«Οι υπερωρίες, όχι μόνον θα πληρώνονται, αλλά πηγαίνουν και στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ κατοχυρώνεται το οκτάωρο, μέσω και της ψηφιακής κάρτας εργασίας», δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουν κολλήσει στην καραμέλα του χρόνου διευθέτησης εργασίας», ενώ διευκρίνισε ότι ο εργαζόμενος, αν δεν το ζητήσει, δεν θα γίνεται.

«Έχουν διαβάσει άλλο νομοσχέδιο, προφανώς», επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο κ. Χατζηδάκης και υπενθύμισε πως στο νομοσχέδιο υπάρχει για πρώτη φορά μέριμνα για χορήγη άδειας πατρότητας 14 ημερών, καθώς και παράμετρος χορήγησης γονεϊκής άδειας 2 μηνών και στους δύο γονείς, η οποία για πρώτη φορά θα πληρώνεται από τον ΟΑΕΔ,

Παράλληλα, αναφερόμενος στα θετικά μέτρα του νομοσχεδίου, επεσήμανε πως οι εργατοτεχνίτες εξισώνονται με τους υπαλλήλους, ενώ υπάρχει πρόνοια για μέτρα που αφορούν στην προστασία και ασφάλεια των εργαζόμενων σε delivery.

Όσον αφορά ειδικά το ζήτημα των υπερωριών, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε πως αυτές «όχι μόνο διατηρούνται, αλλά θα πληρώνονται κατά 40% περισσότερο κάθε ώρα υπερωρίας, σε σχέση με την συμβατική ώρα απασχόλησης».

«Και το οκτάωρο, το οποίο φυσικά κατοχυρώνεται με το νομοσχέδιο, και οι υπερωρίες, και κάθε μορφή εργασίας, θα ελέγχονται με την ψηφιακή κάρτα», τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης, διευκρινίζοντας πως το εγχείρημα αυτό θα προχωρήσει εντός των επόμενων μηνών.

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχει κίνδυνος να κάνει υπερωρίες ένας εργαζόμενος χωρίς να τις πληρωθεί και περαιτέρω να κινδυνεύσει με απόλυση εφόσον αρνηθεί να τις κάνει, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως «σκοπίμως» οι διαφωνούντες με το νομοσχέδιο «μπερδεύουν τον όρο της υπερωρίας με αυτόν της διευθέτησης» και ξεκαθάρισε πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου, προσθέτοντας πως είναι αυτομάτως άκυρη μια απόλυση, που θα μπορούσε να προκύψει επειδή ο εργοδότης ζήτησε ανεπίσημα κάτι από τον υπάλληλο και αυτός το απέρριψε.

Τι απαντούν οι επικριτές του νομοσχεδίου

Το βασικότερο επιχείρημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και των περισσότερων συνδικάτων που διαφωνούν με τις διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, είναι ότι ο εργοδότης βρίσκεται πάντοτε σε θέση ισχύος έναντι του εργαζόμενου και ότι το νομοσχέδιο προωθεί τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Επιπλέον, τονίζουν ότι «είναι αστεία» η πρόβλεψη να πληρώνονται υπερωρίες με ρεπό και επιμένουν ότι το νομοσχέδιο καταστρατηγεί το οκτάωρο και το δικαίωμα στην απεργία, ενώ αφήνει έρμαιο τον εργαζόμενο στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες καθώς, στην ουσία, καταργεί το ΣΕΠΕ.