Το καλοκαίρι ήρθε, η θερμοκρασία ανεβαίνει και η εξόρμηση στις παραλίες για ηλιοθεραπεία και μπάνιο είναι η αγαπημένη δραστηριότητα μικρών και μεγάλων.

Ωστόσο εκτός από αντηλιακό φέτος θα χρειαστείτε και μια… μικρή περιούσια για να ξαπλώσετε κάτω από την ομπρέλα και να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα σε ένα από τα beach bar της Αττικής.

Ένα ζευγάρι που επιθυμεί το Σαββατοκύριακο να πάει στον ξακουστό Αστέρα της Βουλιαγμένης, θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, δίνοντας 80 ευρώ για μια ομπρέλα με δύο ξαπλώστρες, ενώ η τιμή διπλασιάζεται στα 160 ευρώ αν κάνει κράτηση μέσω διαδικτύου στην πρώτη σειρά και στα 140 ευρώ στη δεύτερη σειρά.

Ηλιοθεραπεία… τριών ταχυτήτων

Πίστα νυχτερινού κέντρου θυμίζει η θάλασσα, με τις κρατήσεις στα beach bar να έχουν τιμές τριών ταχυτήτων ανάλογα με το πόσο κοντά είναι η ξαπλώστρα στο κύμα. Στη Βάρκιζα, η πρώτη σειρά έχει 50 ευρώ και η τιμή κατεβαίνει για τις πιο πίσω ξαπλώστρες.

«Είναι στα πενήντα ευρώ η πρώτη σειρά και στα 40 ευρώ οι υπόλοιπες συν ό,τι καταναλώσετε. Για αυτή την Κυριακή η πρώτη σειρά μας είναι κατειλημμένη. Έχουν ήδη γίνει κρατήσεις για την πρώτη σειρά, αλλά μπορείτε να κάνετε κάποια κράτηση για τις υπόλοιπες αν σας ενδιαφέρει».

Για παράδειγμα σε παραλία στη Βάρκιζα:

  • Τιμή εισόδου (Ανεξαρτήτως κράτησης): 7,20 euro
  • Παιδιά 6-12 ετών: 3,50 euro
  • Ομπρέλα: 50 euro
  • Παροχές: 2 ξαπλώστρες

Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος, κρατήσεις γίνονται μόνο για τις δύο πρώτες σειρές.

«Από την τρίτη σειρά και πίσω. Απλά δεν κάνουμε κρατήσεις από την τρίτη σειρά και πίσω, κάνουμε την πρώτη και την δεύτερη. Αν έρθετε νωρίς θα βρείτε».

Οι «χρυσές» παραλίες της Αττικής

Μια μικρή περιούσια καλούνται να πληρώσουν όσοι πάνε για μπάνιο στο Λαγονήσι. Σύμφωνα με εφαρμογή κρατήσεων στο διαδίκτυο, η ομπρέλα με δύο ξαπλώστρες κοστίζει 100 ευρώ για την τρίτη σειρά και πίσω, 110 ευρώ για τη δεύτερη σειρά και 120 ευρώ για την πρώτη σειρά. Σε αυτές τις τιμές συμπεριλαμβάνονται 2 σνακ και 2 μικρά μπουκάλια νερό, ενώ το πάρκινγκ κοστίζει επιπλέον 12 ευρώ.

Πιο φθηνά θα πληρώσουν ομπρέλες και ξαπλώστρες στην Ανάβυσσο οι λουόμενοι το Σαββατοκύριακο. Στο Aegeon Beach Hotel το σετ κοστίζει 70 ευρώ, αλλά στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και κατανάλωση τροφίμων και ποτών αξίας 20 ευρώ και δωρεάν πάρκινγκ.

Αισθητά μειωμένες οι τιμές τις καθημερινές, αλλά και πάλι τσουχτερές, με την ομπρέλα και τις δυο ξαπλώστρες να κοστίζει από 30 έως 60 ευρώ.

«Είναι υπερβολικές αλλά όχι υποχρεωτικές»

Μιλώντας στο MEGA ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης, σημειώνει ότι οι τιμές είναι υπερβολικές, αλλά δεν είναι υποχρεωτικές.

«Είναι υπερβολικά, αλλά δεν είναι υποχρεωτικά».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, στις παραλίες τηρείται η νομοθεσία που προβλέπει την κάλυψη έως και 50% αυτών από ιδιώτες, με το υπόλοιπο μέρος να είναι ελεύθερο για του πολίτες.

«Ακριβώς δίπλα υπάρχει ελεύθερη παραλία που μπορεί να πάει ο καθένας. Εγώ δεν μπορώ να πάω εκεί, προφανώς όμως κάποιοι πηγαίνουν για να διατηρείται αυτό το επίπεδο τιμών».

Όπως σημειώνει ο κ. Κωνσταντέλλο, ο δήμος Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης έχει θέσει πλαφόν τα 8,5 ευρώ στις παραλίες που έχει παραχωρήσει σε ιδιώτες.

«Αυτό είναι κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει σε ακίνητα που δεν τα διαχειρίζεται ο δήμος. Οφείλουμε οι δήμοι, πριν δώσουμε την οποιαδήποτε διαχείριση, να έχουμε ελεύθερες, καθαρές, δωρεάν παραλίες για τον κόσμο», σημειώνει ο δήμαρχος.