Αποφεύγουμε συνήθως να ευλογούμε τα γένια μας (το κάνουν άλλωστε για μας αρκετοί άλλοι), αλλά για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η είδηση που έγραψε «Το Βήμα». Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 17 Ιουνίου στην Αθήνα. Αναμένεται να αναγγείλει, με τον πλέον επίσημο τρόπο, την προέγκριση του ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 59 δις ευρώ. Η τελική έγκριση από τα ευρωπαϊκά όργανα αναμένεται ως τις 20 Ιουνίου και αν όλα εξελιχθούν ομαλά, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στα τέλη Ιουνίου το ελληνικό κράτος θα υποδεχθεί τα πρώτα 4 δις ευρώ του εν λόγω Ταμείου.

***

Τα προνόμια των εμβολιασμένων

Πάμε τώρα σε μια άλλη είδηση, που πάλι πρώτοι διαβάσατε από «Το Βήμα» και αφορά τα προνόμια των εμβολιασμένων. Σας πληροφορώ ότι η συζήτηση για την παροχή προνομίων σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί έχει ανοίξει για τα καλά. Η συζήτηση γίνεται όχι τόσο στη λογική του διαχωρισμού για όσους έχουν εμβολιασθεί ή για όσους δεν έχουν ακόμα προλάβει αλλά γίνεται για να δοθούν περισσότερα κίνητρα προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού, ειδικά στις ηλικίες άνω των εξήντα ετών. Τι είδους κίνητρα είναι αυτά; Να επιτρέπεται η εστίαση και στους κλειστούς χώρους, να μην υπάρχει υποχρέωση για αυτοδιαγνωστικό τεστ κάθε εβδομάδα, και διευκολύνσεις στα ταξίδια και για εντός αλλά (κυρίως) και για εκτός Ελλάδας.

***

Γάμοι, βαφτίσεις, δεξιώσεις, νυχτερινή κυκλοφορία

Με δεδομένο πως η πορεία της πανδημίας ακολουθεί φθίνουσα πορεία ενώ την ίδια ώρα ο εμβολιασμός προχωρά ικανοποιητικά δεν αποκλείεται να αρθούν και άλλα μέτρα όχι όμως άμεσα (ίσως σε λίγες ημέρες ακόμα), όπως για παράδειγμα η απαγόρευση κυκλοφορίας. Κατά μία εκδοχή θα καταργηθεί πλήρως. Κατά μια άλλη εκδοχή θα επεκταθεί σε πρώτη φάση κατά μία ώρα.

***

Αναμένεται επίσης να ληφθούν αποφάσεις που θα δώσουν μια ανάσα στην εστίαση. Θα αποφασιστεί για παράδειγμα (αναμένεται καθορισμός ημερομηνίας ) να καταργηθεί ο μέτρο της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση. Στο τραπέζι υπάρχουν δύο εκδοχές για τους γάμους, τις βαφτίσεις και της δεξιώσεις. Είτε η δεξίωση θα γίνεται δίχως κανέναν περιορισμό παρά μόνον τα τετραγωνικά του εξωτερικού χώρου, είτε ανώτατο όριο 200 ατόμων. Και στις δύο περιπτώσεις εννοείται πως, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, δεν θα υπάρχει ούτε περιορισμός στην ώρα, ούτε απαγόρευση μουσικής και χορού.

***

Ουδείς εμβολιασμένος στις ΜΕΘ

Το 100% των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα είναι ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη. Σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι πλέον από τους 398 διασωληνωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ που ανακοίνωσε το απόγευμα τις Κυριακής ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε όλη την Ελλάδα, και οι 398 είναι ανεμβολίαστοι. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη μέρα ύστερα από μήνες που ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων έχει πέσει κάτω από το όριο των 400, κι αυτό αποδίδεται κυρίως στον εκτεταμένο εμβολιασμό των πλέον ευπαθών ομάδων κατά τους προηγούμενους μήνες, και κατά δεύτερο λόγο στον περιορισμό εν γένει της πανδημίας στην Ελλάδα.

***

Δύο γιατροί διασωληνωμένοι

Ξέρετε όμως ποιο είναι το πιο ανησυχητικό; Ό,τι δύο γιατροί βρέθηκαν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ του Σωτηρία με Covid-19 οι οποίοι δεν είχαν εμβολιασθεί. Δεν ξέρω εάν αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, αφού όλοι γιατροί (είτε του ιδιωτικού είτε του δημόσιου τομέα) είχαν την ευκαιρία να εμβολιασθούν από τους πρώτους, αλλά δήλωσαν λίγο πριν τους διασωληνώσουν ότι «δεν πρόλαβαν» ή ότι «το σκέφτονταν να εμβολιασθούν αλλά δεν το έκαναν». Στο ίδιο νοσοκομείο υπήρξε και νοσηλεύτρια που δεν είχε εμβολιασθεί με covid, ενώ μια άλλη νοσηλεύτρια που επίσης δεν είχε εμβολιασθεί, είχε την κακοτυχία να περιθάλπει ολόκληρη την οικογένειά της (γονείς, αδέλφια) στην ΜΕΘ.

***

Φρένο στα σενάρια για ανασχηματισμό

Ρωτήθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη εάν επίκειται ανασχηματισμός. Οι φήμες περί ανασχηματισμού εντάθηκαν λόγω της συμπλήρωσης δύο ετών από την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ. Και ξέρετε τι απάντησε η κυρία Πελώνη; «Ο πρωθυπουργός δεν είναι οπαδός των συχνών αλλαγών», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο προηγούμενος ανασχηματισμός έγινε προ έξι μηνών. Εν πάση περιπτώσει οι φήμες περί επικείμενου ανασχηματισμού ξεκίνησαν από ορισμένα πολιτικά γραφεία. Αφήστε δε που ορισμένοι (καλύτερα να μην τους κατονομάσω) έφτασαν στο σημείο να δίνουν και… ονόματα, δηλαδή ποιος φεύγει, ποιος έρχεται, ποιος πάει πού. Διαπίστωσα μάλιστα ότι εμφανίστηκαν και αρκετοί…. μνηστήρες της θέσης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πλην όμως ο Πρωθυπουργός, όπως έμαθα, δεν έκανε καμία συζήτηση σε κανέναν για ανασχηματισμό. Να ξέρετε πάντως ότι οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται.

***

Εγώ κτυπούσα παλαμάκια

Πάντως να για να ξέρετε δεν είναι λίγοι στη ΝΔ αυτοί που πιστεύουν ότι εάν τους βάλει στο στόχαστρο ο ΣΥΡΙΖΑ (με άδικες κατηγορίες) τότε ίσως κερδίσουν κάποια υπουργική καρέκλα. Και φέρνουν ως παράδειγμα στελέχη που δεν καρατομήθηκαν επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ τους επιτέθηκε ή ακόμα κατάθεσε εναντίον τους προτάσεις μομφής. Κάτι τέτοια έλεγαν και στον Χρήστο Κέλλα, ο οποίος κατηγορήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ (μετά από δημοσίευμα του Documneto) ότι μετείχε σε γαμήλιο γλέντι σε κέντρο ότι χόρευε, ότι υπήρχε συνωστισμός χωρίς να λαμβάνονται μέτρα προστασίας. Ο κ. Κέλλας, που είναι γιατρός και είχε νοσήσει και μάλιστα βαριά από τον κορωνοϊό (ήταν ένα βήμα πριν από την διασωλήνωση), αφού λέει ότι δεν χόρευε, απλώς κτυπούσε παλαμάκια, σε άλλον που χόρευε, επιμένει ότι το όλο σκηνικό δεν ήταν τίποτα άλλα από μια ανθρώπινη στιγμή σε σπίτι (αυλή) ενός αδελφικού του φίλου που βάφτιζε την εγγονή του. Ούτε πάρτι, ούτε γάμος, ούτε μπουζούκια, ούτε σε κέντρο όπως κατηγορήθηκε. Να σημειώσω ότι στη διάρκεια της πανδημίας ο γιατρός Χρήστος Κέλλας πήγε εθελοντής επί δίμηνο στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας και είναι εμβολιασμένος με μία δόση καθότι λόγω της νόσησής του, είχε αναπτύξει υψηλό τίτλο αντισωμάτων.

***

Τέρμα η… παπαγαλία

Ήταν (και είναι) ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο Παιδείας. Η αποστήθιση μαθημάτων, κοινώς «παπαγαλία». Έχει προχωρήσει τόσο η αποστήθιση μαθημάτων που έφτασε ακόμα και στα πανεπιστήμια. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι για να περάσεις ένα μάθημα πρέπει να το αποστηθίσεις. Να το μάθεις σαν ποίημα. Τώρα οι ίδιοι οι μαθητές, αλλά και οι γονείς τους ζητούν να μπει ένα τέρμα σε αυτήν την παπαγαλία που δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στην εκπαίδευση. Στον ψηφιακό διάλογο που άνοιξε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με τίτλο «Πες την ιδέα σου» πολλές προτάσεις είναι για την κατάργηση της παπαγαλίας. Προτάσεις που έκανε ήδη δεκτές η υπουργός και έτσι θα εισάγει με νόμο το πολλαπλό βιβλίο. Δηλαδή δεν θα έχουν μόνον ένα βιβλίο οι μαθητές, αλλά πολλά άλλα βιβλία (όλα ψηφιακά). Η δεύτερη ιδέα (που προέρχεται κυρίως από εκπαιδευτικούς) είναι η κατάργηση της διετούς θητείας των διευθυντών σχολείων. Η υπουργός είπε ότι και την πρόταση αυτή την κάνει αποδεκτή.

***

Τα δύο λευκώματα στο γραφείο του Χατζηδάκη

Λίγοι είναι εκείνοι οι υπουργοί που εντάσσουν σε δηλώσεις τους άμεσους ή έμμεσους παραλληλισμούς σχετικά με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση . Χθες η στήλη εντόπισε έναν εκ των λίγων, τον Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος μετά τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Πιερρακάκη για την «ψηφιακή κάρτα» μίλησε για «επανάσταση στην αγορά εργασίας» μιας και με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού μηχανισμού θα καταγράφονται αυτομάτως ο ημερήσιος χρόνος απασχόλησης, οι ενδεχόμενες υπερωρίες του εργαζόμενου κτλ.

Όμως, η «πολιτική γενέτειρα» της σύσκεψης δεν ήταν τόσο η «κάρτα» όσο το… φόντο, δηλαδή τα δύο λευκώματα πάνω στο σύγχρονο μοναστηριακό τραπέζι στο γραφείο του υπουργού Εργασίας. Το ένα φέρει τίτλο: «Η αγιογραφία του αγώνα» και περιλαμβάνει πορτρέτα των ηρώων του ’21 ζωγραφισμένα από τον Βαυαρό Καρλ Κρατσάιζεν και το δεύτερο: « Νεοελληνισμού απαρχές, προσωπογραφίες από την Ελλάδα του Όθωνα» του Βέλγου Μπέντζαμιν Μάρυ. Αμφότεροι επηρέασαν την Ιστορία, γεφυρώνοντας τις αποστάσεις με τις εικόνες τους, αλλά και επηρεάστηκαν από την ελληνική πραγματικότητα. Γι΄ αυτό και δεν στέριωσαν εδώ. Ο Βαυαρός γύρισε πίσω και πέθανε σε βαθύ γήρας στην πατρίδα του 50 χρόνια μετά ενώ ο Βέλγος αρρώστησε εδώ αλλά πρόλαβε τουλάχιστον να επιστρέψει. Η επανάσταση και οι συντελεστές της ήταν γι΄ αυτούς terra incognita, συνεπώς ο συμβολισμός των 2 λευκωμάτων οδηγεί την πολιτική σκέψη σε άλλους δρόμους κι απαιτεί βαθιά και πολύπλευρη γνώση των καταστάσεων…

***

Τα αμερικανικά θηρία στο FIR Αθηνών

Όλο και περισσότερα αμερικανικά «θηρία» πετούν πλέον στους ελληνικούς ουρανούς. Αεροσκάφη που στο παρελθόν σπανίως έρχονταν στην Ελλάδα ή χρησιμοποιούσαν τον εναέριο χώρο τους. Ή εάν έρχονταν ουδείς τα αντιλαμβανόταν, αφού δεν υπήρχε επίσημη ανακοίνωση και πληροφόρηση. Τα πράγματα όμως άλλαξαν. Οχι μόνον ανακοινώνεται η παρουσία τους, αλλά παρελαύνουν κιόλας σε εθνικές επετείους. Όπως συνέβη την 25η Μαρτίου όταν ένα αμερικανικό KC-135 εναέριου ανεφοδιασμού παρέλασε μαζί με αμερικανικά και ελληνικά F-16 πάνω από το Σύνταγμα. Δύο φορές το τελευταίο διάστημα βρέθηκε στο FIR Αθηνών το γιγαντιαίο βομβαρδιστικό (που μπορεί να μεταφέρει και πυρηνικά όπλα) Β-52, το οποίο μάλιστα συνόδευσαν και ελληνικά F-16, όχι μόνον στο FIR Αθηνών, αλλά και στο FIR Βόρειας Μακεδονίας. Πρόκειται για ένα μεγαθήριο στον αέρα, που κατασκευάστηκε το 1950, αλλά το γερασμένο αυτό και συνάμα θανάσιμα επικίνδυνο βομβαρδιστικό θα συνεχίσει να πετά έως το 2044. Έως τότε αναμένεται να περάσει πολλές φορές ακόμα από την Ελλάδα. Ακόμα μόλις προχθές ένα θηριώδες μεταγωγικό C-17Α Globemaster III της USAF προσγειώθηκε στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα στα πλαίσια άσκησης. Απογειώθηκε μετά από λίγη ώρα με βόρεια κατεύθυνση. Ήταν ένα σπάνιο θέαμα για την Τανάγρα. Τέλος πριν από λίγο καιρό εμφανίστηκε (μεταστάθμευση) στο Ελευθέριος Βενιζέλος ένα KC-10 Exteneder αεροπλάνο εναέριου ανεφοδιασμού. Και αυτό θηριώδες που απογειώθηκε από τον διάδρομο που βλέπει προς το ΙΚΕΑ.

***

Η Πρόεδρος επιθεωρεί τον Στόλο

Την Πέμπτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μεταβεί στον Ναύσταθμο, θα επιβιβαστεί σε φρεγάτα και θα επιθεωρήσει μαζί με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τον Στόλο. Σύμφωνα με το άρθρο 45 του Συντάγματος η Πρόεδρος της Δημοκρατίας άρχει των Ενόπλων Δυνάμεων και εγγυάται την ανεξαρτησία αυτών. Θα είναι η πρώτη φορά που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιθεωρήσει τον Στόλο καθότι πέρυσι λόγω covid (και lockdown) η επιθεώρηση δεν έγινε.