Την θετική ατζέντα στα ελληνοτουρκικά προβάλλουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ακολουθώντας τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Οι πληροφορίες και από την τουρκική πλευρά, που επιβεβαιώθηκαν δια στόματος Ερντογάν, παραπέμπουν σε ένα ήρεμο καλοκαίρι κι ας μην έχει επιλυθεί κανένα θέμα. Στην συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε και το προσφυγικό και την ανατολική Μεσόγειο, όπως και όλη την ατζέντα.

Όπως είπε και στις δηλώσεις του συμφωνήθηκε απ΄ ευθείας γραμμή επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών και προσδοκία να δίνουν οι δύο ηγέτες χωρίς παρεμβολή τρίτων, την τελευταία πινελιά και πολιτική απόφαση για όποια θέματα θα ωριμάζουν μετά από διαβουλεύσεις των αξιωματούχων.

Ο χρόνος θα δείξει αν πρόκειται μόνο για ένδειξη καλής θέλησης εν όψει μιας αποκατάστασης των σχέσεων με την Δύση και ειδικότερα την νέα διοίκηση Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στον αέρα όλα τα σημαντικά θέματα Τουρκίας-ΗΠΑ

S-400, αντιαεροπορικοί πύραυλοι, Τουρκία,

Οι S-400 εξακολουθούν να διχάζουν ΗΠΑ και Τουρκία

Εξάλλου η Τουρκία από μέρες είχε κλειδώσει σε αυτή την συνάντηση. Με κομμένη την ανάσα οι οικονομολόγοι στην Τουρκία περίμεναν τα μηνύματα της συνάντησης Μπάιντεν Ερντογάν. Όσο όμως και να δίνεται προς τα έξω το μήνυμα θετικής συνάντησης και η Άγκυρα να παρουσιάζεται διαλλακτική στο θέμα των S-400 η απάντηση Ερντογάν σε ερώτηση δείχνει ότι ακόμη υπάρχει απόσταση για μια κοινά αποδεκτή λύση. ΄Όπως γράφει και στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδας Γιενί Τσάγ όλα τα σημαντικά θέματα με τις ΗΠΑ είναι στον αέρα.

Φαίνεται πως Άγκυρα και Ουάσιγκτον για να προχωρήσουν στην επόμενη μέρα της στρατηγικής συνεργασίας επιβάλλεται η συνέχιση υπόγειων διαβουλεύσεων για την τύχη των S-400. Όπως και η εξομάλυνση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Έτσι θα ξεκλειδώσει σταδιακά μια συνεργασία που δύναται να φέρει και πάλι τις σχέσεις των δύο χωρών σε τροχιά στρατηγικών εταίρων.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη