Δύο φορές την ίδια ημέρα, ο Πρωθυπουργός θέλησε να στείλει προς κάθε κατεύθυνση μηνύματα αφενός για να «κτισθεί» το πολυπόθητο τείχος ανοσίας και αφετέρου να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων, να μειωθούν τα κρούσματα, να αποκλιμακωθεί η πίεση στο ΕΣΥ και να σωθούν το καλοκαίρι,  ο τουρισμός και κυρίως η οικονομία… Το πρώτο μήνυμα το έστειλε από το Προεδρικό Μέγαρο στη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το δεύτερο μιλώντας (μια ώρα αργότερα) στη Βουλή. Ήθελε, λένε οι πληροφορίες, να δείξει την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση προκειμένου να κινητοποιήσει τον πληθυσμό (κυρίως τους «καχύποπτους», όπως τους ονόμασε) για τον εμβολιασμό. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό για συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού, ανοίγοντας παράλληλα τη συζήτηση για προνόμια σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Προνόμια που ενδεχομένως να μην ισχύσουν δια νόμου αλλά να υπάρξει για αυτά  «αυτορρύθμιση» της αγοράς. Δηλαδή π.χ. να επιλέγουν οι επιχειρηματίες της εστίασης ποιοι θα μπαίνουν και ποιοι όχι στα μαγαζιά τους. Τα “όπλα” που φαίνεται να βάζει μπροστά η κυβέρνηση είναι η ενημέρωση προς τους πολίτες, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε υγειονομικούς, τα κίνητρα σε εμβολιασμένους και φυσικά το ψηφιακό πιστοποιητικό το οποίο ψηφίζεται και θα ισχύσει σε Ευρώπη από 1η Ιουλίου.

Για να δείτε πώς θα μπαίνει στη ζωή μας το πιστοποιητικό εμβολιασμού και όχι μόνον στην Ελλάδα σας πληροφορώ ότι  στο Euro 2020 με  πιστοποιητικό εμβολιασμού ανά χείρας  θα εισέρχονται οι θεατές στα ματς της Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ

***

Οι εμβολιασμένοι και οι κανόνες αγοράς

Μαθαίνω λοιπόν ότι  ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για συγκεκριμένες κατηγορίες συνανθρώπων  μας βρίσκεται ante portas. Βέβαια το θέμα εξετάζεται προσεκτικά, αλλά μία φράση του Πρωθυπουργού τα λέει όλα: «Ουδείς το φθινόπωρο δεν θα μπορεί να απαγορέψει σε έναν παραδείγματος χάριν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους στο μαγαζί του». Ο όρος «αυτορρύθμιση» με έβαλε σε κάποιες σκέψεις και ρώτησα τι ακριβώς θα συμβεί. Μου είπαν λοιπόν οι πηγές μου  ότι ο μη εμβολιασμένος ενδεχομένως να έχει συνέπειες που δεν θα πηγάζουν από κάποιο νόμο αλλά θα είναι αποτέλεσμα των κανόνων της αγοράς.

***

Όλοι οι γιατροί του Σωτηρία εμβολιάστηκαν

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς το «Σωτηρία» όλο το ιατρικό δυναμικό (ποσοστό 100%) είναι εμβολιασμένο . Επίσης είναι εμβολιασμένο και το 85% του νοσηλευτικού προσωπικού, συνεπώς δεν τους απασχολεί εάν θα γίνει ή όχι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Εκείνο που τους ανησυχεί είναι άλλο. Όλοι όσοι βρίσκονται σήμερα διασωληνωμένοι μέσα στις ΜΕΘ του Σωτηρία είναι όλοι τους ανεμβολίαστοι. Και κάτι ακόμα, ουδείς  εμβολιασμένος (είτε με μία είτε με δύο δόσεις)  εισήχθη από τότε που άρχισαν οι εμβολιασμοί για να νοσηλευτεί ακόμα και στις κοινές κλίνες covid.

***

Ο τουρίστας θα νιώθει ασφαλής στην Ελλάδα

Μίλησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην ημερίδα με θέμα «Τουρισμός και Ασφάλεια», που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο και το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, με την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και έκανε λόγο για εμφανή μείωση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα. Πράγμα που σημαίνει ότι ο τουρίστας στην χώρα μας θα αισθάνεται ασφαλής. Να σκεφτείτε ότι μόλις στο 2,5% τω συγκεντρώσεων έχουμε πια επεισόδια, όπως είπε, τη στιγμή που παλαιότερα στις διάφορες ταξιδιωτικές οδηγίες και ιστοσελίδες είχαν αναδείξει  τα επεισόδια στις συγκεντρώσεις ως ένα ζήτημα που έπρεπε να προσέχουν οι επισκέπτες στην Αθήνα. Επιπλέον σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε υπήρξαν εκκενώσεις καταλήψεων, δόθηκαν γειτονιές πίσω στους πολίτες, βγήκαν τα ναρκωτικά από τα πάρκα και τις πλατείες. Είναι κρίσιμο, είπε, ο τουρίστας επισκέπτης να νιώθει ασφαλής, να μπορεί να κάνει τη βόλτα του χωρίς να ανησυχεί πως θα πέσει πάνω σε επεισόδια με μολότοφ και κάδους που καίγονται

***

Σύντομα στην πράσινη λίστα της Βρετανίας

Στην εκτίμηση πως πολύ σύντομα η Ελλάδα θα μπει στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας, τους ταξιδιωτικούς προορισμούς για τους οποίους, δηλαδή, δεν θα χρειάζεται καραντίνα κατά την επιστροφή, προχώρησε η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα μας Κέιτ Σμιθ. Σε ό,τι αφορά στην ένταξη της Ελλάδας στην «πορτοκαλί» λίστα, η κ. Σμιθ φάνηκε καθησυχαστική λέγοντας πως τα στοιχεία της πανδημίας αναθεωρούνται κάθε τρεις εβδομάδες και εκτίμησε πως η Ελλάδα σύντομα θα γίνει «πράσινη», ώστε οι Βρετανοί τουρίστες να καταφθάσουν στη χώρα μας που αποτελεί αγαπημένο τους προορισμό. Όπως είπε η πρεσβευτής της Βρετανίας οι Βρετανοί θεωρούν την Ελλάδα ασφαλή τουριστικό προορισμό.

***

Στρατηγός Φλώρος: «Μάντης δεν μπορώ να γίνω»

Ρωτήθηκε (από το Special Reports) ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος εάν βλέπει να επαναλαμβάνεται το θερμό καλοκαίρι του 2020 και εάν βλέπει να ηρεμεί η κατάσταση με την Τουρκία και ιδού τι απάντησε:

«Μάντης δεν μπορώ να γίνω. Η περσινή χρονιά όπως γνωρίζει όλος ο κόσμος ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Δεν ξέρω αν θα επιχειρηθούν τα ίδια πράγματα ή άλλα. Δεν ξέρω αν θα  είναι ξανά το ίδιο έντονη χρονιά όπως ήταν το περσινό καλοκαίρι. Αυτό που ξέρω σίγουρα όμως είναι ότι εμείς δεν επαναπαυόμαστε είμαστε έτοιμοι, ξέρουμε τι θα κάνουμε, ξέρουμε πως θα το κάνουμε, ξέρουμε γιατί θα το κάνουμε και να είναι όλοι σίγουροι ότι θα το κάνουμε». Να σημειώσω εδώ ότι την εκτίμηση  ότι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι, έχει κάνει και ο Νίκος Δένδιας.

***

Οι Τούρκοι θέλουν νατοϊκό ναύσταθμο

Πάντως ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν την προσεχή Δευτέρα στην έδρα του ΝΑΤΟ, οι Τούρκοι επιχειρούν να εμφανιστούν ότι συνεργάζονται για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μαθαίνω λοιπόν ότι κατέθεσαν ειδικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο προτείνουν να δημιουργηθεί ένα Ναυτικό Στρατηγείο με έδρα το Ακσάζ (δηλαδή  στην νοτιοανατολική ακτή του Αιγαίου Πελάγους, στην Μαρμαρίδα), το οποίο θα τελεί υπό τουρκική διοίκηση, αλλά με επιτελείς από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε πάραυτα, όχι μόνον από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρας (σχεδόν από το σύνολο χωρών του ΝΑΤΟ), διότι πραγματικός στόχος της Άγκυρας ήταν ο έλεγχος του μισού Αιγαίου, της Μαύρης Θάλασσας και της ΝΑ Μεσογείου.

***

Εντολή για να σηκώνουν τα… τηλέφωνα

Θέλω να σταθώ στο νέο διοικητής του ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή, ο οποίος με την ανάληψη των καθηκόντων του ξέρετε τι οδηγίες και μάλιστα αυστηρές έδωσε στο προσωπικό του ΕΦΚΑ; «Σηκώστε τα τηλεφώνα. Απαντάτε στους πολίτες. Επιστρέφουμε στην κανονικότητα». Έως τώρα τις περισσότερες φορές όταν τηλεφωνούσες στον ΕΦΚΑ  σπανίως απαντούσαν στο τηλεφώνημά σου. Δεν έδιναν δηλαδή καμία σημασία στον πολίτη και στα προβλήματά του.. Ο κ. Δουφεξής κάλεσε επίσης τους υπαλλήλους να ανταποκριθούν στις προσδοκίες που έχουν από αυτούς οι πολίτες όπως είναι η επιτάχυνση του ρυθμού έκδοσης των συντάξεων και η μείωση της γραφειοκρατίας με απλούστευση των διαδικασιών.

***

Οι 18 περιοχές που μπορούν να γίνουν Μάτι

Πήγε στη Βουλή για να απαντήσει σε ερώτηση της αντιπολίτευσης για τις πρόσφατες πυρκαγιές. Και δεν άρχισε τα συνηθισμένα του τύπου «καταβάλαμε κάθε προσπάθεια,  υπήρξε επαρκής προετοιμασία και στρατηγική»,  ή «καταφέραμε να μην  έχουμε θύματα», αλλά μπήκε κατευθείαν στο πρόβλημα: «Έχουμε 18 περιοχές στην Αττική που είναι επικίνδυνες, είναι περίπου σαν το Μάτι», είπε.  Συγκεκριμένα ο Νίκος Χαρδαλιάς απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη ανάφερε: : «Τρέχουμε πρόγραμμα προσομοιώσεων. Μετά από την άσκηση ρωτήσαμε την αρμόδια υπηρεσία να μας υποδείξει τις επικίνδυνες περιοχές της Αττικής που μπορούν να γίνουν «Μάτι». Μας έδειξαν 18 περιοχές. Η δική μας αρχική εκτίμηση ήταν για 4 που όλοι έχουμε δει δια γυμνού οφθαλμού σε Πόρτο Γερμενό, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Σχοινιά κ.α. Το πρόβλημα όλων αυτών των περιοχών υπάρχει εδώ και δεκαετίες αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα. Εμείς αναλάβαμε και αυτή την ευθύνη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Κηρύξαμε και τις 18 περιοχές ως άμεσου κινδύνου για να δώσουμε την δυνατότητα στους αυτοδιοικητικούς να καθαρίσουν και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες….