Πριν ακόμα κλείσει τον πρώτο μήνα στο πόστο, ο νέος διοικητής της NASA ξεκινά προσπάθεια για τη μελέτη των αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικείμενων, ένα θέμα που συνεπαίρνει και πάλι της ΗΠΑ ενόψει της δημοσιοποίησης έκθεσης του Πενταγώνου.

Ο Μπιλ Νέλσον, πρώην αστροναύτης και τέως γερουσιαστής της Φλόριντα, παραδέχτηκε μιλώντας στο CNN ότι δεν έχει ιδέα τι είναι τα «Αγνώστου Ταυτότητας Εναέρια Φαινόμενα», ή UAP, ο νέος όρος που χρησιμοποιεί το Πεντάγωνο στη θέση του παρεξηγημένου «UFO».

Είχε προηγηθεί η παραδοχή του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ότι μυστηριώδη βίντεο που είχαν διαρρεύσει στους New York Times και άλλα μέσα τα τελευταία 4 χρόνια δείχνουν πράγματι ιπτάμενα αντικείμενα για τα οποία δεν υπάρχει λογική εξήγηση, τουλάχιστον όχι ακόμα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν την περασμένη εβδομάδα στο CBS, τα UFO που είδαν πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών ήταν ορατά σε κάμερες, θερμικούς ανιχνευτές και σε ραντάρ, και η αλλόκοτη συμπεριφορά τους παραμένει ανεξήγητη.

Δείτε επίσης: Πώς τα UFO πέρασαν από τη συνωμοσιολογία στη σφαίρα του πραγματικού

Ο Νέλσον είπε στο CNN πως δεν νομίζει ότι τα UFO είναι σκάφη εξωγήινων που επισκέπτονται στη Γη. «Θα το γνώριζα» αν το Πεντάγωνο είχε τέτοιες ενδείξεις είπε. Από την άλλη, όμως, αναγνώρισε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η μη διαβαθμισμένη έκθεση που θα παρουσιάσει εντός του Ιουνίου το Πεντάγωνο για τα UAP δεν αναμένεται να περιέχει αποκαλύψεις. Πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο της έκθεσης είπαν στους New York Times και αργότερα στο CNN ότι η ύπαρξη των αντικειμένων που είδαν οι πιλότοι δεν αμφισβητείται, δεν υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι τα αντικείμενα αυτά σχετίζονται με εξωγήινους πολιτισμούς.

«Δεν γνωρίζουμε αν είναι εξωγήινα» συμφώνησε ο διοικητής της NASA. «Δεν γνωρίζουμε αν προέρχονται από εχθρικές δυνάμεις. Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για οπτικό φαινόμενο».

«Δεν νομίζουμε όμως ότι πρόκειται για οπτικό φαινόμενο λόγω των χαρακτηριστικών που περιέγραψαν οι πιλότοι. Εν κατακλείδι, θέλουμε να μάθουμε τι είναι» είπε.

Η εκπρόσωπος Τύπου της NASA Τζάκι ΜακΓκίνες δήλωσε ότι η νέα προσπάθεια διερεύνησης δεν περιλαμβάνει τη σύσταση κάποιας ομάδας εργασίας. Απλώς οι ερευνητές της NASA κλήθηκαν να παρουσιάσουν πιθανές εξηγήσεις χωρίς να ανησυχούν ότι θα στιγματιστούν είπε.

Αν κάποιος ερευνητής έχει να προτείνει κάποια λογική εξήγηση «το Πεντάγωνο θα ενημερωθεί» διαβεβαίωσε ο διοικητής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

Ένα από τα διασημότερα βίντεο των οποίων η γνησιότητα έχει επιβεβαιωθεί από το Πεντάγωνο τραβήχτηκε το 2004 όταν μια ομάδα από UFO εντοπίστηκαν από ραντάρ κοντά στο αεροπλανοφόρο Nimitz έξω από τις αμερικανικές ακτές το 2004. Οι πιλότοι που κλήθηκαν να πλησιάσουν το φαινόμενο είδαν ένα σκάφος σε μέγεθος μαχητικού και σε σχήμα καραμέλας Tic-Tac να πραγματοποιεί απότομους ελιγμούς πριν εξαφανιστεί με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Επανεμφανίστηκε μερικά δευτερόλεπτα αργότερα σε άλλο σημείο και βιντεοσκοπήθηκε με θερμική κάμερα πριν εξαφανιστεί και πάλι με ταχύτητα που «αψηφά τους νόμους της φυσικής».

Ένα άλλο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε το 2019 από τους NY Times δείχνει ένα στρογγυλό αντικείμενο να πετά κόντρα σε ανέμους 200 χιλιομέτρων την ώρα. Οι πιλότοι που το παρακολουθούν αναφωνούν με έκπληξη καθώς το αντικείμενο γέρνει.

Στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων την περασμένη εβδομάδα, ο υποδιοικητής της NASA για θέματα επιστήμης Τόμας Τσούρμπαχεν δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι τα UFO είναι σκάφη εξωγήινων. «Ο κόσμος τείνει να υποτιμά τη φύση» είπε.

Από την πλευρά της, η Κάθι Λούντερς, υποδιοικητής της NASA αρμόδια για αποστολές ανθρώπων στο Διάστημα, προτίμησε να αστειευτεί.

«Αν υπάρχει κανείς που γνωρίζει πώς να σχεδιάζει τέτοια διαστημικά σκάφη παρακαλώ να επικοινωνήσει μαζί μου» είπε.