Τα ολόχρυσα πανιά του άκρως εντυπωσιακού sailing yacht, ένα από τα πλέον εμβληματικά δημιουργήματα των ναυπηγείων Perini Navi, «ακολουθούσαν» την κίνηση του ανέμου. Το πλωτό βασίλειο, έτσι όπως κυλούσε πάνω στα τιρκουάζ νερά, απέναντι ακριβώς από το μεγάλο, κινηματογραφικού τύπου κατάλευκο σπίτι, σκαρφαλωμένο στα βράχια της Πάτμου, έδινε την αίσθηση ότι είχε «κλείσει» τις μηχανές του.

Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι Γκαλάτσι, ο οποίος γνώριζε τον ιταλό, εκκεντρικό ιδιοκτήτη του «Golden», ενός από τα ωραιότερα και πλέον δημοφιλή ιστιοφόρα στον κόσμο, μου είπε ότι μάλλον η παρέα που διασκέδαζε επάνω στο πανάκριβο, χειροποίητο deck, επιθυμούσε να παραμείνουν μακριά από την ακτή.

Ο διεθνούς φήμης συλλέκτης είχε φροντίσει να εφοδιάσει τον Ριτσέντο, πάμπλουτο βιομήχανο της γειτονικής χώρας, με πίνακες του Κρίστιαν Ρόζα (ο νεαρός εικαστικός περνάει τον περισσότερο χρόνο του στο Λος Αντζελες, τα καλοκαίρια του όμως στα ελληνικά νησιά) αλλά και των Σεζάν και Ματίς, αγαπημένων της Μαρέλα Ανιέλι.

Το πλωτό βασίλειο με τα ολόχρυσα πανιά, έφθασε στις ελληνικές θάλασσες από την ακτή του Ραβέλο, εκεί όπου συνήθιζε να «αράζει» το «L’ Avventura», εκπληκτικό ιστιοφόρο της οικογένειας Ανιέλι.

Ο ανιψιός του Τζιάνι, άτακτος Λάπο Ελκαν, λατρεύει επίσης τα sailing yachts, αν και για έναν νέο, ανυπόμονο (και… party animal) άνδρα, τα πράγματα με αυτά πηγαίνουν κάπως αργά. Εστω και αν έχεις φουλ τις μηχανές.

Τα ιστιοφόρα κοιτάζοντας από τα βράχια της Πάτμου και της Σαντορίνης, θυμίζουν ταινίες με πρωταγωνιστή τον δημοφιλή πράκτορα 007. Πριν ακόμα εμφανιστούν στις διεθνείς – ήρεμες αλλά και φουρτουνιασμένες – θάλασσες το «Black Pearl» και το «Α» υπήρχαν τα ιστιοφόρα old money εφοπλιστικών οικογενειών όπως το «Ξιφίας» των Εμπειρίκων, το «Heaven» και αργότερα το… μπορντοροδοκόκκινο «Barracuda».

Επιστροφή στην κανονικότητα λοιπόν, με πολυτελή yachts να ταξιδεύουν στις θάλασσές μας. Κοιτάζω ψηλά στο επιβλητικό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Το μικρό νησί των Δωδεκανήσων με τη σημαντική θρησκευτική κληρονομιά, «γεμίζει» με ήχους house μουσικής και καλλίγραμμα κορίτσια να χορεύουν μέχρι τελικής πτώσεως…