Έως και έξι μήνες μετά την ανάρρωσή ή το εξιτήριο από το νοσοκομείο μπορεί να παραμείνει ένα τουλάχιστον σύμπτωμα της COVID-19 έπειτα από ήπια ή σοβαρή λοίμωξη στα 3/4 των ασθενών.

Συγκεκριμένα η πλειοψηφία των ασθενών με ήπια ή σοβαρή COVID-19 είχαν τουλάχιστον ένα μακροχρόνιο σύμπτωμα, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Τα συμπτώματα που συνόδευαν τα ¾ των ασθενών που πήραν μέρος στην έρευνα ήταν κόπωση, δύσπνοια ή ακόμα και δυσκολία στη συγκέντρωση.

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, οι ασθενείς αντιμετώπιζαν συμπτώματα ακόμα και για σχεδόν 60 ημέρες και σε άλλες έως και για έξι μήνες.

Αποκατάσταση

Τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο Stanford υποδεικνύουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να συνεχίζουν την παρακολούθηση των ασθενών, ώστε να μπορούν να τους συμβουλεύουν καλύτερα και να προβαίνουν σε θεραπεία, αν τα συμπτώματά τους επιμένουν.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως ο covid-19 δεν συμπεριφέται το ίδιο σε όλους ασθενείς.

Μακροχρόνια συμπτώματα

Ωστόσο η έρευνα έδειξε πως περίπου το 73% των ασθενών βίωνε τουλάχιστον ένα μακροχρόνιο σύμπτωμα. Το στοιχείο αυτό, μάλιστα, παρέμεινε ακόμα και μετά την παρακολούθηση των ασθενών έως και έξι μήνες μετά την ανάρρωση. Το πιο κοινό σύμπτωμα ήταν η κόπωση ή η εξάντληση, καθώς αναφέρθηκε από περίπου το 40% των πασχόντων.

Επιπλέον, το 36% ανέφερε δύσπνοια και το 29,4% ανέφερε διαταραχές του ύπνου ή αϋπνία. Το 20% ανέφερε δυσκολία στη συγκέντρωση και το 11% απώλεια γεύσης.

«Αυτή η συστηματική επανεξέταση βρήκε ότι τα συμπτώματα της COVID-19 συχνά επιμένουν και μετά την έντονη φάση της λοίμωξης, γι’αυτό και υπάρχει ανάγκη για τυποποίηση των σχεδιασμών και βελτίωση της ποιότητας των μελετών. Με εκατομμύρια ανθρώπων να νοσούν από την COVID-19, τα επίμονα συμπτώματα αποτελούν ένα βάρος τόσο για τα άτομα και τις οικογένειές τους όσο και για τη δημόσια υγεία και την οικονομία. Τα ευρήματα αυτής της επανεξέτασης θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας των μελλοντικών μελετών δίνοντας τη δυνατότητα στους ερευνητές να αξιολογούν καλύτερα τον κίνδυνο των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων που σχετίζονται με την COVID-19 και στους γιατρούς να συμβουλεύουν και να περιθάλπουν καλύτερα τους ασθενείς τους», επισημαίνει καταληκτικά η επικεφαλής συγγραφέας Tahmina Nasserie, υποψήφια διδάκτωρ επιδημιολογίας και υγείας του πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο Stanford.