έρχονται στο φως οι παράγοντες», τόνισε για τα αίτια του εγκλήματος και τον τρόπο με τον οποίο έβαλε τέλος στη ζωή της 20χρονης Καρολάιν.

Τέλος, αναφορικά με την «συγγνώμη» του δράστη, η κυρία Σβουρδάκου είναι κάθετη: «Αν είχε μετανιώσει, θα έπρεπε να πάει από την πρώτη στιγμή να παραδοθεί».

Λυκουρέζος: Αν δεν ήταν προμελετημένο, δεν θα είχαμε την εκ των υστέρων ψύχραιμη σκηνοθεσία

Τους λόγους για τους οποίους δεν ευσταθεί το βασικό επιχείρημα της υπερασπιστικής γραμμής του 33χρονου πιλότου, ότι δεν ήταν προμελετημένο το έγκλημα που διέπραξε εναντίον της Καρολάιν, καθώς και το γιατί δύσκολα θα πείσει αυτή η γραμμή ένα δικαστήριο, ανέλυσε ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Ο κ. Λυκουρέζος, μιλώντας στο Live News του Mega για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, ανέλυσε τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου και των συνηγόρων του, πως δεν είχε προσχεδιάσει το φόνο της άτυχης Καρολάιν.

«Ισχυρίζεται η υπεράσπιση ότι δεν πρόκειται περί προμελετημένου εγκλήματος, ότι είναι απρομελέτητο. Η λέξη ‘απρομελέτητο’ μαζί με τη λέξη ‘θόλωσε το μυαλό μου’, που είπε ο ίδιος, παραπέμπουν εμένα στο ‘βρασμό’. Ο ‘βρασμός ψυχικής ορμής’ προϋποθέτει μια αιφνιδιαστική, πολύ έντονη ψυχική και συναισθηματική υπερδιέγερση, που οδηγεί σε πλήρη διατάραξη και σύγχυση της συνειδήσεως και καταλύει την ήρεμη σκέψη», εξήγησε ο γνωστός ποινικολόγος.

Και προσέθεσε: «Εδώ έχουμε κάτι πολύ ενδιαφέρον. Υποστηρίζεται ότι επειδή ομολόγησε, ανατρέπεται το ‘προμελετημένο’. Αυτό είναι ένα αίολο επιχείρημα. Αν πράγματι ήταν απρομελέτητο, δεν θα είχαμε αυτή την εκ των υστέρων κατασκευή, με ψυχραιμία και μεθοδικότητα, αυτού του ψευδούς οικοδομήματος. Ποια είναι η διάρκεια του ‘βρασμού’;», κατέληξε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Αναφορικά με τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, ο γνωστός δικηγόρος έκανε την πρόβλεψή του. Ανέφερε, συγκεκριμένα: «Δεν μπορώ να δώσω μια μονοσήμαντη απάντηση. Αυτό που αυτή την στιγμή μπορώ να προβλέψω, είναι ότι η όλη υπερασπιστική επιχειρηματολογία, όλοι οι άξονες, δεν θα μπορέσουν να πείσουν ένα δικαστήριο για να τον αντιμετωπίσει με τρόπο επιεική».

Φυσιογνωμιστής για το πρόσωπο του δολοφόνου: Ψυχρός και απαθής

«Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του προσώπου, είναι ένα άτομο το οποίο δεν ανοίγεται, κρατάει ένα κομμάτι κλειστό στον εαυτό του», ανέφερε στο Mega ο γνωστός φυσιογνωμιστής, Έβαν Γεωργουλάκη, αναλύοντας τις εκφράσεις του προσώπου του 33χρονου πιλότου, κατά τη διάρκεια των 37 ημερών που προσπαθούσε να αποκρύψει το έγκλημα, αλλά και μετά την ομολογία του κατά τη μεταφορά του στα δικαστήρια.

Βλέμμα ψυχρό, σχεδόν απαθές

Ο ειδικός εστιάζει στο βλέμμα του, το οποίο χαρακτηρίζει ψυχρό, σχεδόν απαθές.

Σχολιάζοντας την πρώτη εμφάνισή του μετά το έγκλημα στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά την οποία συντετριμμένος μιλά για το γεγονός, αν και φροντίζει αρκετές φορές να κρύψει το πρόσωπο με τα χέρια του, ο ειδικός λέει:

«Έβλεπες ότι αυτά που λέει σε σχέση με τις εκφράσεις που παίρνει δεν είναι και πολύ συμβατά». Και εξηγεί:

«Όταν δεν υπάρχει συμβατότητα μεταξύ της περίστασης που περιγράφει το άτομο και των εκφράσεων, δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά».

«Η Καρολάιν δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει κακό στο παιδί»

Το πρωταρχικό επιχείρημα του 33χρονου δράστη είναι πως τα ψυχολογικά προβλήματα της Καρολάιν, την έκαναν επιθετική και απέναντι στο μωρό της.

Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι ισχυρίζεται πως λίγο πριν τη σκοτώσει, εκείνη είχε αρπάξει άγαρμπα τη μικρή Λυδία και την έβαλε στην κούνια της, επειδή δεν ήθελε ούτε το μωρό, ούτε τον ίδιο δίπλα της στο κρεβάτι.

Ένα πολύ κοντινό τους πρόσωπο, όμως, αποδομεί και αυτόν τον ισχυρισμό.

Πρόκειται για τη γυναίκα που ζει δίπλα από τη μοιραία μεζονέτα στα Γλυκά Νερά, η οποία θεωρείται πρόσωπο-κλειδί στη δικογραφία.

Ένας τοίχος χώριζε την Καρολάιν από τη φίλη της στο συγκρότημα κατοικιών, όπου διέμενε από το Μάρτιο του 2019 στα Γλυκά Νερά.

«Λάτρευε τη Λυδία η Καρολάιν, εξαιρετική μαμά, ήρεμη, πάρα πολύ ήρεμο παιδί. Και φαίνεται ο άνθρωπος και στο παιδάκι του και στα ζώα του», σημείωσε η γυναίκα, μιλώντας αποκλειστικά στο Mega.

Ήταν η ίδια γυναίκα, που άκουσε τη νύχτα της φρίκης μόνο κάποια βήματα στη σκάλα των γειτόνων της και το κλάμα του σκύλου, που βρέθηκε κρεμασμένος.

«Μπορούσε να χτυπήσει αυτή η γυναίκα το παιδί της; Ούτε για αστείο!»

Δεν άκουσε κανένα θόρυβο νωρίτερα και ο ισχυρισμός τού καθ’ ομολογίαν συζυγοκτόνου πως η Καρολάιν είχε σχεδόν χτυπήσει το παιδί της πριν φθάσει εκείνος στο έγκλημα, προκαλεί την έντονη αντίδρασή της.

«Μπορούσε να χτυπήσει αυτή η γυναίκα το παιδί της; Ούτε γι’ αστείο! Εδώ και τα ζωάκια που προσπαθούσαμε να τα βάλουμε για νοσηλεία, κάποια άγρια που θέλουν λίγο μεταχείριση πιο… για να τα βάλεις σε ένα κλουβί και η Καρολάιν ήταν πάντα με το χάδι. Ένας πολύ τρυφερός άνθρωπος. Τι λέμε τώρα! Το παιδί της ήταν πάνω απ’ όλα. Και η Καρολάιν παιδί ήταν, 20 χρονών, δεν μπορείτε να φανταστείτε αγάπη που είχε για τη Λυδία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η γυναίκα μιλούσε καθημερινά με το κορίτσι και είχαν αναπτύξει μια πολύ στενή σχέση. «Πολλές φορές θέλαμε να μιλήσουμε στο τηλέφωνο και μου έλεγε, κοιμάται η Λυδία. Δηλαδή, δεν θα σήκωνε το τηλέφωνο αν κοιμόταν η Λυδία. Της το έλεγα, ‘σε θαυμάζω για την ωριμότητά σου, δηλαδή είσαι πολύ-πολύ σωστή μαμά’», πρόσθεσε η γειτόνισσα του ζευγαριού.