Κορωνοϊός: Το ινδικό στέλεχος Δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας

Η αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων είναι μεν μειωμένη έναντι στο στέλεχος Δέλτα, παραμένει όμως σε ικανοποιητικά επίπεδα

Το στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία και εξαπλώνεται σε πολλές χώρες διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας συγκριτικά με το βρετανικό στέλεχος Άλφα, δείχνει μελέτη στη Σκωτία.

Η αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων είναι μεν μειωμένη έναντι στο στέλεχος Δέλτα, παραμένει όμως σε ικανοποιητικά επίπεδα, διαπιστώνει η μελέτη που δημοσιεύεται στο Lancet.

Η εξάπλωση του ινδικού στελέχους, το οποίο πλέον επικρατεί στη Βρετανία, είναι ο λόγος που η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει παράταση των περιοριστικών μέτρων.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει εξάλλου ότι το στέλεχος Δέλτα είναι σημαντικά πιο μεταδοτικό από το στέλεχος Άλφα.

Η νέα μελέτη εξέτασε 19.543 κρούσματα Covid-19 στη Σκωτία, από τα οποία τα 7.723 αφορούσαν το στέλεχος Δέλτα.

Αν κανείς λάβει υπόψη του παράγοντες όπως η ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα, το στέλεχος Δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Κρις Ρόμπερτσον, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στράθκλαϊντ και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer προσφέρουν αποτελεσματικότητα 79% έναντι του στελέχους Δέλτα, συγκριτικά με 92% στην περίπτωση του Άλφα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν 60% έναντι 73%.

Οι ερευνητές τόνισαν ωστόσο ότι τα δεδομένα δεν επιτρέπουν τη σύγκριση των δύο εμβολίων, καθώς υπήρχαν διαφορές στα στατιστικά δείγματα για κάθε σκεύασμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk