Για τη θλιβερή, νέα κανονικότητα των συχνών κυβερνοεπιθέσεων με την απαίτηση καταβολής λύτρων θα πρέπει να προετοιμαστούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις και όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο φέτος οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με μίνιμουμ 65.000 τέτοιου είδους επιθέσεις.

«Πρόκειται δε, για ένα συντηρητικό νούμερο» σχολίασε, μιλώντας στο Yahoo Finance Live, ο πρώην CEO της Cisco Systems Τζον Τσέιμπερς, εξηγώντας πως επιθέσεις, όπως αυτές που βίωσε το τελευταίο διάστημα η Colonial Pipeline, η JBS και η McDonald’s θα γίνουν όλο και πιο συχνές. Δεν απέκλεισε, μάλιστα την πιθανότητα ο αριθμός των επιθέσεων να είναι φέτος ακόμη μεγαλύτερος ξεπερνώντας τις 100.000 περιπτώσεις. Όσον αφορά το κόστος, ο μέσος όρος κάθε επίθεσης κοστολογείται μίνιμουμ στις 170.000 δολάρια!

Σύμφωνα με στοιχεία από το FBI, η Colonial και η JBS αναγκάστηκαν να καταβάλουν στους χάκερς ένα ποσό που συνολικά ανήλθε σε 15 εκατ. δολάρια, σε κρυπτονομίσματα. Από αυτά, το υπουργείο Δικαιοσύνης και η ειδική ομάδα δράσης εντόπισε και ανέκτησε 2,3 εκατ. δολάρια σε κρυπτονόμισμα από τα λύτρα που κατέβαλε η κορυφαία εταιρεία δικτύου αγωγών στις ΗΠΑ.

Το τελευταίο ειδικά αποκαλύπτει πως, πέρα από τα μέτρα θωράκισης των επιχειρήσεων με τη στήριξη και του κράτους, σημαντικό όπλο για την αποτροπή των επιθέσεων είναι η προσπάθεια για τον εντοπισμό και την ανάκτηση των λύτρων.

«Μόλις έξι χρόνια πριν (στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, του 2015) επεσήμανα πως υπάρχουν μόνο δύο είδη επιχειρήσεων στον κόσμο, αυτές που έχουν πέσει θύμα των χάκερς και αυτές που δεν έχουν καν καταλάβει πως έχουν δεχτεί εισβολή χάκερς στα συστήματα τους» τόνισε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως σήμερα αυτό έχει γίνει ευρέως κατανοητό στον επιχειρηματικό κόσμο.