Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Αποστόλης Βαλτάς, αναφέρθηκε στην πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο αναφορικά με τη δωρεάν διάθεση των self test και σχολίασε τις εξαγγελίες σχετικά με τη διάθεσή τους από τα σούπερ μάρκετ.

Όπως ανέφερε οι πολίτες είναι καλυμμένοι μέχρι 30/6 και επομένως υπάρχει χρόνος για να συζητήσουν με την κυβέρνηση το τι πρόκειται να γίνει από τον Ιούλιο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, για την διάθεση διαλόγου ανέφερε: «Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη από τη στιγμή κατά την οποία έγινε το αυτονόητο και το υπουργείο Υγείας κάλεσε τους φαρμακοποιούς σε συζήτηση και διάλογο για να αναλάβουν τη συνέχιση τη δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία», και διευκρίνισε:

«Εμείς είχαμε κάνει μια συμφωνία με το υπουργείο ότι μέχρι και 8/6 θα χορηγούσαμε τα δωρεάν self test από τα φαρμακεία μας. Συνεχίσαμε απρόσκοπτα για άλλες δύο εβδομάδες μέχρι 30/6 τη διάθεση τους. Και αυτό γιατί μέχρι εκεί έλεγε ο νόμος».

Τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη

Απαντώντας στο γιατί σταμάτησε στη Θεσσαλονίκη τη διανομή των τεστ αυτοδιάγνωσης ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου τόνισε ότι μετά τις νέες συνομιλίες με την Κυβέρνηση, οι φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν να διανέμουν τα self test.

«Οι πολίτες της χώρας είναι καλυμμένοι μέχρι 30/6 και επομένως έχουμε τον χρόνο να συζητήσουμε», τόνισε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου έχει οριστεί το νέο ραντεβού κυβέρνησης – φαρμακοποιών και όπως ανέφερε ο κ. Βαλτάς «εμείς έχουμε διάθεση διαλόγου. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα στους πολίτες της χώρας, αλλά από εκεί και πέρα όλα όσα ακούστηκαν περί σούπερ μάρκετ και περί άλλων τρόπων ήταν άστοχα. Εφόσον η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη, όφειλε να κάνει αυτό που έκανε».

Όσον αφορά τη πιθανότητα να διατίθενται τα self test από τα σούπερ μάρκετ ο εκπρόσωπος των φαρμακοποιών εξέφρασε την αντίθεσή του.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο διανομής τους από τα σούπερ μάρκετ ο κ. Βαλτάς επισήμανε:

«Αν ο Υπουργός ανακοινώσει κάτι τέτοιο, τότε θα του πούμε να τα πάει εκεί (σ.σ. στα σούπερ μάρκετ). Εφόσον σε καλεί όμως σε συζήτηση, το φυσιολογικό είναι όταν εξαντληθούν όλες οι διαδικασίες συζήτησης… αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να τα διαθέσει κάπου άλλου».