Στη βραζιλιάνικη μετάλλαξη, η οποία εντοπίστηκε σε έναν άνδρα στην Αθήνα, σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανέφερε ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή του νέου κοροναϊού δημιουργεί κάποια ανησυχία καθώς «διαφεύγει από την ανοσιακή απόκριση».

Παρ’ όλα αυτά, όσον αφορά στη μεταδοτικότητά της, ο κ. Μαγιορκίνης κατέστησε σαφές πως η βραζιλιάνικη μετάλλαξη δεν έχει κάποιο ισχυρό πλεονέκτημα, γι’ αυτό και δεν έχει επικρατήσει σε καμία χώρα του πλανήτη.

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος, υποστήριξε -μιλώντας στο Sputnik- ότι η βραζιλιάνικη μετάλλαξη ίσως να είναι πιο μεταδοτική σε σύγκριση με άλλες, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «προς το παρόν καμία μετάλλαξη δεν έχει δείξει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στα εμβόλια κι αυτό είναι το βασικό γιατί δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις μεταλλάξεις».

Το πρώτο κρούσμα

Ερωτηθείς σχετικά με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, ο επικεφαλής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, Δημήτρης Θάνος, επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα πολύ μολυσματικό στέλεχος, ενώ ήδη ιχνηλατούνται οι επαφές του ατόμου που νοσεί.

«Απαιτείται μεγάλη προσοχή επομένως» σημειώνει ο κ. Θάνος στο CNN, συστήνοντας να φοράμε διαρκώς τη μάσκα μας.

Να σημειωθεί ότι ο άνθρωπος που φέρει τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη συναντήθηκε με ταξιδιώτη που ήρθε στην Ελλάδα από το εξωτερικό.