Σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup όπου αξιολογήθηκε θετικά η 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα. Επίσης, συζητήθηκε, αφού συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, η πρόταση της Κυβέρνησης για την μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε 5 Ελληνικά νησιά (Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος), όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο. Πρόταση η οποία, την επόμενη εβδομάδα θα νομοθετηθεί.

Μείωση κατά 30%

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται ότι μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%) οι συντελεστές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α) για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, εφόσον έχουν συσταθεί και λειτουργούν εντός της περιφέρειάς τους δομές Υποδοχής και Φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών και για όσο διάστημα αυτές παραμένουν σε λειτουργία.

Αυτή η πρόβλεψη έρχεται να αντικαταστήσει την προσωρινή εξάμηνη παράταση της μείωσης ΦΠΑ που ίσχυε με βάση τον υπολογισμό της χωρητικότητας των δομών και λύνει με μόνιμο και συνεκτικό τρόπο την αβεβαιότητα που αυτή προκαλούσε, θέτοντας τις βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας και των κατοίκων που επωμίζονται τις συνέπειες του μεταναστευτικού κύματος.