Χάος έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά τη σύσταση της επιτροπής Εμβολιασμών να μην εμβολιάζονται οι κάτω των 60 ετών με το συγκεκριμένο σκεύασμα. Η απόφαση να γίνει τώρα η εν λόγω εισήγηση και ενώ 470.000 άνθρωποι περιμένουν να κάνουν τη δεύτερη δόση έχει προκαλέσει πανικό στους πολίτες.

Όσοι είναι κάτω των 60 και έχουν ραντεβού για την πρώτη δόση θα λάβουν στο κινητό τους SMS με τη σύσταση της επιτροπής και στη συνέχεια θα μπορούν να επιλέξουν εάν θέλουν να διατηρήσουν το ραντεβού με το εν λόγω εμβόλιο, ή εάν θέλουν να αλλάξουν με τα υπόλοιπα τρία διαθέσιμα εμβόλια.

Ωστόσο, αυτοί που βρέθηκαν προ απροόπτου είναι οι 470.000 πολίτες κάτω των 60 που αναμένουν τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους. «Ο κόσμος βρίσκεται σε πανικό. Δεν περιγράφονται τηλεφωνήματα, τα μειλ και τα μηνύματα που έχουμε λάβει οι γιατροί από χθες μέχρι σήμερα. Ούτε όταν ξεκίνησε η πανδημία τόσα πολλά» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της  ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί.

Φυσικά αυτό είχε ως επακόλουθο να έχουν ακυρωθεί από χθες πολλά εμβόλια, κάτι που, σύμφωνα πάντα με την κ. Παγώνη, «θα πάει πίσω το θέμα του σχεδιασμού των εμβολιασμών». «Αν πηγαίνουμε πίσω αντί μπροστά, τα πράγματα δε θα πάνε καλά» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος.

Τι πρέπει να κάνουν έχουν ένα εμβολιαστεί με την πρώτη δόση της AstraZeneca

«Όσοι έχουν κάνει την 1η δόση με AstraZeneca και δεν είχαν θέμα θρόμβωσης ή θρομβοπενίας, καλό θα είναι η 2η δόση να γίνει από το ίδιο εμβόλιο» είπε η κ. Παγώνη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία με ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, τονίζει πως «η εκδήλωση του συνδρόμου θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξαιρετικά σπάνια – στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει γίνει μεγάλος αριθμός εμβολίων της AstraZeneca, έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις μετά τη διενέργεια 13.400.000 δεύτερων δόσεων του εμβολίου (1,3 ανά 1.000.000 δόσεις)».

«Ως εκ τούτου, η Επιτροπή συνιστά τα άτομα που ξεκίνησαν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca να συνεχίσουν κανονικά τη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο» συμπληρώνει.

Να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca όσοι έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση με αυτό σύστησε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Η συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας έκανε σήμερα τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca» ανέφερε ο κ. Κικίλιας στον ΑΝΤ1. «Οι πολίτες που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση και εκκρεμεί η δεύτερη, θα κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca εκτός αν υπάρχει αντένδειξη και αίτημα από τον γιατρό τους για κάποιον σοβαρό λόγο. Σας πληροφορώ ότι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχει σπεύσει και κάνει τις δεύτερες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Και έτσι πρέπει. Και νομίζω ότι όλοι οι επιστημονικοί φορείς σε αυτό καταλήγουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ποιοι μπορούν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση

Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, όταν έχουν κάνει την πρώτη με AstraZeneca.

Από τη σύσταση αυτή εξαιρούνται:

  • Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).
  • Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).
  • Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

SMS για να αλλάξουν εμβόλιο οι κάτω των 60 ετών (που ΔΕΝ έχουν κάνει πρώτη δόση)

«Όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης AstraΖeneca ηλικίας κάτω των 60 ετών θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS από Δευτέρα 21/6 για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο.

Να πούμε ότι -και το τονίζω αυτό- είναι σύσταση και όχι απαγόρευση. Δηλαδή αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca, αυτό επιτρέπεται» είπε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ωστόσο, όσοι σκοπεύουν να αλλάξουν φαρμακευτικό σκεύασμα θα μπορούν να το κάνουν μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Ιουνίου.