«Όποιο κι αν είναι το νέο πλαίσιο της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση».
Μ’ αυτό το σημαντικό μήνυμα που έστειλε ο Νομικός και Πολιτικός Επιστήμονας Θανάσης Δημάκας, έκλεισαν οι εργασίες του Συνεδρίου που διοργάνωσε ο Δήμος Διστόμου, Αράχωβας Αντικύρας με τίτλο «Έγκλημα χωρίς Tιμωρία: Ναζιστικά Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας στην Ευρώπη. Μνήμη και Χρέος».
Τελευταία θεματική του Συνεδρίου ήταν «Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Κίνδυνοι, προκλήσεις, διακυβεύματα».
Στην εισήγησή του ο Θανάσης Δημάκας, μέλος της συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Kaboom, αναφέρθηκε ιδιαίτερα τεκμηριωμένα στην παρουσία και τη δυναμική της Άκρας Δεξιάς στην Ελλάδα σήμερα, μέσω της ανάλυσης των εκλογικών αποτελεσμάτων των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων. Υπογράμμισε την τυπολογία, τα χαρακτηριστικά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, καθώς μετά την καταδίκη της «Χρυσής Αυγής», ο ιδεολογικός πυρήνας της Άκρας Δεξιάς και δεδομένων των πανδημικών συνθηκών, αναπλαισιώθηκε. Όπως επισήμανε ο κ. Θαν. Δημάκας στο κλείσιμο της ομιλίας του, «όποιο κι αν είναι το νέο πλαίσιο, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, γιατί, σύμφωνα με τον Primo Levi, τον επιζώντα του Ολοκαυτώματος ‘’αφού συνέβη μια φορά, μπορεί να ξανασυμβεί».
Τη συνεδρία της 4ης και τελευταίας μέρας αυτού του αξιόλογου Συνεδρίου συντόνισε η κ. Νίκη Λεμονή (Nikki Lemoni), δημοσιογράφος καταγόμενη από το Δίστομο.
Η Βασιλική Καστρίτη (Vasiliki Kastriti), Διεθνολόγος, σε μια ιδιαίτερης βαρύτητας εισήγηση, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή διάσταση των σύγχρονων μορφών ρατσισμού, εστιάζοντας στο προσφυγικό υπόβαθρο, τονίζοντας μεταξύ άλλων την αύξηση της ρητορικής μίσους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς αυτή συνδέθηκε με την θέαση των προσφυγικών δομών ως εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Η κ. Καστρίτη κλείνοντας την εισήγησή της αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης δεξιοτήτων ανεκτικότητητας και πρόληψης ρατσιστικών συμπεριφορών μέσω της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης.
Η Τριανταφυλλιά Κωστοπούλου , Ψυχολόγος, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, διερεύνησε την πρόσληψη του ναζιστικού παρελθόντος από τους ίδιους τους Γερμανούς και τις συνέπειες της διαδικασίας αυτής στο ζήτημα της δικαίωσης των ναζιστικών εγκλημάτων και των Αποζημιώσεων. Η ομιλήτρια, με βαθειά γνώση των Ελληνογερμανικών σχέσεων, έθεσε στο
επίκεντρο την έκταση και το μέγεθος της αποναζιστικοποίησης και της συλλογικής ευθύνης των Γερμανών μέσω της άρνησης έκφρασης της έμπρακτης συγνώμης προς τον ελληνικό λαό.
Η Αλεξάνδρα Σάντα (Alexandra Santa) , Μέλος της Γραμματείας του Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), με την ομιλία της που είχε τίτλο «Οι άνθρωποι κάνουν επιλογές. Οι επιλογές κάνουν Ιστορία», παρουσίασε τη θέση του ΕΣΔΟΓΕ: «Μένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο μας που δεν είναι άλλος από την απόδοση δικαιοσύνης τόσο στα θύματα (που οι περισσότεροι σήμερα δεν ζουν) και τις οικογένειές τους, όσο και στην ίδια την Ελλάδα ως κράτος που υπέστη τεράστιες καταστροφές με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ανάπτυξή της ως σύγχρονη ευνομούμενη κοινωνία προς όφελος των πολιτών της, γιατί αυτό απαιτούσε τεράστιο οικονομικό εύρος το οποίο δεν υπήρχε».
Ο Γιάννης Σταθάς (Ioannis Stathas), Δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας, – αφού χαιρέτισε ως πολύ αισιόδοξη την συμμετοχή των δυο πρώτων ομιλητών ως νέων επιστημόνων καταγομένων από το Δίστομο – έκλεισε τις εργασίες του 1ου Συνεδρίου για τη Σφαγή του Διστόμου με απολογισμό των εργασιών. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά,
ευχαριστώντας όλους τους συμμετέχοντες, οτι το Συνέδριο αναμένεται να λειτουργήσει ως έναρξη αντίστοιχων διοργανώσεων, καθιστώντας το σταθερό θεσμό για τη μνήμη της Σφαγής του Διστόμου και των μαρτυρικών πόλεων της Ευρώπης.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε για πρώτη φορά με σκοπό την ενίσχυση της ιστορικής γνώσης και συνείδησης και τη συμμετοχή εκλεκτών ομιλητών από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Τσεχία και την Πολωνία. Τους ομιλητές απασχόλησαν θέματα ανάδειξης και προβολής της ιστορικής μνήμης των μαρτυρικών κοινοτήτων της Ευρώπης, στις οποίες κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου διαπράχθηκαν εγκλήματα από τις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Κυρίαρχες ήταν οι έννοιες της δικαίωσης, του ηθικού χρέους και της πολιτικής και ιστορικής ευθύνης.