Ένα ακόμα πολύ σημαντικό ορόσημο στον «πόλεμο» με την πανδημία σηματοδοτεί η σημερινή «πρεμιέρα» της πλατφόρμας των ραντεβού για εμβολιασμό με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια της ηλικιακής ομάδας 25 – 29, με την ανταπόκριση των πολιτών να είναι μεγάλη.

Από τα μεσάνυχτα χιλιάδες 25άρηδες προσπαθούσαν να κλείσουν το πολυπόθητο ραντεβού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, εκτός της AstraZeneca.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, μέχρι το απόγευμα πάνω από 70.000 άτομα είχαν κρίσει το ραντεβού τους.

Πάνω από 400.000 νέα ραντεβού

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, συνολικά ανοίγουν 420.000 νέα ραντεβού από τα οποία:

  • τα 240.000 αφορούν το εμβόλιο της Pfizer,
  • τα 96.300 της Johnson and Johnson και
  • τα 84.000 το εμβόλιο της Moderna.

Νέο μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού έστειλε ο Πρωθυπουργός, με την προσέλευση στα Εμβολιαστικά Κέντρα να είναι και σήμερα αδιάκοπη.

Έρχονται τα… προνόμια των εμβολιασμένων

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως τα προνόμια των εμβολιασμένων είναι προ των πυλών. Πρόκειται για «διευκολύνσεις» που θα μπορούν να έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Αν και πριν από λίγες ημέρες, οι συζητήσεις και οι πληροφορίες γύρω από αυτό το ζήτημα έβγαιναν με το… σταγονόμετρο από κυβερνητικά χείλη, το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι φωνές που θέτουν το ζήτημα επισήμως προαναγγέλλοντας επί της ουσίας ένα είδος «επιβράβευσης» για όσους εμβολιάστηκαν, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο να χτιστεί γρηγορότερα το τείχος ανοσίας και να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη της πανδημίας η οποία έχει προκαλέσει μόνο στην Ελλάδα πάνω από 12.000 θανάτους.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και επιστήμονες που ασχολούνται καθημερινά με την εξέλιξη της πανδημίας, έχουν αρχίσει να φέρνουν στο προσκήνιο τα προνόμια που θα μπορούσαν να ισχύσουν το επόμενο διάστημα.

Ακόμη άλλωστε υπάρχει μία μερίδα πολίτων που αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την ανάγκη του εμβολιασμού. Ίσως, πιστεύουν κάποιοι, ότι τα λεγόμενα προνόμια προς τους εμβολιασμένους να λειτουργήσουν ως δέλεαρ για όσους ακόμη το… σκέφτονται.

Τα Covid – free μαγαζιά…

«Ουδείς το φθινόπωρο δεν θα μπορεί να απαγορέψει σε έναν παραδείγματος χάριν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους στο μαγαζί του».

Η συγκεκριμένη φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε αίσθηση  καθώς μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα τους επόμενους μήνες.

Η συζήτηση από πλευράς κυβέρνησης είχε ανοίξει προ ημερών με δειλά βήματα, ωστόσο η τοποθέτηση του πρωθυπουργού περί προνομίων από το βήμα της Βουλής, έδωσε το στίγμα για τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, και μόνο όταν έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Ο πρωθυπουργός επί της ουσίας, άφησε ουσιαστικά ορθάνοικτο «παράθυρο» να να υπάρξουν covid-free μαγαζιά στην εστίαση, λέγοντας πως παραδείγματος χάριν κανείς δεν θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους.

Τα προνόμια σε εστιατόρια, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες και σε άλλους χώρους, όπως σε κινηματογράφους και καφετέριες, που πρώτο είχε παρουσιάσει το in.gr, θα είναι μόνο ένα σκέλος του… «πακέτου προνομίων» για τους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με αυτό το πακέτο, η είσοδος θα είναι ελεύθερη στους παραπάνω χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί και θα επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ.

Όλα όσα εξετάζονται

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Επιτροπή του υπουργείου Υγείας θα συζητήσει με κάθε λεπτομέρεια το επόμενο διάστημα πως θα μπορέσει να παράσχει διευκολύνσεις στους πλήρως εμβολιασμένους.

Τα σενάρια που υπάρχουν είναι αρκετά, ξεκινούν από τα self test και φτάνουν μέχρι την ελεύθερη είσοδο σε διάφορους χώρους.

Μάλιστα, κάποιοι έχουν φέρει στο τραπέζι και την πρόταση οι πλήρως εμβολιασμένοι να μπορούν να κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους χωρίς τη χρήση μάσκας. Η πρόταση  αυτή πάντως εάν υιοθετηθεί θα αφορά το επόμενο διάστημα και μόνο όταν θα έχει χτιστεί ένα ικανό ποσοστό ανοσίας της αγέλης και ταυτόχρονα έχουν πέσει οι δείκτες της  πανδημίας, όπως ο καθημερινός αριθμός των κρουσμάτων και ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Πάντως, μόνο και μόνο που έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση περί προνομίων, λειτουργεί θετικά στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες που σπεύδουν να εμβολιαστούν.

Όσο αφορά στα σενάρια που θα αφορούν όσους έχουν δεχθεί και τα δύο «τσιμπήματα» ή έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσιακό εμβόλιο, στα οποία προφανώς και προστεθούν και άλλα το επόμενο διάστημα είναι τα εξής:

  • Να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος εμβολιασμένων στην εστίαση και στους κλειστούς χώρους
  • Να μην υπάρχει υποχρέωση για αυτοδιαγνωστικό τεστ κάθε εβδομάδα
  • Να δοθούν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το να μην υποβάλλονται οι εμβολιασμένοι σε rapid test.
  • Να μπορούν εισέρχονται χωρίς τεστ σε διάφορους χώρους, όπως γήπεδα ή πολιτιστικές εκδηλώσεις