Στην επέτειο των 90 χρόνων από τα εγκαίνια του εργοστασίου της στον Πειραιά, η Παπαστράτος ανακοίνωσε νέα μεγάλη επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ με την οποία αυξάνεται το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας κατά 115 εργαζομένους.

Μόλις τρία χρόνια μετά τη μεγάλη επένδυση των 300 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του εργοστασίου της Παπαστράτος σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού (heets) αυξάνεται η δυναμικότητα παραγωγής του με εγκατάσταση δύο νέων γραμμών παραγωγής για heets και μία για παραγωγή φίλτρων.

Επιπλέον, αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες 6 γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για να παράγουν τα προϊόντα της επόμενης γενιάς του IQOS, ενώ εκσυγχρονίζεται το Λιθογραφείο με την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των γραμμών εκτύπωσης μέσω δύο νέων γραμμών ψηφιακής εκτύπωσης.

Αυτό σημαίνει ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας, επέκταση των εξαγωγών και αύξηση του αριθμού των εργαζομένων. Ήδη από τους νέους 115 εργαζομένους, που θα προστεθούν στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας οι 60 έχουν ήδη προσληφθεί και εκπαιδεύονται.

Παράλληλα η εταιρεία παρουσίασε τη στρατηγική της για Βιώσιμη Ανάπτυξη, με 5 πυλώνες και σαφείς, μετρήσιμους στόχους με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επίτευξης.

Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης

Η Στρατηγική της Παπαστράτος για Βιώσιμη Ανάπτυξη βασίζεται σε 5 πυλώνες και σαφείς, μετρήσιμους στόχους με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επίτευξης. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε:

Πυλώνας 1ος. Καινοτομία προϊόντων

Γνωρίζουμε πως ο ρόλος των καινοτόμων προϊόντων νικοτίνης είναι καθοριστικής σημασίας στη μάχη κατά του τσιγάρου.

Δεσμευόμαστε:

Α. Μέχρι το 2025, ο αριθμός των καπνιστών στην Ελλάδα να έχει μειωθεί κατά 1,5 εκατομμύριο. Είτε διακόπτοντάς το, είτε στρεφόμενοι σε εναλλακτικά, καλύτερα σε σύγκριση με το τσιγάρο προϊόντα.

Β. Μέχρι το 2023, το 75% των καθαρών εσόδων της Παπαστράτος να προέρχεται από καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα.

Πυλώνας 2ος. Υποδειγματική λειτουργία 

Υποδειγματική λειτουργία σημαίνει διαφάνεια και ηθική. Σημαίνει υπεύθυνες πρακτικές σε όλο το φάσμα της λειτουργίας μας, από το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις, μέχρι τη διαχείριση της παραγωγικής και εφοδιαστικής αλυσίδας.

Δεσμευόμαστε:

Α. Μέχρι το 2023, το 100% των νέων ηλεκτρονικών μας συσκευών να φέρει τεχνολογία επιβεβαίωσης ηλικίας. Ένας επιπλέον, «έξυπνος» μηχανισμός που θα αποκλείει τη χρήση των προϊόντων μας από ανήλικους.

Β. Μέχρι το 2023, με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, να μειώσουμε κατά 30% τη φύρα του καπνού σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

Πυλώνας 3ος. Εργαζόμενοι και συνεργάτες

Νοιαζόμαστε έμπρακτα για τους ανθρώπους μας. Η μεγαλύτερη απόδειξη βρίσκεται στην ίδια την αγορά εργασίας όπου η Παπαστράτος ως εργοδότης επιλογής, έχει αναδειχθεί σε «love brand».

Δεσμευόμαστε:

Α. Μέχρι το 2023, το 40% των διευθυντικών θέσεων της Παπαστράτος να καλύπτεται από γυναίκες.

Β. Μέχρι το 2023, οι άνθρωποί μας να συμμετέχουν τακτικά σε εθελοντικές πρωτοβουλίες, με την παροχή αντίστοιχων κινήτρων από εμάς και στόχο τις 9.000 ημέρες εθελοντικής συνεισφοράς τον χρόνο.

Πυλώνας 4ος. Περιβάλλον

Υιοθετώντας τους στόχους της Philip Morris International για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, μηδενικά απόβλητα στους ΧΥΤΑ, ορθολογική διαχείριση του νερού και των φυσικών πόρων, αναπτύξαμε και εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Δεσμευόμαστε πως:

Α. Μέσα στο 2021 καταργούμε τα πλαστικά μιας χρήσης στις εγκαταστάσεις μας.

Β. Μέχρι το 2025, θα έχουμε μειώσει κατά 20% την κατανάλωση ενέργειας και κατά 20% την κατανάλωση νερού.

Πυλώνας 5ος. Κοινωνία

Κάθε χρόνο αναλαμβάνουμε και υποστηρίζουμε δεκάδες πρωτοβουλίες, προκειμένου το καλό, να είναι κοινό και να μοιράζεται σε όσο το δυνατόν περισσότερους. Το έχουμε κάνει σε χρόνια ειρήνης, σε χρόνια πολέμου. Το έχουμε κάνει σε χρόνια ευημερίας. Το κάνουμε σε χρόνια πανδημίας. Η Παπαστράτος διαθέτει κατά μέσο όρο 750.000 ευρώ κάθε χρόνο, σε τακτικές και έκτακτες πρωτοβουλίες στήριξης προς το κοινωνικό σύνολο.

Δεσμευόμαστε να κατευθύνουμε τους πόρους μας για τη στήριξη της κοινωνίας:

Α.  Κατά 50% σε δράσεις για την ενδυνάμωση της γυναίκας και τον ρόλο της στο κοινωνικό σύνολο.

Β. Κατά 50%, σε δράσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Ξαναγεννιόμαστε»

«Γιορτάζοντας τα 90 χρόνια ιστορία μας σηματοδοτούμε μια νέα αρχή. Τη νέα μας πορεία. Εκείνη μιας εταιρείας που αλλάζει, που εξελίσσεται, που στηρίζει, που συμβάλλει, που εργάζεται με πάθος προς το καλύτερο. Γι’ αυτό και σήμερα δεν είναι άλλη μια μέρα. Είναι μία άλλη μέρα.

Με βασικό σύνθημα το «Ξαναγεννιόμαστε», είναι η μέρα που μοιραζόμαστε μαζί σας τη στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος και την νέα μεγάλη επένδυση που την σηματοδοτεί.

Το πλάνο μας για βιώσιμη ανάπτυξη δεν μένει σε γενικές  κατευθύνσεις και ευχολόγια, αλλά τη θέτει στη σωστή βάση της, έτσι όπως την ορίζουμε εμείς στην Παπαστράτος: Δημόσια. Διάφανη. Δεσμευτική.

Παράλληλα, η νέα μεγάλη επένδυση των 125 εκατομμυρίων ευρώ είναι το επισφράγισμα της υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται εδώ, στη χώρα μας, και φτάνουν σε όλο τον κόσμο.

Γίνεται πραγματικότητα χάρη στους ανθρώπους της Παπαστράτος, τους συνεργάτες μας, την στήριξη από φορείς, την αποδοχή από καταναλωτές και την κοινωνία, χάρη σε όλες και όλους εσάς. Σας ευχαριστούμε θερμά», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, κος Χρήστος Χαρπαντίδης.

1931 – 2021: 90 χρόνια Παπαστράτος

Φέτος, συμπληρώνονται 90 χρόνια από την 29η Μαΐου 1931, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, εγκαινίασε το Εργοστάσιο Καπνικών Αδελφών Παπαστράτου στον Πειραιά, ένα τεχνολογικό επίτευγμα για την αναδυόμενη βιομηχανία της εποχής.

Το 2021 η Παπαστράτος γιορτάζει 90 χρόνια μιας διαδρομής άρρηκτα συνδεδεμένης με την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της Ελλάδας. 90 χρόνια που σηματοδοτούν την είσοδό της στη νέα εποχή, με επίκεντρο την καινοτομία και όχημα την επιστημονική έρευνα. 90 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων η Παπαστράτος:

o Εδραιώθηκε ως η μεγαλύτερη εταιρεία προϊόντων καπνού στην Ελλάδα, αποτελώντας μέλος της Philip Morris International.

o Αναγνωρίστηκε ευρέως ως εργοδότης επιλογής, χάρη στο κορυφαίο εργασιακό περιβάλλον της, τη συμπεριληπτική κουλτούρα της και τις βαθιά ανθρώπινες αξίες της.

o Προσφέρει αδιάλειπτα στην κοινωνία και δηλώνει σταθερά παρούσα σε κάθε κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.

o Μετασχημάτισε ριζικά τη λειτουργία της για να εξελιχθεί σε Εταιρεία Τεχνολογίας και Επιστήμης, με ένα μόνο στόχο: Το τέλος του τσιγάρου.

Από την παραγωγή τσιγάρων στα καινοτόμα καπνικά προϊόντα

Το 2017, η Παπαστράτος ανακοίνωσε μία απόφαση – σταθμό για τα διεθνή δεδομένα: Να παύσει οριστικά να παράγει τσιγάρα και να στραφεί στην αποκλειστική παραγωγή μιας νέας γενιάς καπνικών προϊόντων μειωμένου κινδύνου, των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS.

Σε μία δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και την Οικονομία, προχώρησε σε επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, χάρη στην οποία μετέτρεψε το εργοστάσιό της σε ένα από τα πρώτα παραγωγικά και εξαγωγικά κέντρα στον κόσμο για μια νέα δυναμική κατηγορία προϊόντων εναλλακτικών του τσιγάρου.

Η επένδυση δημιούργησε πολλαπλασιαστικά οφέλη για την εγχώρια Οικονομία και Απασχόληση: 400 νέες θέσεις εργασίας, ενίσχυση των εξαγωγών της χώρας – με μόλις 14% της παραγωγής της να προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση – τοποθέτηση της Ελλάδας στην καρδιά της καινοτομίας και της τεχνολογίας, ηχηρό μήνυμα-πρόσκληση προς τους διεθνείς επενδυτές.