Τις απαιτήσεις της Άγκυρας από την Αθήνα ενόψει και της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερτογάν, στις 14 Μάϊου στις Βρυξέλλες, παρουσιάζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah, σε δημοσίευμα με τίτλο «Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας».

H φιλοκυβερνητική εφημερίδα αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέφτηκε την «τουρκική μειονότητα», όπως χαρακτηριστικά γράφει το δημοσίευμα, στη Δυτική Θράκη, «φέρνοντας χαρά και ενθουσιασμό».

Οι θέσεις που παρουσιάζει ο αρθρογράφος είναι γνωστές στην ελληνική πλευρά και τέθηκαν άλλωστε επί τάπητος και στις πρόσφατες συναντήσεις που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα και στην Αθήνα στη συνέχεια.

Τι περιλαμβάνει η τουρκική ατζέντα

Η τουρκική ατζέντα περιλαμβάνει:

-Εγκατάλειψη της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, για την οποία υπενθυμίζει πως συνιστά casus belli

-Αποστρατικοποίηση νησιών Αιγαίου Πελάγους

-Αμφισβήτηση της ΑΟΖ Ελλάδας- Κύπρου, με επιμονή στην «διαγραφή» του Χάρτη της Σεβίλλης

-Λύση δύο κρατών – δηλαδή διχοτόμηση – στο κυπριακό, όπου επαναλαμβάνει πως η λύση της ομοσπονδίας είναι πλέον εκτός συζήτησης.

«Οι κρίσιμες συζητήσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν πηγή πιθανών εντάσεων μεταξύ των δύο γειτόνων. Για παράδειγμα η ελληνική πλευρά δεν έχει υποχωρήσει από τους ισχυρισμούς της σχετικά με την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Η απόφαση για αύξηση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο θεωρείται ακόμη ως “casus belli»» αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα δεν δείχνει καμία πρόθεση να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923. η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να έχει μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι εξωτερικοί παράγοντες

Το δημοσίευμα δεν διστάζει να αφήσει αιχμές για τις γεωπολιτικές συμμαχίες που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, με εμφανή την ενόχληση της για τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως κρύβεται πίσω από αυτή.

«Αυτό που είναι προβληματικό στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις είναι ότι οι εξωτερικοί παράγοντες διαμορφώνουν τη συμφωνία μεταξύ των δύο γειτόνων… Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, τις δύο χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ακτή προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Η υποστήριξη μιας συμμαχίας μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ελληνοκυπρίων, ενώ η ενσωμάτωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και της Σαουδικής Αραβίας στον ελληνο-ισραηλινό άξονα είναι ένας τύπος που σχεδιάστηκε από την Ουάσινγκτον.

Η Ουάσιγκτον ενδυναμώνει και ενθαρρύνει την Αθήνα αυξάνοντας τη στρατιωτική της υποδομή και παρέχοντας νέα όπλα. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει επίσης άλλους παράγοντες, όπως την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα ΗΑΕ, να ευθυγραμμιστούν περαιτέρω με την Ελλάδα» σημειώνει το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας.