Η Τσεχία ξεκίνησε με το… δεξί τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στο Euro κόντρα στη Σκωτία (0-2), έχοντας τον Σικ σε εκπλητική μέρα. Ο 25χρονος επιθετικός… άλωσε μόνος του τη Γλασκόβη, πετυχαίνοντας ένα από τα καλύτερα γκολ όλων των εποχών σε Euro.

Συγκεκριμένα, ο άσος της Λεβερκούζεν έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του με μια κεφαλιά (42′) και της έδωσε «μαξιλαράκι ασφαλείας» με ένα εκπληκτικό σουτ από τη γραμμή του κέντρου, αφήνοντας τον Μάρσαλ… παγωτό.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία, το δεύτερο γκολ του Πάτρικ Σικ είναι το πιο μακρινό τέρμα που έχει μπει ποτέ σε τελική φάση Euro.

Με αυτή τη νίκη οι Τσέχοι «βλέπουν» πρόκριση πλέον, καθώς σκαρφάλωσαν στην κορυφή του ομίλου μαζί με την Αγγλία με 3 βαθμούς, ενώ από κάτω τους βρίσκονται Σκωτία και Κροατία χωρίς βαθμούς.

Η αναμέτρηση ξεκίνησε με την Σκωτία να κάνει την έκλπηξη, έχοντας εκείνη την έλγεχο της μπάλας στα πρώτα λεπτά, δίχως όμως να μπορεί να γίνει απειλητική. Αυτό όμως δεν κράτησε για πολύ, με τους Τσέχους να παίρνουν τα ηνία και στο 15′ να έχουν την πρώτη τους καλή στιγμή με ένα σουτ του Σικ, το οποίο απέκρουσε ο Μάρσαλ.

Οι Σκωτσέζοι απάντησαν μετά από 3 λεπτά, κάνοντας και αυτοί την πρώτη τους καλή ευκαιρία, όταν ένα σουτ του Ντάικς πέρασε λίγο δίπλα από το δοκάρι. Στη συνέχεια ο ρυθμός έπεσε αρκετά και αυτός που έδωσε ξανά… παλμό στο ματς ήταν ο Ρόμπερτσον, όταν στο 32′ δεν κατάφερε να κερδίσει τον Μάρσαλ μέσα από την περιοχή.

Αυτό μάλιστα το πλήρωσε ακριβά η Σκωτία, με τους φιλοξενούμενους στο 41′ να παίρνουν το προβάδισμα. Έπειται από ένα δίλεπτο πολιορικίας, ο Τσούφαλ με μια ωραία σέντρα βρήκε τον Σικ και εκείνος με μια άψογη κεφαλιά έκανε το 0-1.

Η εικόνα του δεύτερου ημιχρόνου δεν είχε καμία σχέση με αυτή του πρώτου μέρους. Είχε όμως ένα κοινό. Τον ίδιο πρωταγωνιστή, που ακούει στο όνομα Πάτρικ Σικ. Οι Τσέχοι μπήκαν πολύ δυνατά και απείλησαν με τους Σικ και Νταρίντα στο 46′, όμως οι Σκωτσέζοι απάντησαν άμεσα και συγκεκριμένα στο 47′, με τον Χέντρι να στέλνει την μπάλα στο δοκάρι.

Στο 52′ όμως ο εκπληκτικός Πάτρικ Σικ με ένα αδιανόητο φαλτσαριστό σουτ από το κέντρο του γηπέδου έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και διαμόρφωσε το τελικό 0-2 για την ομάδα του. Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του παιχνιδιού οι Σκωτσέζοι είχαν πολλές ευκαιρίες, όμως ο Βάτσλικ ήταν ανίκητος, ενώ και η Τσεχία «άγγιξε» το τρίτο τέρμα, με τον επιθετικό του ΠΑΟΚ, Μίκαελ Κρμέντσικ, αλλά το σκορ παρέμεινε όπως είχε.

ΣΚΩΤΙΑ: Μάρσαλ, Χάνλεϊ, Κούπερ, Χέντρι (67′ ΜακΓκρέγκορ), Ο’Ντόνελ (79′ Φόρεστ), Άρμστρονγκ (67′ Φρέιζερ), ΜακΓκιν, ΜακΤόμινεϊ, Ρόμπερτσον, Ντάικς (79′ Νίσμπετ), Κρίστι (46′ Άνταμς).

ΤΣΕΧΙΑ: Βάτσλικ, Τσουφάλ, Σελούτσκα, Κάλας, Μπόριλ, Σούτσεκ, Κραλ, Μάζοπουστ (71′ Βίντρα), Νταρίντα (86′ Σέβτσικ), Γιάνκτο (71′ Λόζεκ), Σικ (86′ Κρμέντσικ).