Ένα βήμα πριν την πτώση της βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση του Στέφαν Λεβέν στη Σουηδία, καθώς η αποτυχία του να φτάσει σε συμφωνία με τον αριστερό κυβερνητικό του εταίρο για τη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος καθορισμού των ενοικίων οδήγησε στην απόσυρση της κοινοβουλευτικής του στήριξης. Αυτό σημαίνει πως στη συζήτηση για την πρόταση μομφής που έχει υποβληθεί εναντίον του, αύριο, θα ηττηθεί.

Αφορμή για την κυβερνητική κρίση στάθηκε η προσπάθεια να βρεθεί λύση αναφορικά με το πλαίσιο των κανονισμών που διέπει το σύστημα διαμόρφωσης των τιμών των ενοικίων. Τα κόμματα της κεντροδεξιάς επιθυμούσαν τη χαλάρωση των κανονισμών, έτσι ώστε οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς να καθορίζουν το ύψος των ενοικίων ειδικά για τα νεόδμητα σπίτια.

Ο Λέβεν που ηγείται του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος πρότεινε συμβιβαστικά η διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου να προέλθει μέσα από το διάλογο και τη συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών της στεγαστικής αγοράς. Ωστόσο, η Αριστερά απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση και απέσυρε τη στήριξη του προς το πρόσωπο του.

«Ένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη (ήτοι η κοινή γνώμη) καλείται να διαπραγματευτεί με το πιστόλι στον κρόταφο. Βρίσκω εξαιρετικά ανησυχητικό πως μοιάζουν αποφασισμένοι να αυξήσουν τα ενοίκια του κοσμάκη» σχολίασε οργισμένη η επικεφαλής της Αριστεράς, Νούσι Νταντγκοστάρ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η αντιπολίτευση των Σουηδών Δημοκρατικών υπέβαλε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, η οποία είχε ήδη προγραμματιστεί να συζητηθεί αύριο. Όμως, οι εξελίξεις στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού και η απόσυρση της στήριξης της Αριστεράς προς τον Λέβεν σημαίνει πως ο πρωθυπουργός θα ηττηθεί και η κυβέρνηση του θα καταρρεύσει, αν και δεν είναι ακόμη βέβαιο αν αυτό σημαίνει άμεσα εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.