Το τελευταίο διάστημα το όνομα Μπιλ Γκέιτς έχει συνδεθεί με δραστηριότητες που δύσκολα θα χαρακτηρίζονταν επαγγελματικής φύσεως: εξωσυζυγικές περιπέτειες, ακριβά διαζύγια, ενδεχόμενα σεξουαλικά σκάνδαλα. Πριν από λίγους μήνες, ωστόσο, ο διάσημος αμερικανός entrepreneur και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, κυκλοφόρησε ένα επίκαιρο βιβλίο με τον εύγλωττο τίτλο: «Πώς να αποφύγουμε μια κλιματική καταστροφή: Οι λύσεις που έχουμε και οι καινοτομίες που χρειαζόμαστε».

Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο Γκέιτς έχει αφιερωθεί εδώ και αρκετά χρόνια στη μελέτη των αιτιών και των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και συνομιλεί σε καθημερινή βάση με ειδικούς από τομείς της φυσικής, της χημείας, της βιολογίας, της μηχανικής, της πολιτικής επιστήμης και της οικονομίας, αναζητώντας τρόπους για να αποφευχθεί στο μέλλον μια ενδεχόμενη ολική περιβαλλοντική καταστροφή. Στο βιβλίο του εξηγεί γιατί η ανθρωπότητα οφείλει να θέσει ως βασικό στόχο της το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα και αναπτύσσει διεξοδικά τα βήματα που μπορούν να μας οδηγήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Στο ΒΗΜΑgazino – Special Issue – Περιβάλλον που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» ο Γιώργος Νάστος διαπιστώνει πως οι περίπου 400 σελίδες αυτής της μελέτης διαβάζονται σχεδόν απνευστί.

Ο (συν)ιδρυτής της Microsoft σε πείθει με τα επιχειρήματά του και περιγράφει ξεκάθαρα και με ειλικρίνεια τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Οταν, για παράδειγμα, παραθέτει τους λόγους για τους οποίους είναι επιτακτική ανάγκη να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι πολύ σαφής σχετικά με το τι γνωρίζουμε (και τι όχι) για το πώς η άνοδος της θερμοκρασίας θα επηρεάσει τους ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη.

Ως κάποιος που έχει δημιουργήσει μια τεράστια περιουσία χάρη στην καινοτομία, γνωρίζει καλά πώς μπορούν να υλοποιηθούν νέες ιδέες και παρουσιάζει με νηφαλιότητα τους τομείς όπου η τεχνολογία συμβάλλει ήδη στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το πού και το πώς μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και πού χρειαζόμαστε εμπνευσμένες ανακαλύψεις.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»