Καθησυχαστικός προς τις ευρωπαϊκές αγορές πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για πρόωρη άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων λόγω της ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων, εμφανίστηκε σε συνέντευξη του ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

Σε συνέντευξη του στην αυστριακή εφημερίδα «Der Kurier», ο κ. Χόλτσμαν υποστήριξε πως δεν υπάρχει αιτία για αύξηση των επιτοκίων, εξηγώντας πως για να αυξηθούν τα επιτόκια θα έπρεπε ο πληθωρισμός να αυξηθεί κοντά στο 2% αλλά και να διατηρηθεί στα επίπεδα αυτά.

Αυτό με δεδομένο πως οι εκτιμήσεις της ίδιας της ΕΚΤ κάνουν λόγο για εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 1,9% φέτος, αλλά υποχώρηση του δείκτη στο 1,5% το 2022 και στο 1,4% το 2023.

«Η συγκεκριμένη πρόβλεψη για σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού (τα επόμενα χρόνια) δεν δίνει αφορμή για αύξηση των επιτοκίων» τόνισε, χωρίς βέβαια να αποκλείει το γεγονός πως σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν.

Με τη στάση του αυτή, ο Αυστριακός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έδειξε να συμφωνεί με όσους αναλυτές θεωρούν πως η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων οφείλεται στην απότομη ενδυνάμωση των οικονομιών μετά το τέλος της πανδημίας και άρα θα είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Το ίδιο ισχυρίστηκε προ ημερών, σε δηλώσεις του στο Bloomberg, και ο κορυφαίος οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν σχολιάζοντας πως δεν βλέπει σημάδια πως η άνοδος των δαπανών λόγω των πακέτων στήριξης μεταφράζονται σε αυξήσεις των μισθών και ανοδικό σπιράλ στις τιμές.

Πάντως, είναι σαφές πως η ΕΚΤ, όπως και οι έτερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, πρέπει να κινηθούν προσεκτικά προσπαθώντας από τη μία πλευρά να θωρακίσουν την πορεία ανάκαμψης των οικονομιών και από την άλλη να προστατέψουν την σταθερότητα των τιμών.