Στις 22 Ιουνίου θα παρουσιάσουν τα αδέλφια Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης μια δική τους καλλιτεχνική πρόταση: τη δημιουργική συνύπαρξη του ρεμπέτικου κόσμου του Ρεμπώ με τον ποιητικό κόσμο του ρεμπέτικου, η οποία αποτυπώνεται και στο άλμπουμ με τίτλο «Ρεμπώτικα». Μαζί τους στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, στον λόφο των Νυμφών στο Θησείο, στην παρουσίαση της ομώνυμης παράστασης θα βρίσκονται οι αγαπημένοι φίλοι και συνεργάτες τους: Λένα Κιτσοπούλου, Ελένη Κοκκίδου, Μάρθα Φριντζήλα, Νεφέλη Φασούλη, Απόστολος Κίτσος και Μάνος Πετράκης. Μετά το τέλος της συναυλίας θα γίνει νυχτερινή παρατήρηση με το τηλεσκόπιο Δωρίδη στον έναστρο ουρανό.

Πώς προέκυψε αυτός ο δίσκος; Τι θεωρήσατε ότι συνδέει τον Ρεμπώ με τα ρεμπέτικα;
Π: «Η ιδέα προέκυψε εντελώς στην τύχη, σε μια προσπάθεια να εντάξουμε τις επιστολές και τα ρεμπέτικα στις παραστάσεις μας. Ο ρεμπέτικος τρόπος ζωής του Ρεμπώ και ο ποιητικός λόγος των ρεμπέτικων τραγουδιών είναι εκείνη η σύνδεση που έγινε μέσα στα κεφάλια μας».
Μ. «Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2015. Ήμασταν στο εξοχικό μας, στο Λέντα, στη Νότια Κρήτη και ενώ ο Παντελής διάβαζε με μανία Ρεμπώ και εγώ τραγουδούσα τα ρεμπέτικα “Λόγια ανταλλάξαμε βαριά” και “Μας χώρισαν οι θάλασσες” σε μια πρόβα ραστώνης για την παράσταση που ετοιμάζαμε, κι ενώ προσπαθούσαμε να δούμε πού χωράνε, στο πρόγραμμα μας, οι επιστολές του Ρεμπώ και πού τα δύο αυτά ρεμπέτικα, προέκυψαν δύο Ρεμπώτικα!».Γιατί επιλέξατε τα συγκεκριμένα τραγούδια;

Π: «Κάθε ένα ρεμπέτικο επιλέχτηκε για συγκεκριμένο λόγο. Το “Κομπολόι” γιατί φωτίζει με τα λόγια του, την τραγική ειρωνία, της επιστολής που αφηγούμαι. Η “Καταιγίδα” επιλέχθηκε λόγω της δραματικότητας των στίχων της, ειδικά της φράσης “να υποστείς με ψυχραιμία το γραφτό σου”. Ο “Αντώνης ο βαρκάρης” επιλέχθηκε για να δημιουργήσει ένα είδος νοηματικής αντίστιξης με το σονέτο “Ωδή στην κωλοτρυπίδα” που απαγγέλω. Το κάθε ένα ρεμπώτικο βοηθά στην αφήγηση της ιστορίας των Ρεμπώτικων».

Πείτε μας λίγα λόγια για τους συνεργάτες που συμμετέχουν στον δίσκο σας.

Π: «Ο Μάνος Πετράκης είναι ο τρίτος μου αδελφός κι ο αγαπημένος μου έλληνας ηθοποιός. Η Νεφέλη Φασούλη είναι λατρεμένη μου φίλη και φωνάρα. Η Λένα Κιτσοπούλου είναι ό,τι πιο φωτεινό έχει δει η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Μιχάλη, συνέχισε….»
Μ. «…η Μάρθα Φριντζήλα είναι δασκάλα με βαθύ καλλιτεχνικό ένστικτο και ειλικρίνεια, ο Απόστολος Κίτσος που ενορχηστρώνει το άλμπουμ και ερμηνεύει το “Μας χώρισαν οι θάλασσες” είναι ο άνθρωπος που γνώρισε τα Ρεμπώτικα εν τη γενέσει τους. Τέλος η Ελένη Κοκκίδου είναι οι κουβέντες μας τις νύχτες στην ταράτσα του Πετρά -εκείνη ξέρει».Ποιο κομμάτι ξεχωρίζετε και γιατί;
Π: «Ξεχωρίζω το “Μάχαιρα έδωσες”, γιατί είναι η πρώτη στιγμή στην αφήγηση που ο Ρεμπώ είναι στο κενό και γιατί η φωνή του Μανώλη έδωσε πνοή στον Βερλαίν που φανταζόμουν από το 2015».
Μ. «Ξεχωρίζω το “Κομπολόι” διότι είναι ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια, κι όταν για πρώτη φορά το άκουσε η μητέρα μας, την έκανε να χαμογελάσει».

Στο Αστεροσκοπείο έχετε ξανακάνει συναυλία. Τι σας αρέσει σε αυτόν τον χώρο;
Π: «Βασικά το ότι είναι το Αστεροσκοπείο Αθηνών με ιντριγκάρει, νιώθω πως είμαι όσο πιο κοντά στα αστέρια γίνεται, πως θα κάνω το βλέμμα μου προς τα πάνω και θα δω τον Κρόνο με τα δαχτυλίδια του».
Μ. «Μου αρέσει που περπατάμε στο γκαζόν, και που δεν ακούμε αυτοκίνητα, μου
αρέσει ακόμη που στο τέλος της συναυλίας παρατηρούμε τον έναστρο ουρανό με το τηλεσκόπιο Δωρίδη. Η αγαπητή Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού αλλά και οι υπόλοιποι αστροφυσικοί είναι υπέροχοι να τους παρατηρείς και να συνυπάρχεις μαζί τους. Τέλος μου αρέσει πολύ να δίνω ραντεβού σε ένα συγκεκριμένο τόπο για εκείνους που θέλουν να ακούσουν τη δουλειά μας».Τι άλλο θα ακούσουμε αυτή τη φορά;

Μ. «Θα παρουσιάσουμε όλο το άλμπουμ – με χαρά αποδέχτηκαν το κάλεσμα όλοι όσοι συμμετέχουν και στην έκδοση. Μαζί λοιπόν με την Λένα Κιτσοπούλου, τη Μάρθα Φριντζήλα, την Ελένη Κοκκίδου, την Νεφέλη Φασούλη, τον Απόστολο Κίτσο και τον Μάνο Πετράκη θα σας αφηγηθούμε την ιστορία των «Ρεμπώτικων». Παράλληλα θα σας παρουσιάσουμε και ορισμένα από τα μελοποιημένα ποιήματα που περιλαμβάνουν οι δίσκοι “Προσωπικό” και “Κάτι Παράξενο” που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος».

Τι ρόλο επιτελεί η ποίηση σε μια εποχή αντι-ποιητική όπως η εποχή μας;

Π: «Ξεσηκωτικό! Επαναστατικό, καταπραϋντικό, ερωτικό, ευνοεί το σταμάτημα του χρόνου, που μας τρέχει, και την διόγκωση του χώρου, που μας πνίγει».
Μ. «Εγώ δεν πιστεύω πως υπάρχουν αντι-ποιητικές εποχές, αλλά αντι-ποιητικοί άνθρωποι. Η φύση, και τα ζώα είναι γεμάτα ζωή και εκείνος που μπορεί να βλέπει κι όχι απλά να κοιτάει, θα είναι πάντα σε θέση να λάβει τα δώρα της ποίησης στην καθημερινή του ζωή».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Ρεμπώτικα»

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης,

Λένα Κιτσοπούλου, Ελένη Κοκκίδου, Μάρθα Φριντζήλα,

Νεφέλη Φασούλη, Απόστολος Κίτσος, Μάνος Πετράκης

ΜΟΥΣΙΚΟΙ

Χρίστος Θεοδώρου, πιάνο

Μιχάλης Καλογεράκης, κιθάρα

Αλέξης Στενάκης, κλαρινέτο, σαξόφωνο

Στράτος Γκρίντζαλης, μπουζούκι, μαντολίνο

ΗΧΟΣ : Θάνος Καλέας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ : Αγγελής Τσότρας

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΦΙΣΑΣ : Ανδρέας Γεωργιάδης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21:00| Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.00

ΤΟΠΟΣ  Αστεροσκοπείο Αθηνών | Λόφος Νυμφών | Θησείο | τηλ. 2103490000 | www.noa.gr

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 15€ (θέσεις περιορισμένες)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ Ticketservices | Public