Ήταν ένα Προεδρικό Μέγαρο διαφορετικό από τις άλλες φορές. Κόκκινα μπαλόνια είχαν τοποθετηθεί στους κήπους του Μεγάρου που θύμιζαν περισσότερο γιορτή παρά αιμοδοσία. Αλλά και η αιμοδοσία γιορτή ζωής δεν είναι; Έτσι στο περίφημο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου, εκεί όπου συνήθως οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας καλούν τους πολιτικούς αρχηγούς για μια χαλαρή κουβέντα μακριά από τα περίεργα ώτα και τις τηλεοπτικές κάμερες στήθηκε ένα συνεργείο αιμοδοσίας. Από τους πρώτους που προσήλθαν να δώσουν αίμα ήταν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εθελοντής αιμοδότης, όπως έλεγε από τότε που ήταν φοιτητής Ιατρικής. Σήμερα όλη οικογένεια Τσιόδρα είναι εθελοντές αιμοδότες: «Η καρδιά μας χρειάζεται αίμα», έλεγε και επέμεινε πως η πανδημία δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην αιμοδοσία. Ήλθε, υπό βροχή (που ευτυχώς σε λίγο σταμάτησε) στο Προεδρικό Μέγαρο, αθόρυβα, φορώντας την μάσκα του, χαιρέτησε τους πάντες, μέτρησε μόνος του την πίεση (όπως προβλέπουν οι κανονισμοί) και όταν έδωσε αίμα του πρόσφεραν μερικά κρακεράκια και ένα μπουκαλάκι εμφιαλωμένο νερό. Ολοι ήθελαν να τον χαιρετήσουν να πουν δυο κουβέντες μαζί του, να τον ρωτήσουν για την εξέλιξη της πανδημίας. Και αυτός πρόθυμος, χαμογελαστός (μονίμως ντροπαλός και ευγενής) δεν χάλασε σε κανέναν χατίρι.

***

Πρόεδρος: Η αιμοδοσία σώζει ζωές

Η πρωτοβουλία για αιμοδοσία, την παγκόσμια ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας ανήκει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία είχε μια κατ΄ιδίαν συνομιλία και με τον κ. Τσιόδρα αλλά και με εθελοντές αιμοδότες: «Η Εθελοντική αιμοδοσία είναι βασικός κανόνας πυλώνας της δημόσιας υγείας. Είναι μια κίνηση αγάπης και αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο. Είναι μια απλή χειρονομία που σώζει ζωές, μια κίνηση αναγκαία, όσο και πολύτιμη», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που για πρώτη φορά άνοιξε τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου στην κοινωνία, όπως έλεγε, στους εθελοντές αιμοδότες. Αλλά ποιοι είναι αυτοί οι εθελοντές;

***
Πρώτοι οι εύζωνες

Οι περισσότεροι είναι εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς που ανταποκρίθηκαν αμέσως και σε αυτό το κάλεσμα της Πολιτείας και έδωσαν το αίμα τους. Υπήρξαν βεβαίως και απλοί πολίτες. Συνολικά 120. Δηλαδή συγκεντρώθηκαν 450 ml αίμα. Να σκεφτείτε ότι οι ημερήσιες ανάγκες της Αττικής είναι περισσότερες. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτοί που έδωσαν την Δευτέρα αίμα στο Κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου, δεν το έδωσαν για κάποιο συγγενή ή γνωστό τους που το είχε ανάγκη, αλλά ότι το αίμα τους είναι στη διάθεση της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας για κάθε ασθενή που θα το χρειαστεί.

***
Ο Καλίν διερμηνέας

Πόσοι τελικά ήταν στο τετ α τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν; Θα ήταν υποτίθεται μια συνάντηση των δύο με τη βοήθεια των διερμηνέων. Τελικά, μαθαίνω ότι ο Ερντογάν όρισε ως διερμηνέα τον πιστό του συνεργάτη Ιμπραήμ Καλίν (που ξέρει και τα ελληνοτουρκικά) και έτσι δεν χρειάστηκε και δεύτερος διερμηνέας. Ο Καλίν γνωρίζει καλά τα αγγλικά. Ο Ερντογάν μιλούσε τουρκικά και ο Καλίν τα μετάφραζε στον κ. Μητσοτάκη στα αγγλικά. Ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε αγγλικά και ο Καλίν μετάφραζε στον κ. Ερντογάν στα τουρκικά. Στην συνάντηση ήταν παρούσα και η σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή.

***
Η συνάντηση ωστόσο έγινε σε «θετικό», όπως χαρακτηρίστηκε, κλίμα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και το μήνυμα αυτής της κατ’ ιδίαν συνομιλίας που είχαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν είναι πως έσπασε ο πάγος μεταξύ των δύο ηγετών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020 παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές

***
Επίθεση φιλίας από τους Βρετανούς

Ο Πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ είχε και συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση στο ΝΑΤΟ με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Ουάλλας (με τον οποίο να σημειώσω ότι έχει συχνή τηλεφωνική επικοινωνία) και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος είχε συνάντηση με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Τι συνέβη; Επίθεση φιλίας, μου λένε από τους Βρετανούς τώρα που έγινε το Brexit. Άνθρωπος που ήταν στις συναντήσεις του υπουργού Άμυνας μου είπε ότι οι Βρετανοί ζήτησαν περισσότερη στρατιωτική συνεργασία με τους Έλληνες. Τι εννοούν όμως με τον όρο συνεργασία; Μου είπε λοιπόν ότι απέφυγαν να συζητήσουν εξοπλιστικά και περιορίστηκαν σε κοινές ασκήσεις με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

***
Η Καμίλα και η τσάντα με τον τσολιά

Θα σας πάω τώρα μια βόλτα στο Ίντεν Πρότζεκτ, όπου η βασίλισσα Ελισάβετ παρέθεσε δεξίωση (για πολλούς garden party) στους ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, κατά την πρώτη ημέρα των συνομιλιών τους στη σύνοδο κορυφής της G7. Μια δεξίωση που είχε και ελληνικό ενδιαφέρον. Καθότι στη δεξίωση αυτή η Δούκισσα της Κορνουάλης και σύζυγος του διαδόχου του βρετανικού θρόνου Καμίλα Πάρκερ εμφανίστηκε (και μάλιστα δίπλα στη Βασίλισσα) με την τσάντα του… τσολιά. Η τσάντα της Δούκισσας Καμίλα έχει επιρροές από τη στολή του τσολιά και δημιουργήθηκε για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Είναι μια δημιουργία Ελβίρας Παναγιωτοπούλου και ήταν το δώρο που έλαβε η Καμίλα όταν ήρθε στην Ελλάδα για τα 20ο χρόνια από την ελληνική επανάσταση (και φαίνεται πως δεν τη αποχωρίζεται). Δεν ξέρω εάν έκανε εντύπωση η τσάντα αυτή, στη Βασίλισσα Ελισάβετ , ή στην κυρία Μπάιντεν, πάντως η Καμίλα την τίμησε και την τιμά καταλλήλως.

***
Μόνον 73 εισαγωγές την Κυριακή

Ίσως η πλέον θετική είδηση για την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων ήρθε την Κυριακή. Ήταν η μοναδική φορά που οι εισαγωγές ήταν μόλις 73. Οι λιγότερες, όπως μου είπε η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου εδώ και πολλούς μήνες. Την ίδια ώρα μειώνονται και τα κρούσματα. Αν και δεν είναι αντιπροσωπευτικός ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνονται κάθε Δευτέρα, ωστόσο σημειώθηκαν 472 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 18 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 12.443. Παράλληλα, σε 353 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. (Ο αριθμός των διασωληνωμένων θα αργήσει, σύμφωνα με τους ειδικούς, να μειωθεί)

***
AstraZeneca για τους άνω των 60

Εισήγηση για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca μόνον για τους πολίτες άνω των 60 ετών έκανε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα. Σήμερα χορηγείται στη χώρα μας από την ηλικία των 30 ετών και πάνω. Η επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια. Η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι η επικαιροποίηση για τα ηλικιακά όρια για τον εμβολιασμό με ΑΖ γίνεται λόγω της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, η οποία βρίσκεται σε μέτρια έως χαμηλά ποσοστά διασποράς.

***
Κοινή δήλωση διαγραφέντων από τη ΝΔ για το εργασιακό

Υπάρχει ένα κείμενο (κοινή δήλωση) που αμφισβητεί το εργατικό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Βουλή. Τώρα θα πείτε είναι το μοναδικό κείμενο που αμφισβητεί το νομοσχέδιο; Οχι βεβαίως. Η πρωτοτυπία αυτού του κειμένου βασίζεται στο γεγονός ότι το υπογράφουν έξι πρώην υπουργοί και βουλευτές. Οχι όποιοι- όποιοι αλλά πρώην της ΝΔ της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, που φαίνεται πως συνεννοήθηκαν (και συνεργάστηκαν) μεταξύ τους. Το υπογράφουν λοιπόν οι Χρήστος Ζώης, πρώην υπουργός, Αρης Σπηλιωτόπουλος επίσης πρώην υπουργός, ο οποίος μετά από πολύ καιρό κάνει επανεμφάνιση, Ν. Σταυρογιάννης, πρώην βουλευτής και δήμαρχος Λαμίας, Σάββας Τσιτουρίδης, πρώην υπουργός, Ευάγγελος Αντώναρος πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και Κρινιώ Κανελλοπούλου πρώην βουλευτής. Στο κείμενό του ανάμεσα στα άλλα αναφέρουν: «Με το νομοσχέδιό της η κυβέρνηση αφαιρεί από το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο που κατακτήθηκε σε προηγούμενες δεκαετίες και ενισχύεται μέχρι και σήμερα σε όλο τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό χώρο, αφού υπονομεύει κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα και περιορίζει την άσκηση συνδικαλιστικών ελευθεριών».

***
Πρώτοι στο ΝΑΤΟ

Στην πρώτη θέση της κατάταξης του ΝΑΤΟ ως προς τις αμυντικές δαπάνες σε αναλογία προς το ΑΕΠ, με 3,82% θα βρεθεί η Ελλάδα το 2021, εκτιμά η συμμαχία, σύμφωνα με πίνακες στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα προ της επικείμενης συνόδου τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Την Ελλάδα ακολουθούν οι ΗΠΑ με 3,52% και η Κροατία με 2,29%. Το όριο του 2% ξεπερνούν επίσης Ηνωμένο Βασίλειο, Εσθονία, Λετονία, Πολωνία, Λιθουανία, Ρουμανία και Γαλλία. Η Τουρκία βρίσκεται στο 1,57% του ΑΕΠ της.