Για… επεκτατική πολιτική κατηγορεί αυτή τη φορά την Ελλάδα ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, συνεχίζοντας τη ρητορική προκλήσεων, παραμονές της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χουριέτ», η «Ελλάδα είναι η χώρα που έχει επεκτατικές βλέψεις».

Παράλληλα, προτρέπει να δει κανείς τον χάρτη της ευρύτερης περιοχής από το 1821 μέχρι σήμερα, προκειμένου να διαπιστώσει κανείς ποιος πραγματικά έχει επεκτατικές βλέψεις και ποιος όχι.

«Η ίδια η Ελλάδα είναι μια επεκτατική χώρα. Ξεκίνησαν από το 1821 και έφτασαν στο σημερινό σημείο» αναφέρει ο Ακάρ. «Όποιος αμφιβάλλει, να κοιτάξει τον χάρτη από το 1821 μέχρι και σήμερα» συνεχίζει.

Σημειώνεται πως, προ ημερών, ο τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις της Αγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. «Βλέπουμε το διεθνές δίκαιο. Τι λέει η Λωζάνη; Τα νησιά δεν μπορούν να τα στρατιωτικοποιήσουν. Όμως, βλέπετε ότι τα έχουν στρατιωτικοποιήσει».

«Σε ποιο μέρος του κόσμου υπάρχουν στο ίδιο σημείο χωρικά ύδατα 6 μίλια και εναέριο χώρο 10 μίλια. Σκεφτείτε ένα νησί. Λένε ότι έχουν 6 μίλια χωρικά ύδατα σε αυτό το νησί. Αλλά προσπαθούν να δηλώσουν εναέριο χώρο 10 μίλια, στο ίδιο νησί. Πού υπάρχει δίκαιο και δικαιοσύνη σε αυτό; Δεν επιτρέπουμε αυτό το τετελεσμένο, Δεν υπερασπιζόμαστε τίποτα άλλο από τα δικαιώματά μας» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: 

Το κύριο ζήτημα με τις ΗΠΑ είναι το PKK/YPG

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στο ζήτημα των σχέσεων με τις ΗΠΑ, ο Ακάρ τονίζει πως το πρόβλημα δεν είναι ούτε οι S-400, ούτε τα F-35 αλλά η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Βόρειας Συρίας, τους οποίους και στηρίζουν.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγικών συμμάχων που μοιράζονται θεμελιώδεις αξίες, όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν είναι ούτε τα F-35 ούτε οι S-400 ή οτιδήποτε άλλο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ζήτημα της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/YPG. Τα προβλήματα που θέτουν θα λυθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε. Υπάρχει ένα PKK που επιτίθεται στο έθνος μας, στην ενότητα και την αλληλεγγύη. Υπάρχει το YPG, το οποίο δεν διαφέρει από το PKK. Μεταφέρουν φορτηγά και αεροπλάνα όπλων στο YPG και συνεργάζονται με το YPG. Λένε επίμονα και πεισματικά ότι το YPG δεν είναι PKK. Δεν το δεχόμαστε, λέμε ότι αυτό προσβάλλει το νου μας. Είναι πολύ σαφές ότι PKK σημαίνει YPG. Αυτό πρέπει να καταλάβουν οι σύμμαχοί μας στις ΗΠΑ. Η Τουρκία έχει προσωπικότητα, ταυτότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία. Είμαστε αποφασισμένοι να τερματίσουμε τον τρόμο που μαστίζει το ευγενές μας έθνος εδώ 40 χρόνια» υποστήριξε.