Τις πρώτες μέρες γυρισμάτων που πραγματοποιούνται στη Λέσβο διανύει η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» που σκηνοθετείται από τον Γρηγόρη Καραντινάκη σε σενάριο Μιμής Ντενίση, Μάρτιν Σέρμαν – από το θεατρικό έργο της πρώτης.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι  Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Μποράκ Χακί, Κρατερός Κατσούλης, Ταμίλλα Κουλίεβα, Κατερίνα Γερονικολού, Χρήστος Στέργιογλου και πολλοί άλλοι. Γκεστ σταρ της ταινίας θα είναι η σπουδαία βρετανίδα ηθοποιός Βανέσα Ρέντγκρεϊβ και ο συμπατριώτης της Ρούπερτ Γκρέιβς.

Πρόκειται για  μία παραγωγή υψηλών προδιαγραφών  που στόχο έχει να τιμήσει τον πολιτισμό της Ιωνίας.  Σύμφωνα με την επίσημη παρουσίαση της Tanweer «αποστολή της ταινίας δεν είναι να αναμοχλεύσει πάθη του παρελθόντος, αλλά να μιλήσει για ένα τεράστιο διεθνές πρόβλημα, το μεγαλύτερο ίσως σήμερα… Το προσφυγικό.»

Γι’ αυτό εξάλλου η ιστορία της ταινίας είναι μοιρασμένη ανάμεσα στο 1922 και το 2015. Θέλει να θυμίσει πως ιστορίες σαν αυτή της σημερινής Συρίας, έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν και μάλιστα στους Έλληνες, που ίσως γι’ αυτό αγκαλιάζουν με αγάπη και γενναιοδωρία τους σημερινούς πρόσφυγες.

Η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες, από την Tanweer, τα Χριστούγεννα του 2021, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης.