«Η πολιτική για τα εμβόλια φέτος, πιθανότατα και για το επόμενο έτος, θα είναι η πιο σημαντική οικονομική πολιτική. Μπορεί να υπερκεράσει ακόμα και τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική από άποψη σημασίας», δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μιλώντας στο CNBC, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τόνισε ότι η η πολιτική για τα εμβόλια θα ξεπεράσει όλες τις άλλες οικονομικές πολιτικές φέτος, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να ανακάμψει από την κρίση της πανδημίας.

Δύο ταχύτητες εμβολιασμού

«Προαπαιτούμενο για να επιτευχθεί ένα σταθερά υψηλό επίπεδο ανάπτυξης παντού είναι να εμβολιαστούν όλοι οι άνθρωποι και αυτό δεν έχει γίνει ακόμη. Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο ταχύτητες εμβολιασμού και πρέπει να το ξεπεράσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο το ΔΝΤ, ανακοίνωσε ότι το τέλος της κρίσης είναι «όλο και πιο ορατό».

Μάλιστα, αύξησε τις οικονομικές του προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία με βάση τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και τη συνεχιζόμενη νομισματική και δημοσιονομική ώθηση.

Ως αποτέλεσμα, το ΔΝΤ προέβλεψε παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ 6% για το τρέχον έτος και 4,4% το επόμενο έτος. Ωστόσο, οι προβλέψεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα προγράμματα εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των χωρών χαμηλού εισοδήματος.

Τον περασμένο μήνα μάλιστα, πρότεινε να δαπανηθεί ένα ποσό ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να εξασφαλιστεί η ταχύτερη διάθεση εμβολίων,  λέγοντας αυτό θα μπορούσε να αποφέρει κέρδη 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την παγκόσμια οικονομία.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι αυτό το σχέδιο είναι «η καλύτερη απόδοση της επένδυσης στη ζωή μας».

Πηγή: ΟΤ