Τον μοναδικό «χορό» δύο θερκών (μαύρων φιδιών) κατέγραψαν πολίτες στην περιοχή του κατεχόμενου Κορμακίτη, στην Κύπρο.

Ζευγαρώνουν ή τσακώνονται

Οπως φαίνεται στο βίντεο, πρόκειται για τη στιγμή που δύο μαύρα φίδια απεικονίζονται είτε να «ζευγαρώνουν» είτε να «τσακώνονται».

Ειδικοί εξηγούν ότι οι διαφορές μεταξύ του «ζευγαρώματος» και του «τσακωμού» είναι λίγες και δύσκολα αντιληπτές.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Ερευνας & Εκπαίδευσης – ΚΥΚΠΕΕ, το θερκό είναι ημερόβιο φίδι που το μήκος του φτάνει τα 3 μέτρα και θεωρείται το μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Τα ενήλικα άτομα έχουν ενιαίο μαύρο χρώμα, με χαρακτηριστικές κοκκινωπές αποχρώσεις στον λαιμό τους, ενώ τα ανώριμα άτομα φέρουν στη ράχη πολλές μικρές σκουρόχρωμες κηλίδες. Τον χειμώνα πέφτουν σε χειμερία νάρκη.

Εξαιρετικά ωφέλιμο

Μπορεί κανείς να το συναντήσει σχεδόν σε όλη την Κύπρο και κυρίως σε γεωργικές περιοχές. Το μαύρο φίδι είναι εξαιρετικά ωφέλιμο, ειδικά για τη γεωργία. Ο «περβολάρης» μπορεί να φιλέψει με τον άνθρωπο.

Πολλοί γεωργοί, παλαιότερα, μετέφεραν μαύρα φίδια στα χωράφια τους για τον έλεγχο των τρωκτικών και των άλλων φιδιών όπως για παράδειγμα της δηλητηριώδους φίνας (οχιάς).

Το μαύρο φίδι προστατεύεται από την Εθνική Νομοθεσία σύμφωνα με τον «περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και Αγριας Ζώης Νόμο», ενώ ανήκει και στο παράρτημα IV της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τους οικότοπους (92/43 ΕΟΚ), καθώς και στο Παράρτημα II της Σύμβασης της Βέρνης.

Πηγή: sigmalive.com