Μια νέα έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στις ΗΠΑ δείχνει πώς η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται τη συνταξιοδότηση.

Η μελέτη των Age Wave και Edward Jones διαπιστώνει ότι σχεδόν ένας στους τρεις Αμερικανούς που σχεδιάζουν να συνταξιοδοτηθούν, δηλώνει πλέον ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί αργότερα λόγω της Covid-19.

Περίπου 69 εκατομμύρια Αμερικανοί λένε τώρα ότι η Covid-19 τους ώθησε να μεταθέσουν χρονικά τη συνταξιοδότησή τους. Αυτός ο αριθμός συνιστά μια ελαφριά αύξηση κατά 1 εκατομμύριο σε σύγκριση με τον Μάιο του 2020.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης προέρχονται από τρεις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Μαΐου 2020 και Μαρτίου 2021. Η τελευταία έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο και περιλάμβανε 2.042 ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω.

Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουν αναπροσαρμόσει τις προσεγγίσεις τους για το θέμα της συνταξιοδότησης με μερικούς σημαντικούς τρόπους.

Διακοπή συνταξιοδοτικής αποταμίευσης

Περίπου 14 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν σταματήσει να συνεισφέρουν στους λογαριασμούς συνταξιοδότησής τους κάθε μήνα από τον Μάρτιο, σύμφωνα με την έρευνα.

Πρόκειται για έναν βελτιωμένο αριθμό σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όταν 22 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν δηλώσει ότι είχαν σταματήσει να πληρώνουν το ταμείο συνταξιοδότησής τους.

Χάσμα στα δύο φύλα

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι επιδεινώνεται το ήδη υπάρχον οικονομικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.

Μόνο το 41% των γυναικών δηλώνουν ότι διαθέτουν χρήματα κάθε μήνα για τον λογαριασμό συνταξιοδότησης, έναντι 58% των ανδρών.

Εν τω μεταξύ, το χάσμα εμπιστοσύνης στα συνταξιοδοτικά ταμεία μεταξύ των δύο φύλων έχει διευρυνθεί. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 56% των ανδρών που βρίσκονται πριν τη σύνταξη δηλώνουν ότι αισθάνονται ασφαλείς με τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις τους, σε σύγκριση με το 40% των γυναικών. Ενώ η εμπιστοσύνη έχει βελτιωθεί, εξακολουθεί να μην έχει φτάσει τα επίπεδα προ πανδημίας, τον Ιανουάριο του 2020, όταν το 61% των ανδρών και το 54% των γυναικών δήλωναν ότι ήταν σίγουροι για τις αποταμιεύσεις συνταξιοδότησής τους.

Αρνητικό κλίμα

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι εργαζόμενοι επηρεάστηκαν αρνητικότερα από την πανδημία σε σύγκριση με τους συνταξιούχους, 44% έναντι 22%, αντίστοιχα.

Οι συνταξιούχοι τα πήγαν καλύτερα επειδή μπόρεσαν να επιστρέψουν στην Κοινωνική Ασφάλιση και το Medicare. Ταυτόχρονα, το 78% κατέχει τα δικά του σπίτια.

Το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της μακροχρόνιας περίθαλψης, κατατάσσεται σταθερά ως το νούμερο 1 πρόβλημα για τους εργαζόμενους πριν τη συνταξιοδότησή τους, όπως δηλώνει με 66% των ερωτηθέντων τόσο τον Μάιο του 2020 όσο και τον Μάρτιο του 2021.

Αφυπνίστηκαν από την πανδημία

Από τους ερωτηθέντες, το 61% των συνταξιούχων δήλωσαν ότι θα επιθυμούσαν να είχαν κάνει καλύτερο εργασιακό σχεδιασμό για τα συνταξιοδοτικά οικονομικά τους.

Συνολικά, το 70% των Αμερικανών δήλωσαν ότι η πανδημία τους αφύπνισε οικονομικά, καθώς τους ώθησε να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με τα χρήματά τους.

Εν τω μεταξύ, η οικονομική εμπιστοσύνη των Αμερικανών φαίνεται να ανακάμπτει, με το 57% να βαθμολογεί με Α ή Β στα οικονομικά τους, από 50% τον Μάιο του 2020.

Πολλοί Αμερικανοί εξακολουθούν να έχουν μεγάλες ελπίδες για την λεγόμενη «τρίτη ηλικία» τους. Από τους ερωτηθέντες, το 56% δήλωσε ότι βλέπει τη συνταξιοδότηση ως νέο κεφάλαιο στη ζωή, ενώ το 21% είπε ότι είναι καιρός για ξεκούραση και χαλάρωση.

Πηγή: ot.gr