Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αύριο το απόγευμα, Δευτέρα 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες μοιάζει με γρίφο. Οι δύο ηγέτες θα έχουν το πρώτο τους αποκλειστικό τετ α τετ την τελευταία διετία, καθώς οι προηγούμενες συναντήσεις με την παρουσία αντιπροσωπειών δεν απέδωσαν ουσιαστικά τίποτα.

Ο στόχος μπορεί να είναι μόνο ένας: να γίνει μια καθαρά πολιτική και όχι τεχνική συζήτηση προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχει κοινό έδαφος ώστε «να λιώσει ο πάγος» μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν – δεν πρέπει άλλωστε να λησμονείται ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες ο τούρκος πρόεδρος έλεγε πως δεν ήθελε καν να δει τον έλληνα πρωθυπουργό. Αυτό το κοινό έδαφος, εφόσον βρεθεί, ίσως ανοίξει τον δρόμο για ένα καλοκαίρι διαφορετικό από το περσινό.

Η εξίσωση δεν είναι καθόλου απλή και οι δυσκολίες έχουν καταγραφεί σε σειρά συσκέψεων που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, παρουσία του Πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Μία σειρά άλλων παραγόντων απαιτείται να ληφθούν υπόψη.

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί