Την ώρα που ερευνητές κατά πόσο η δεύτερη δόση εμβολιασμού με διαφορετικό σκεύασμα σε σύγκριση με την πρώτη, θα μπορούσε να δημιουργήσει ισχυρότερη ανοσοαπόκριση κατά του κοροναϊού, η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το mix & match εμβολίων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εγκριθεί τέσσερα διαφορετικά εμβόλια κατά του κοροναϊού. Επί του παρόντος χορηγούνται στους πολίτες δύο δόσεις του ίδιου σκευάσματος, ωστόσο ερευνητές εξετάζουν εάν η χορήγηση μιας δεύτερης δόσης διαφορετικού εμβολίου θα μπορούσε να προκαλέσει ισχυρότερη ανοσοαπόκριση.

Παράλληλα, εξετάζεται να χορηγηθεί μια τρίτη «αναμνηστική» δόση, ενδεχομένως το φθινόπωρο, εν μέρει για την προστασία από τις μεταλλάξεις.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, μια πιθανότητα που βρίσκεται στο τραπέζι είναι αυτή η τρίτη δόση να είναι με διαφορετικού τύπου σκεύασμα, σε σύγκριση με τις πρώτες δύο δόσεις.

Ενθαρρυντικές έρευνες

Μελέτες σε όλο τον κόσμο διερευνούν τον αντίκτυπο του συνδυασμού διαφορετικών σκευασμάτων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μελέτη της Com-Cov, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, διερευνά τη δυνατότητα χρήσης εμβολίων των AstraZeneca, Pfizer, Moderna και Novavax. Κατά τη Sunday Telegraph, υπάρχουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα από ξεχωριστές δοκιμές σε περισσότερα από 600 άτομα στην Ισπανία και 300 στη Γερμανία.

Μια ακόμη μελέτη καταδεικνύει ότι αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να αποφέρει οφέλη. Η έρευνα, η οποία ακόμη βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης, εξετάζει τις αντιδράσεις 26 ατόμων ηλικίας 25-46, στα οποία δόθηκε μία δόση AstraZeneca ακολουθούμενη από μια δόση Pfizer, σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν δύο δόσεις Pfizer.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι εκείνοι που έλαβαν διαφορετικά σκευάσματα, εμφάνισαν δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο μέσο επίπεδο αντισωμάτων εξουδετέρωσης κατά της παραλλαγής Άλφα (η γνωστή και ως «βρετανική μετάλλαξη»), η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ.

Υψηλότερα αντισώματα σε σχέση με αυτούς που έλαβαν δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου εμφάνιζαν και έναντι της μετάλλαξης Βήτα, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, αν και αντισώματα αυτά ήταν χαμηλότερα σε σύγκριση με τα αντισώματα έναντι της μετάλλαξης Άλφα.

Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα μεταξύ μεγαλύτερων ομάδων και συμμετεχόντων διαφορετικών ηλικιών, κυρίως για να εξεταστούν πιθανές παρενέργειες, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα ευρήματα μέχρι τώρα είναι ενθαρρυντικά.

Ίδιος στόχος, διαφορετικός τρόπος

«Η χρήση διαφορετικών εμβολίων σχετίζεται με την πιο δυνατή ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος», είπε ο Λόρενς Γιάνγκ, ιολόγος και καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ.

Οι διαφορετικές τεχνολογίες στα εμβόλια επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει τον ίδιο στόχο με διαφορετικό τρόπο, δημιουργώντας έτσι ποικιλία στην ανοσολογική απόκριση.

«Οι εμβολιασμοί mix & match θα βοηθήσουν με τη μελλοντική αποτελεσματικότητα των αναμνηστικών δόσεων έτσι ώστε να δημιουργηθεί ισχυρή προστασία κατά των μεταλλάξεων του ιού. Αυτές οι αναμνηστικές δόσεις θα ήταν ακόμα πιο αποτελεσματικές αν περιείχαν και μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα – κάτι με το οποίο ήδη πειραματίζεται η Moderna και σύντομα και οι άλλες εταιρείες».

Ένα άλλο πλεονέκτημα του mix & match είναι ότι δεν περιορίζεται από την επάρκεια σε ένα συγκεκριμένο εμβόλιο. Θα υπάρχει έτσι μεγαλύτερη ευελιξία για τις τρίτες αναμνηστικές δόσεις.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος παράγοντας. Μια έρευνα έχει δείξει αυξημένες παρενέργειες με μιξ εμβολίων. Επιπλέον, δεν είναι γνωστές και οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες, μιας και είναι καινούργια η τεχνολογία των mRNA εμβολίων.