Η εικόνα του Πρωθυπουργού (με καλοκαιρινή αμφίεση, ήτοι λευκό πουκάμισο, sneakers παπούτσια) και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (με λευκό παντελόνι, με λευκή μπλούζα, λευκά sneakers παπούτσια, λευκά καλτσάκια) και με χρώμα σακακιού (της τελευταίας λέξης της μόδας) , ήτοι πορτοκαλί με μωβ λεπτομέρειες , καθισμένοι κάτω από μια αιώνια ελιά σε λευκές καρέκλες στο μέσο της Αρχαίας Αγοράς, με φόντο την στοά του Αττάλου και δίπλα από τον Ναό του Ηφαίστου ήταν εντυπωσιακή και έγινε για τις ανάγκες της εφαρμογής του Ταμείου Ανάπτυξης. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι επέλεξε την Αρχαία Αγορά, που είναι τόπος δημοκρατικού διαλόγου ως την «καρδιά» του παρελθόντος μας, αλλά και στην παντοτινή έδρα της Δημοκρατίας που σήμερα υποδέχεται ένα σύγχρονο επίτευγμά της.

Η δε Ούρσουλα φαινόταν ικανοποιημένη που μπόρεσε να πληροφορηθεί δια ζώσης πώς θα εφαρμοστεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Και ξέρετε ποιοι ήταν οι πολίτες που συζήτησαν με την Ούρσουλα; Ένας 36χρονος κτηνοτρόφος, ο Δημοσθένης Κουστέρης από τα Μέγαρα, μία παιδίατρος η Γεωργία Πανισόη (εξειδικευμένη νεογνoλόγος), μία καλλιτέχνης η Ευγενία Λιάκου (ηθοποιός- τραγουδίστρια), μία εκπρόσωπος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων η Νάντια Σίντου- Μαντέλα, ένας εκπρόσωπος των ΑΜΕΑ ο Βασίλης Κούτσιανος, ένας Νέος Γονιός η Μαρία Πιτσάκη (δικηγόρος μητέρα 3 παιδιών) και ένας μαθητής, ο Ταξιάρχης Κουρής, μαθητής Β Λυκείου 2ο Λύκειο Μοσχάτου. Ο μαθητής ρώτησε για την εκπαίδευση με τον Πρωθυπουργό να απαντά πως δεν υπάρχει υποκατάστατο του σχολείου και ότι το σχολείο του μέλλοντος θα διευρύνει το γνωστικό αντικείμενο που θα διδάσκεται και θα δίνει μεγαλύτερη αυτονομία στους εκπαιδευτικούς να διδάσκουν την διδακτική ύλη.

***
Ο Dior, οι χαρτοπετσέτες με τις Καρυάτιδες και το πιάτο του Αχιλλέα

Το Καλλιμάρμαρο ντύθηκε το βράδυ με Dior και επρόκειτο να υποδεχτεί την Resort συλλογή του Cruise 2022 που συνδύαζε τις δημιουργίες του με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Μια μεγάλη βραδιά όμως για τον Dior υπήρξε και η Τετάρτη στην Πλάκα. Ήταν το δείπνο που παρέθεσε οι Οίκος Dior στους καλεσμένους του από το εξωτερικό, στο εστιατόριο Γιασεμί (Yasemi), στην πιο μαγική γειτονιά της Αθήνας, στα Αναφιώτικα, κάτω από την Ακρόπολη. Και ξαφνικά το Instagram γέμισε με φωτογραφίες από το δείπνο του Dior στην Πλάκα με ελληνικότατες αναφορές. Ήταν όντως εντυπωσιακές. Αφού, να σκεφτείτε, υπήρχαν χαρτοπετσέτες με τις Καρυάτιδες, πιάτα με ζωγραφισμένο τον Αχιλλέα και την ασπίδα του και γενικά σερβίτσια με καθαρά ελληνικό χρώμα. Ακόμα και τα λευκά μαξιλαράκια που υπήρχαν πάνω στις καρέκλες είχαν το σήμα του Dior μαζί με τις Καρυάτιδες. Τα πιάτα όπως αποκάλυψε η Θέμις Ζουγανέλη στο Instagram της ήταν δικού της σχεδιασμού. Το brand THEMIS•Z επελέγη για το σχεδιασμό των πιάτων του Dior στο δείπνο της Τετάρτης. Η Θέμις Ζουγανέλη, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται με τον Dior, καθώς έχει συνεργασία με τον γαλλικό οίκο μόδας από το 2016. Να σημειώσω ότι έχουν περάσει εβδομήντα χρόνια μετά την ιστορική φωτογράφιση των δημιουργιών του οίκου Dior στον Βράχο της Ακρόπολης. Τώρα ο Dior επέστρεψε με μια επίδειξη μόδας, μεταδόθηκε σε απευθείας μετάδοση σε πολλές χώρες.

***
Νέα κυβερνητικό αεροπλάνο

Στα σκαριά μαθαίνω πως βρίσκεται η απόκτηση ενός σύγχρονου κυβερνητικού αεροπλάνου. Και τέταρτο θα πείτε; Αφού ήδη υπάρχουν τρία; Όπως μου εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης το νέο κυβερνητικό αεροπλάνο θα αποκτηθεί χωρίς να υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κόστος. Δεν θα επιβαρύνει δηλαδή τον κρατικό προϋπολογισμό. Και το ερώτημα που αυτομάτως ανακύπτει είναι πώς. Θα αποκτηθεί, σύμφωνα με μία εκδοχή ως αντιστάθμισμα από την αγορά των 18 Rafale. Στα κυβερνητικά σχέδια είναι να πουληθεί ένα από τα υπάρχοντα τρία αεροσκάφη. Το ένα από τα Εμπράερ αποκτήθηκε ως αντιστάθμισμα για την αγορά των ιπτάμενων ραντάρ.

***

Και ο Πολιτισμός βαριά βιομηχανία

Βαριά βιομηχανία της Ελλάδας χαρακτήρισε τον πολιτισμό στη συνάντηση που είχε με πολίτες η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον κλάδο του πολιτισμού στο πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης που κατέθεσε η κυβέρνηση. Με προτάσεις άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα της χώρας, αναγνωρίζοντας όχι μόνο το πόσο χτυπήθηκε ο κλάδος από τον πολιτισμό, αλλά και τις αναπτυξιακές του προοπτικές. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 50% αυτών των πόρων, βάσει των προτάσεων που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διοχετευτούν στον σύγχρονο πολιτισμό, μια σημαντική στροφή από το παρελθόν που τη μερίδα του λέοντος των κρατικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων λάμβανε η πολιτιστική κληρονομιά, κυρίως για τη συντήρηση και αναστήλωση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων. Αρχίζει έτσι να διαφαίνεται σταδιακά ο διακριτός στρατηγικός προσανατολισμός, και μια νέα προσέγγιση που αντιμετωπίζει τον πολιτιστικό κλάδο ως έναν σοβαρό κλάδο της οικονομίας που μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να φέρει ανάπτυξη στην περιφέρεια και να αποτελέσει εξαγώγιμο προϊόν για τη χώρα.

***
Γιατί χαίρεται ο Στουρνάρας

Ένας χαρούμενος κεντρικός τραπεζίτης ήταν την Πέμπτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Και ξέρετε γιατί; Επειδή μετά από ένα χρόνο εγκαταλείπει τις τηλεδιασκέψεις και τα zoom και μπαίνει σε αεροπλάνο με προορισμό την Φρανκφούρτη. Πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό συνεδρίαση διά ζώσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και θα είναι, όπως μου είπε, μια σημαντική συνεδρίαση σε όλη τη διάρκεια αυτού του τριημέρου για το monetary policy strategy των επόμενων ετών.

***
1η Ιουλίου ανοίγουν οι κλειστοί κινηματογράφοι

Αυτή τη φορά η χαλάρωση των μέτρων αφορούσε τους κλειστούς κινηματογράφους. Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων αποφάσισε να ανοίξουν από την 1η Ιουλίου με πληρότητα 50%. Εδώ θα πρέπει να σημειώσω και τούτα: Ο αρμόδιος υφυπουργός Νικόλας Γιατρομανωλάκης έδωσε πραγματική μάχη για το άνοιγμα και των κλειστών κινηματογράφων, τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη είχαν ανοίξει. Να ξέρετε ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων τόσο περισσότερο θα αυξάνεται και η πληρότητα των κλειστών χωρών.

***
Ο Μπερχτ, η Νατάσα Μποφίλιου και το Συνέδριο του ΚΚΕ

Όπως σας έχω γράψει την Πέμπτη, ξεκινά το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ με σύνθημα: “Δυνατό ΚΚΕ – Νους – Καρδιά – Οργανωτής της εργατικής-λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό”. Στην εναρκτήρια εκδήλωση που θα γίνει στο Κλειστό Γήπεδο Γαλατσίου, θα μιλήσει φυσικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας και θα ακολουθήσει μουσικό πολυθέαμα. Πρόκειται για μια οπτικοποιημένη συναυλία με τραγούδια από διάφορα μέρη του κόσμου συνοδευόμενα από βίντεο και κατασκευές. Ο τίτλος της, «Ποτάμι ο κόσμος και δεν γυρνάει», είναι δανεισμένος από «Το τραγούδι του Μολδάβα» των Μπέρτολτ Μπρεχτ – Κούρτ Βάιλ και εκφράζει την αλήθεια ότι ο κόσμος, παρά τις καμπές και τα εμπόδια, με κινήσεις εσωτερικές που κάποτε φτάνουν να γίνουν ορμητικές, προχωρά μπροστά. Θα τραγουδήσουν, μεταξύ άλλων, η Ρίτα Αντωνοπούλου και η Νατάσα Μποφίλιου.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι μαζικών φορέων, εργατικών συνδικάτων, του γυναικείου κινήματος, άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, της Επιστήμης. Μαθαίνω ότι έχει επίσης προσκληθεί το προεδρείο της Βουλής, το οποίο αποτελείται από εκπροσώπους όλων των κομμάτων, με εξαίρεση την Ελληνική Λύση. Επίσης οι δήμαρχοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και του δήμου Γαλατσίου, ο οποίος και φιλοξενεί την εκδήλωση. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν την Παρασκευή 25 Ιουνίου το πρωί στο “Σπίτι του Λαού” – σας έχω πει ότι ανακαινίστηκε – και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 27 Ιουνίου. Μηνύματα στο ΚΚΕ για το Συνέδριο του έχουν ήδη στείλει 81 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο.

***

Ο εκπρόσωπος κατά του εμβολιασμού

Νέα επίθεση κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, εξαπολύει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντάς τον ως «εκπρόσωπο κατά του εμβολιασμού”. Με ανάρτησή του στο Twitter το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Γεωργιάδης επιχειρεί να καταρρίψει το αφήγημα του κ. Πολάκη σχετικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να έχουν ενταχθεί στην μάχη κατά της πανδημίας, αντί των εμβολίων. Όπως λέει ο κ. Γεωργιάδης, ο κ. Πολάκης συνεχώς αναφέρεται «στα μονοκλωνικά αντισώματα και στην δήθεν συνωμοσία μας να τα στερήσουμε προς χάριν του κέρδους κάποιων εταιριών». «Ψεύδος, συκοφαντία και συνωμοσία. Ο Τσίπρας τον ανέχεται για να πάρει τις ψήφους όλων αυτών…», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος παραθέτει σχετικά tweets επιστήμονα σύμφωνα με τον οποίον τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι ακριβά και δεν είναι εγγυημένα. Σημειώνω επίσης πως σε μία από τις φωτογραφίες που έχει κοινοποιήσει ο κ. Γεωργιάδης στο Twitter του απεικονίζεται σχόλιο του Παύλου Πολάκη σε ερώτηση πολίτη για το εάν έχει κάνει το εμβόλιο να λέει πως ο ίδιος θα αποφασίσει μετά τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο..

***
Πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν σκοπό να κάνουν ούτε καν παρατήρηση στον κ. Πολάκη. Απλώς λένε ότι τομεάρχης για την Υγεία είναι ο κ. Ξανθός, οποίος εμβολιάστηκε και που εκφράζει επισήμως τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας επίσης, λένε, εμβολιάστηκε και ότι (το καλύτερο σας το άφησα για το τέλος) «ο Πολάκης είναι Πολάκης»

***
Ο Αντώνης ο βαρκάρης και ο Παπά- Γιώργης από το Καστελλόριζο

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων ψηφοφοριών στη Βουλή είθισται να σχηματίζονται πηγαδάκια βουλευτών γύρω από τον Πρωθυπουργό. Όπως συνέβη προχθές όταν ο Πρωθυπουργός, οι βουλευτές και οι υπουργοί τουπερίμεναν τα αποτελέσματα της ονομαστικής ψηφοφορίας για το εργατικό νομοσχέδιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιάνει κουβέντα μαζί τους, αφού λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας στη Βουλή τέτοια πηγαδάκια είχαν να συναντήσουν οι βουλευτές περισσότερο από έναν χρόνο. Συνήθως οι βουλευτές λένε στον Πρωθυπουργό τι συμβαίνει στις εκλογικές τους περιφέρειες. Ο κ. Μητσοτάκης δεν περίμενε όμως να ακούσει μέσα στο Κοινοβούλιο χαιρετισμούς από τον Αντώνη τον βαρκάρη και από τον Παπά- Γιώργη του Καστελλόριζου. Τους χαιρετισμούς των κατοίκων του ακριτικού αυτού νησιού μετέφερε στον Πρωθυπουργό ο βουλευτής Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος προσφάτως επισκέφθηκε το Καστελλόριζο. Και δεν ήταν μια απλή επίσκεψη ενός βουλευτή στον τόπο καταγωγής της συζύγου του Ελένης Αθερινού. Ο κ. Κυρανάκης κατέθεσε στεφάνι στην Στρογγύλη, παρέστη στην έπαρση της σημαίας, επισκέφθηκε την πυραλαύκατο «Σταράκης» (που φέρει κατευθυνόμενους πυραύλους) χαιρέτησε το πλήρωμα των φουσκωτών με τους ΟΥΚάδες που ήταν στο λιμάνι. .