Εχοντας μείνει στις αποθήκες για δεκαετίες, ένας πίνακας του Ουίνστον Τσόρτσιλ βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Phillips της Νέας Υόρκης με εκτιμώμενη αξία 1,5-2 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τον πίνακα με την ονομασία «Η Τάφρος, Μπρεκλς» ζωγράφισε ο Τσόρτσιλ το 1921 και παρέμεινε στην προσωπική συλλογή του για 40 χρόνια. «Δεν του άρεσε να χαρίζει ή να πουλάει τους πίνακές του,» δήλωσε ο Ζαν-Πολ Ενγκελεν, αντιπρόεδρος του οίκου Phillips που ειδικεύεται στη τέχνη του 20ου αιώνα και τη σύγχρονη τέχνη.

Ωστόσο, μετά τη φιλία που ανέπτυξε με τον Ελληνα κροίσο εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο Τσόρτσιλ αποφάσισε να αποδώσει στον Ωνάση μια τιμή που προηγουμένως απολάμβανε μια επιλεγμένη ομάδα ανθρώπων όπως η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Ντουάιτ Αιζενχάουερ: ένα από τα έργα τέχνης του.

Ειδικότερα, χάρισε στον Ωνάση τον πίνακα «Η Τάφρος». «Αν είναι φίλος σου ο Ωνάσης, ένας από τους πλουσιότερους και πιο ισχυρούς επιχειρηματίες στον κόσμο, τότε προφανώς θέλεις να του προσφέρεις κάτι που έχει αξία για σένα και για το οποίο είσαι περήφανος,» τόνισε ο Ενγκελεν.

Ο Ωνάσης συγκινήθηκε από την κίνηση αυτή και τοποθέτησε τον πίνακα στο σαλόνι της θρυλικής θαλαμηγού «Χριστίνας», δίπλα σε πίνακες ζωγράφων όπως ο Ελ Γκρέκο, Πικάσο, Γκογκέν και Φερμέερ.

Το έργο απεικονίζει ένα βουκολικό καλοκαιρινό τοπίο στο Μπρέκλς Χολ, περιουσία του ξαδέλφου της συζύγου του Τσόρτσιλ, την ιστορική κατοικία του Νόρφολκ. Ο πίνακας εκτέθηκε για τελευταία φορά σε δημόσια θέα σε ντοκυμαντέρ του 1964.

Η φιλία του Τσόρτσιλ με τον Ωνάση

Τσόρτσιλ και Ωνάσης έγιναν φίλοι όταν τους σύστησε ο γιος του Τσόρτσιλ, Ράντολφ, το 1956. Ο πρώην πρωθυπουργός απόλαυσε οκτώ κρουαζιέρες με το γιοτ του Ωνάση από το 1956 έως το 1963, σύμφωνα με τον οίκο Phillips. Η «Χριστίνα» ήταν κάποτε το πιο διάσημο γιοτ στον κόσμο. Ο Ωνάσης αγόρασε την καναδική φρεγάτα στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου για 34.000 δολάρια και δαπάνησε 4 εκατομμύρια δολάρια για να το ανακαινίσει. Σε επιστολή προς τη σύζυγό του, ο Τσόρτσιλ περιγράφει τη «Χριστίνα» ως «την πιο όμορφη κατασκευή που έχω δει να επιπλέει.»

Μετά τον θάνατό του, η κόρη του δώρισε τη «Χριστίνα» στην ελληνική κυβέρνηση, αν και τα περιεχόμενά της παρέμειναν στην οικογένεια και ο πίνακας του Τσόρτσιλ μπήκε σε αποθήκη.

Το έργο θα εμφανισθεί στη δημοπρασία του οίκου στις 23 Ιουνίου και στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Παρκ Αβενιου.

Η δημοπρασία του έργου γίνεται μετά το ρεκόρ που έκανε έργο του Τσόρτσιλ τον Μάρτιο σε δημοπρασία των Christie’s στο Λονδίνο, όταν η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί πούλησε πίνακα του Τσόρτσιλ του 1943 αντί 11,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ενγκελεν ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, δύο πίνακες του Τσόρτσιλ πωλήθηκαν έκτοτε ιδιωτικώς στα επίπεδα των 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πίνακας του Τσόρτσιλ «θα λέει την ιστορία αυτών των δύο τιτάνων του 20ου αιώνα. Είναι ένα σπάνιο παράδειγμα που η ιστορία της τέχνης και η παγκόσμια ιστορία ενώθηκαν.»