«Ακούσαμε τους επιστήμονες, πήραμε εγκαίρως αποφάσεις και κλείσαμε τη χώρα νωρίτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Αποφύγαμε το πρώτο κύμα της πανδημίας, δυστύχως, δεν μπορέσαμε να κάνουμε το ίδιο με το δεύτερο. Επενδύσαμε όμως στις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τα πήγαμε καλύτερα εν συγκρίσει με κράτη πλουσιότερα από το δικό μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στις εργασίες του ψηφιακού συνεδρίου «Βeyond the Pandemic: A Radical New Approach to Health Security», που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Αναλύσεων «Eurasia Group» και η οργάνωση «Flagship Pioneering».

Για την ενίσχυση του ΕΣΥ

«Έχουμε σχέδιο να ανοίξουμε τον τουρισμό μας με ασφάλεια», προσέθεσε ο πρωθυπουργός και διευκρίνισε πως έχουμε επιπρόσθετα εργαλεία φέτος.

«Φέτος μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάτι, που ήταν ελληνική πρόταση, το ψηφιακό πιστοποιητικό για τον covid-19, χρησιμοποιούμε επίσης ευρέως τα self tests, κάτι που μας βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα το μοτίβο της πανδημίας του κορονοϊού», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «διαθέτουμε την πολιτική δέσμευση και, συνεκτιμώντας τις απώλειες από τον κορονοϊό, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, ώστε να μην επενδύσουμε με τρόπο έξυπνο στη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Για τα προνόμια στους εμβολιασμένους

«Όταν διασφαλίσουμε το δικαίωμα όλων των ενηλίκων στον εμβολιασμό, τότε θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση περί διευκολύνσεων προς τους πλήρως εμβολιασμένους. Όταν τον χειμώνα μεταφέρουμε εντός τις δραστηριότητές μας, τότε θα υπάρξει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Για παράδειγμα, ανέφερε, κάποια εστιατόρια δεν αποκλείεται να επιτρέψουν την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους τους μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους.

Για το ρόλο της ΕΕ

«Ναι, υπήρξαν καθυστερήσεις σε επίπεδο ΕΕ σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Ωστόσο, είμαι υπερήφανος γιατί η ΕΕ κατόρθωσε να αγοράσει εμβόλια για λογαριασμό όλων των κράτων-μελών της Ένωσης. Δεν θα ήθελα να βρεθώ στη θέση να αναμετρηθώ με κράτη όπως η Γαλλία και η Γερμανία, προκειμένου να εξασφαλίσω επαρκείς δόσεις εμβολίου για τη χώρα μου», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στην Ελλάδα, περάσαμε πολλά τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά πήραμε σημαντικά μαθήματα. Η δημοκρατία μας ενισχύθηκε. Αλλά και στην Ευρώπη φαίνεται πως πήραν σημαντικά μαθήματα. Για παράδειγμα, το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης έδειξε πως η Γερμανία κατανόησε ότι η στάση της κατά την οικονομική κρίση, την προηγούμενη δεκαετία, δεν μπορούσε να επαναληφθεί κατά την κρίση της πανδημίας και, εν προκειμένω, στο πώς θα απαντήσει οικονομικά η ΕΕ στις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.