Ανοίγει τη Δευτέρα 14 Ιουνίου η αυλαία των Πανελλαδικών εξετάσεων, με τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων να διαγωνίζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν εν μέσω πανδημίας, με την εφαρμογή ειδικού πρωτοκόλλου και με «οδηγό» τα self tests.

Την Τρίτη 15 Ιουνίου, τη σκυτάλη παίρνουν οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων, που διαγωνίζονται στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Η ώρα έναρξης της εξέτασης έχει οριστεί στις 8:30 π.μ. και οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι τις 8.00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο», για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

Οδηγός self test και μάσκα

Διπλό θα είναι φέτος το άγχος των υποψηφίων αφού, εάν βρεθούν θετικοί στον κοροναϊό, θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις τον Σεπτέμβριο.

Η συμμετοχή υποψηφίων, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2021 προϋποθέτει την προηγούμενη διενέργεια self test και την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης.

Να σημειωθεί ότι το πρώτο τεστ για τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων έγινε από την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου.

Το δεύτερο τεστ για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021, με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Παρασκευή 18 μέχρι τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021.

Για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων, το δεύτερο τεστ θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021, με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.

Υποψήφιοι, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr και υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους το ηλεκτρονικό αποδεικτικό ή τη χειρόγραφη βεβαίωση, κατά την προσέλευσή τους στο εξεταστικό κέντρο κάθε ημέρα εξετάσεων.

Για τους υποψήφιους και όλους τους συμμετέχοντες στη διαδικασία των εξετάσεων, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας, εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους τους, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κοροναϊό (επαρκής φυσικός αερισμός των αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής-χρήση αντισηπτικού, καθώς και σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών).

Αν το τεστ είναι θετικό

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν rapid-test σε δημόσια δομή. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στη πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, ο υποψήφιος/εκπαιδευτικός λαμβάνει σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και προσέρχεται στο εξεταστικό κέντρο.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο, κατόπιν αίτησής τους, προσκομίζοντας το αποδεικτικό του εργαστηριακού αποτελέσματος.

Ως προς τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν στη διεξαγωγή των εξετάσεων, σε περίπτωση επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος, θα υπάρχει πρόβλεψη αντικατάστασης.

Παράλληλο μηχανογραφικό και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Για πρώτη φορά φέτος, υπάρχει η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο υποψήφιος μπορεί να υποβάλει δύο μηχανογραφικά: ένα για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής του στις Πανελλαδικές εξετάσεις και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Από φέτος, επίσης, θεσπίζονται Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και Συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι συντελεστές ορίστηκαν από το εκάστοτε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή του, βάσει των οποίων προέκυψε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Για την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ, απαιτείται η επίτευξη στις Πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

Ανακατανομή στον αριθμό των εισακτέων

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

Αύξηση θέσεων σημειώνεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και σε Τμήματα με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας, όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα Τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική, επισημαίνει το υπουργείο Παιδείας.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από 7.020 πέρυσι στις 6.283 θέσεις, λόγω συγχωνεύσεων τμημάτων του.

Τι επιτρέπεται και τι όχι στις αίθουσες εξέτασης

Κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης, οι υποψήφιοι απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας.

Επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

Οι υποψήφιοι γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο εξεταζομένου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα ή διαβατήριο).

Απαγορεύεται η είσοδος εντός του εξεταστικού κέντρου (κτιριακό συγκρότημα και προαύλιος χώρος) οποιουδήποτε άλλου εκτός των εξεταζομένων, των μελών και λοιπού προσωπικού των οικείων επιτροπών, του βοηθητικού προσωπικού και των επιτηρητών. Εξαίρεση από την απαγόρευση αυτή επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση παροχής έκτακτης τεχνικής ή ιατρικής βοήθειας, μετά από σχετική πρόσκληση της επιτροπής.

Επίσης, απαγορεύεται η γνωστοποίηση των θεμάτων σε οποιονδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο.