Ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο που έχει πυροδοτήσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και τις αντιδράσεις των συνδικάτων.

Στην ψηφοφορία δεν αναμένονται εκπλήξεις, αναφορικά με το αν θα «περάσει» το νομοσχέδιο, κάτι που θεωρείται δεδομένο.

Μένει να φανούν τυχόν διαφοροποιήσεις, αλλά και το τι στάση θα κρατήσουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης σε σειρά άρθρων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.

Την ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ που έχουν δηλώσει ότι συμφωνούν σε ορισμένα άρθρα.

Όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής:

«Απευθύνομαι στην αντιπολίτευση. Και σήμερα επιμένετε να μην μιλάτε για τα άρθρα του νομοσχεδίου. Σας ρωτώ κ. Τσίπρα και κ. Γεννηματά. Θα ψηφίσετε την ψηφιακή κάρτα, που καταργεί την μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία; Θα ψηφίσετε την επαγγελματική αποκατάσταση και ασφάλιση των ταχυμεταφορών; Θα ψηφίσετε την εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους;

Θα ψηφίσετε τους λόγους απαγόρευσης της απόλυσης; Θα πείτε ναι ή όχι στην καθιέρωση της άδειας πατρότητας; Θα αρνηθείτε την απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα. Τελικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι όποιος εργάζεται από απόσταση έχει το δικαίωμα να αποσυνδέεται όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας του; θα σας διευκολύνω.

Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα. Για να καταδειχθεί η υποκρισία σας, εκτός εάν επιλέξετε τον δρόμο αποχώρησης από την αίθουσα, που μας έχετε συνηθίσει τελευταία».

Τι θα κάνουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ

Αν και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν σφοδρή κριτική για τις μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όσον αφορά το ωράριο, το δικαίωμα στην απεργία, στις αλλαγές στις απολύσεις, στα ζητήματα συλλογικών συμβάσεων, ωστόσο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έχουν εκφραστεί θετικά για συγκεκριμένες ρυθμίσεις και μένει να δούμε πως θα ψηφίσουν τελικά οι βουλευτές.

Το ΚΚΕ από την άλλη, έχει ξεκαθαρίσει πως απορρίπτει συνολικά το νομοσχέδιο το οποίο χαρακτήρισε «σκουπίδι» και δεν αναμένεται να υπερψηφίσει κάποιο από τα άρθρα.