Η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη έχει ήδη αρχίσει με τον Πρόεδρο της Κύπρου να διατηρεί κλειστά τα χαρτιά του.

Λίγες ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιαδης επιχείρησε να σχηματίσει κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, πλην όμως συνάντησε την άρνηση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων.

Έτσι μετά την παραίτηση της Έμιλυς Γιολίτη από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τη δεδηλωμένη θέση του Κωνσταντίνου Ιωάννου ότι αποχωρεί από το υπουργείο Υγείας, η πίεση προς τον Νίκο Αναστασιάδη για λήψη αποφάσεων αυξάνεται.

Στο κάδρο της αξιολόγησης μπαίνουν όλα τα δεδομένα, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να βρίσκεται σε αναζήτηση νέων προσώπων τα οποία θα τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής, θα είναι γνώστες του αντικειμένου, δεν θα είναι συγκρουσιακοί και θα μπορούν να προωθήσουν άμεσα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα των υπουργείων που θα κληθούν να αναλάβουν. Στο πλαίσιο αυτό, για το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι πληροφορίες θέλουν τον Πρόεδρο να έχει ενώπιον του short list ατόμων με τα κριτήρια τα οποία ζητεί για προώθηση της μεταρρύθμισης της κυβέρνησης.

Στο κοστούμι των κριτηρίων μπορεί να χωρέσει και ο Κυριάκος Κούσιος, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα αποχωρεί από τη θέση του κυβερνητικού Εκπροσώπου. Δεν είναι όμως η μοναδική επιλογή. Στη θέση του κυβερνητικού Εκπροσώπου παρελαύνουν διάφορα ονόματα, με τον Πρόεδρο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες να έχει ενώπιον του τρία ονόματα. Μεταξύ των οποίων και του Μάριου Πελεκάνου, υποψήφιου βουλευτή Λευκωσίας στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, τον οποίο κάποιοι χρήζουν ως φαβορί.

Στη λίστα ονομάτων για υπουργοποίηση βρίσκονται και αυτά της Τζώρτζιας Κωνσταντίνου και της Ξένιας Κωνσταντίνου, με τον Πρόεδρο, όπως αναφέρουν πηγές από το Προεδρικό να επιθυμεί να ενισχύσει τη γυναικεία παρουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είτε με επιλογή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, είτε στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο μπαίνει και αυτό στην εξίσωση του ανασχηματισμού. Ανοικτό και το κεφάλαιο αναπληρωτή κυβερνητικού Εκπροσώπου. Στο υπουργείο Υγείας όλα θα εξαρτηθούν από την κατάληξη που θα έχει η περίπτωση του Αδάμου Αδάμου.