«Ο δείκτης θετικότητας την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε στο 1,18% και ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων περιορίστηκε, για πρώτη φορά από τις αρχές του χρόνου, κάτω από τα 1.000 κρούσματα ανά ημέρα», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Σημαντική μείωση στους σκληρούς δείκτες

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως σημαντική είναι και η μείωση των ασθενών και των διασωληνωμένων που νοσηλεύονται λόγω κοροναϊού, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι συμπολίτες μας που δεν εμβολιάστηκαν.

«Όπως μας ενημερώνουν οι ειδικοί, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου το 92% των συμπολιτών μας άνω των 65 ετών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν και το 98% όσων χάθηκαν λόγω κοροναϊού δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους», πρόσθεσε.

Ανάγκη για εμβολιαστική κάλυψη το καλοκαίρι

Η κα. Πελώνη τόνισε πως γίνεται έτσι προφανές πως για την προστασία της ζωής μας, για να διατηρήσουμε την ύφεση αυτή, για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε νέα έξαρση και για να πετύχουμε ένα ασφαλές Καλοκαίρι, είναι ανάγκη να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη.

Σχετικά με το γεγονός πως μετά τις συστάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμού για την χορήγηση του AstraZeneca, κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για δικαίωση του Αλέξη Τσίπρα όταν έκανε λόγο για… ξεστοκάρισμα, η κα. Πελώνη επισήμανε πως εξακολουθούμε να θεωρούμε τη φρασεολογία Τσίπρα περί ξεστοκαρίσματος προσβλητική.

Τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν στο να γίνει η β’ δόση με το ίδιο εμβόλιο

Σχετικά με τις χτεσινές συστάσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε πως η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε το επιστημονικό σκεπτικό πίσω από τη σύσταση για τους κάτω των 60 και το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Υπάρχει η σύσταση σε αυτούς πολίτες να συνεχίσουν τον εμβολιασμό τους. Συνηγορούν όλα τα επιστημονικά δεδομένα. Είκοσι ευρωπαϊκές χώρες αυτό συστήνουν. Επίσης δεν υπάρχει τεκμηρίωση επιστημονική που να τεκμηριώνει την αποτελεσματικότητα του mix and match εμβολιασμού», πρόσθεσε.

Τις επόμενες ημέρες οι προτάσεις της επιτροπής βιοηθικής για τα προνόμια

Σχετικά με τα προνόμια για τους εμβολιασμένους, η κα. Πελώνη τόνισε πως  πρόταση της Επιτροπής Βιοηθικής αναμένεται να συνεδριάσει και να καταθέσει τις προτάσεις της τις επόμενες ημέρες.

«Η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις με γνώμονα την υγεία των πολιτών, τις ελευθερίες τους, σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους και με την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία», κατέληξε.