H γερμανική πρωτεύουσα των κλαμπ βρίσκεται ακόμη υπό… πίεση. Για πολλούς Βερολινέζους η αποχή από τη νυχτερινή ζωή έφερε γκρίνια και ερωτηματικά: Γιατί να ζω σε μία μεγαλούπολη που θυμίζει πλέον επαρχία; Αλλά και η οικονομία, που σε μεγάλο βαθμό στηριζόταν στον τουρισμό των «ξενύχτηδων» ήρθε αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις του λοκντάουν. Και τώρα, μετά την άρση του σκληρού λοκντάουν έρχονται τα νέα ερωτηματικά: Τελείωσε όντως; Θα ανοίξουν τα κλαμπ ή κινδυνεύουν ακόμη από μόνιμο λουκέτο;

O Λουτς Λάιξενρινγκ

O Λουτς Λάιξενρινγκ, εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής των Κλαμπ στο Βερολίνο

«Μέχρι τώρα καταφέραμε να σώσουμε όλα τα κλαμπ», δήλωσε ο Λουτς Λάιξενρινγκ στην DW. Μία πολύ καλή είδηση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Επιτροπής των Κλαμπ στο Βερολίνο. Και όπως επισημαίνει ο ίδιος, τα οικονομικά προγράμματα ενίσχυσης, ομοσπονδιακά και τοπικά, βοήθησαν πολύ. Η Επιτροπή είναι μία ένωση, στην οποία συμμετέχουν διοργανωτές εκδηλώσεων, που εργάζονται σε κλαμπ ή γενικότερα στον τομέα του πολιτισμού. Σκοπός τους μεταξύ άλλων είναι να μεταφέρουν τα προβλήματα που απασχολούν τον χώρο στους εκπροσώπους της πολιτικής. Και αυτό, όπως φαίνεται τουλάχιστον μέχρι στιγμής, λειτούργησε εξαιρετικά.

Παρόλα αυτά: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, περίπου 16% σκέφτεται να πουλήσει την επιχείρησή του. Και ο βασικός λόγος είναι ότι το μέλλον παραμένει αβέβαιο, καθώς ακόμη και αν τα κλαμπ ανοίξουν σύντομα, αυτό δεν σημαίνει πως οι πελάτες θα έρθουν.

Απαγορεύεται ο χορός!

Η φετινή άνοιξη επισκέφτηκε και το Βερολίνο φορώντας… χειμωνιάτικα. Εδώ και μερικές ημέρες όμως ο καιρός επιτρέπει υπαίθριες συναντήσεις – σε συνδυασμό με τη διαρκή πτώση των κρουσμάτων ήρθε και το άνοιγμα της γαστρονομίας στη γερμανική πρωτεύουσα.

Δύσκολοι καιροί για τα κλαμπ του Βερολίνου

Όμως ό,τι έχει να κάνει με χορό, παραμένει απαγορευμένο. Τα κλαμπ προς το παρόν δεν μπορούν να ανοίξουν. Αυτό βέβαια ήταν σχεδόν βέβαιο – οι χώροι εκδηλώσεων, συναυλιών και πάρτυ ήταν άλλωστε οι πρώτοι που αναγκάστηκαν να κλείσουν μετά τα πρώτα έκτακτα μέτρα λόγω της πανδημίας.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν την ελπίδα όμως πως, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, θα μπορέσουν να… λικνιστούν έστω και λίγο στον ρυθμό της τέκνο. Δυστυχώς όμως αυτό προς το παρόν απαγορεύεται. Ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους. Και αυτό είναι κάτι που δυσκολεύονται να κατανοήσουν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής των Κλαμπ. «Η απαγόρευση του χορού είναι ένα μέτρο, το οποίο δεν μπορούμε να καταλάβουμε και θα πρέπει να ακυρωθεί το συντομότερο», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους.

Η σκηνή της Τέκνο σε μορφή… περφόρμανς

κλαμπ Μπέργκχαϊν, Βερολίνο 2020«Το αύριο είναι το ερώτημα», κλαμπ Μπέργκχαϊν, Βερολίνο 2020

Ωστόσο, μία μικρή εναλλακτική υπάρχει: Όπως είναι άλλωστε γνωστό το Βερολίνο φαίνεται να βρίσκει πάντα δημιουργικές λύσεις. Καθώς λοιπόν στην γερμανική μεγαλούπολη τα κλαμπ τοποθετούνται περήφανα στη λίστα των πολιτιστικών χώρων, μπόρεσαν κατά καιρούς να πραγματοποιηθούν στους χώρους τους εκθέσεις, περφόρμανς ή ακόμη και μικρές συναυλίες. Και έτσι, η σκηνή των κλαμπ θα εγκαινιάσει το φετινό της άνοιγμα με ανάλογες εκδηλώσεις.

Στο «About Blank» μάλιστα, έναν από τους διασημότερους χώρους της πόλης, θα ανέβει μία θεατρική περφόρμανς με θέμα… την τέκνο: Η παράσταση θα περιγράψει την άνοδο της ηλεκτρονικής μουσικής μετά την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο – μία σκηνή που άνθισε μέσα στα ερείπια από φάμπρικες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Μία αναδρομή στην γέννηση ενός «Νέου Βερολίνου», που παρά την πανδημία επιβιώνει μέχρι και σήμερα.

Κάι-Αλεξάντερ Σολτς

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου