Η ιαπωνική κυβέρνηση, θα άρει την ερχόμενη Κυριακή (20/6) την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα περισσότερα τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Τόκιο, που αναμένεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα (23/7-8/8), διατηρώντας παράλληλα ορισμένους περιορισμούς.

Το Τόκιο και πολλές άλλες ιαπωνικές περιφέρειες, έχουν υπαχθεί από τα τέλη Απριλίου σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο συνίσταται κυρίως στο κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων νωρίς το βράδυ και στην απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, θα συμβουλευθεί σήμερα (17/6) εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, προκειμένου να μειώσει τα περιοριστικά μέτρα σε δέκα περιφέρειες, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιασουτόσι Νισιμούρα, ο οποίος συντονίζει την διαχείριση της κρίσης υγείας, η οποία έχει μειωμένο πρόσημο τις τελευταίες εβδομάδες.

Ως μέρος αυτής της νέας εξέλιξης, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα μπορούν και πάλι να σερβίρουν αλκοόλ, αλλά μόνο έως τις 7 μ.μ. και θα πρέπει να συνεχίσουν να κλείνουν στις 8 μ.μ. όπως συμβαίνει σήμερα, δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας πως η τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα επεκταθεί επίσης για το τμήμα της Οκινάουα στα νοτιοδυτικά της αγελάδας.

Ο πρωθυπουργός, Γιοσιχίντε Σούγκα πρόκειται παραχωρήσει αργότερα συνέντευξη Τύπου για να επισημοποιήσει αυτές τις αποφάσεις.

Η ελάφρυνση των περιορισμών, θα επιτρέψει την εκ νέου έγκριση διεξαγωγής αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων συναυλιών με την παρουσία θεατών, αλλά με χωρητικότητα 50% τς χωρητικότητας κάθε χώρου και με ανώτατο όριο τα 10.000 άτομα.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, θα πρέπει να εφαρμόσουν αυτά τα κριτήρια για τη φιλοξενία θεατών που διαμένουν στην Ιαπωνία.

Η παρουσία θεατών από το εξωτερικό απαγορεύθηκε τον Μάρτιο, ενώ η απόφαση για όσους ζουν στην Ιαπωνία θα ληφθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ωστόσο, εμπειρογνώμονες υγείας που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα ήταν ασφαλέστερο να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, κεκλεισμένων των θυρών.

Οι διοργανωτές αναμένουν ότι περισσότερο από το 80% των αθλητών θα εμβολιασθεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο δεν θα επιτρέπεται να έρχονται σ΄επαφή με τους πολίτες της Ιαπωνίας.