Σημαντική χαρακτήρισε την εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Υπουργό Εσωτερικών της Σλοβενίας, ‘Αλες Χόις στη Λουμπλιάνα.

«Η εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής είναι σημαντική. Ποτέ δε θα μπορέσουμε να κάνουμε διαχείριση εσωτερικά, εάν δεν μπορέσουμε να κάνουμε διαχείριση εξωτερικά. Αυτό απαιτεί συμφωνίες εταιρικής σχέσης με όλους μας τους γείτονες, τις χώρες προέλευσης και τις ενδιάμεσες (τράνζιτ) των μεταναστευτικών ροών» τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς ερωτηθείς για τη συνεργασία με την Τουρκία και σχετικά με τη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Προσέθεσε ότι «από το 2016, με την Τουρκία είχαμε μία συμφωνία, μία δήλωση η οποία δούλευε. Μας βοήθησε να διαχειριστούμε καλύτερα τις μεταναστευτικές ροές» και σημείωσε ότι η ΕΕ βοήθησε την Τουρκία να στηρίξει τους Σύρους πρόσφυγες που είναι στο έδαφός της, ενώ «φιλοδοξία» της ΕΕ είναι «μια παρόμοια συμφωνία για το μέλλον».

Επιπροσθέτως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο ζήτησαν οι ηγέτες της ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και είναι κάτι το οποίο συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Μισέλ και της Προέδρου Φον Ντερ Λάιεν στην ‘Αγκυρα», αναφέροντας ότι ο ίδιος θα μεταβεί στην Αττάλεια της Τουρκίας, στις 18 Ιουνίου.

Eπιπροσθέτως, σχετικά με το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται αυτή τη συμφωνία τώρα, περισσότερο από ποτέ. Αλλά την ίδια ώρα αυτή η συμφωνία δε θα έρθει με δηλώσεις ή διακηρύξεις πρόθεσης. Θα έρθει μόνο μέσα από σκληρή δουλειά και προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των διαφορετικών ευαισθησιών. Πιστεύω ότι είμαστε στον σωστό δρόμο για να φτάσουμε εκεί».

Όσον αφορά στις προτεραιότητες της σλοβένικης προεδρίας που ξεκινά τον Ιούλιο, ο κ. Σχοινάς σημείωσε την ανάγκη για πρόοδο στην ένωση ασφάλειας με τις προτάσεις που θα επιτρέψουν να οχυρωθεί η Ευρώπη από τις κυβερνοεπιθέσεις, όπως αυτές που έγιναν στις ΗΠΑ, να προχωρήσει σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση για τη Σένγκεν και να συνεχίσει ο αγώνας κατά των διακινητών ανθρώπων στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, εν όψει της σλοβενικής προεδρίας, είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα.