Στην μεγάλη εικαστική έκθεση «Σαλαμίς 480 π.Χ. Εικαστική απήχηση 2020», που διοργανώνει το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων το 2020 από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας 2021, παρευρέθηκε σήμερα, Σάββατος, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης μαζί με τα παιδιά του.

Τον κ. Μώραλη υποδέχθηκε η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κα Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη.

Το έργο του Διονύση Τσάση, Ναυμαχώντας, 2020

Στην έκθεση παρουσιάζονται είκοσι τρία σύγχρονα έργα διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών, πρωτότυπα και συναφή με τη θεματική της έκθεσης, τα οποία δίνουν μία σύγχρονη ερμηνεία στο ιστορικό αφήγημα.

Συμπεριλαμβάνεται το εμβληματικό έργο του μεγάλου θαλασσογράφου του 19ου αιώνα, Κωνσταντίνου Βολανάκη με τίτλο «Ναυμαχία της Σαλαμίνας» (1882), το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς και διαλόγου με τα έργα των σύγχρονων δημιουργών.

Σημειώνεται ότι η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο πίνακας του Δημήτρη Τζαμουράνη 37ο 56΄Ν-23Ο 35΄Ε, 2020

Μώραλης: Το Ναυτικό Μουσείο παράγει σπουδαίο πολιστικό έργο

«Το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος διοργανώνει μια εξαιρετικά σημαντική έκθεση, με αφορμή τα 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, η οποία έχει ενταχθεί στον εορτασμό των Ημερών Θάλασσας 2021. Όπως όλοι γνωρίζουμε, αν είχαμε χάσει στη ναυμαχία της Σαλαμίνας η Ευρώπη θα ήταν εντελώς διαφορετική, μπορεί και ο υπόλοιπος κόσμος.» τόνισε ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του.

«Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για την πόλη μας να φιλοξενεί εμβληματικά εικαστικά έργα, όπως είναι η «Ναυμαχία της Σαλαμίνας» του Βολανάκη, μαζί και με άλλα έργα διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών. Το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος κοσμεί την πόλη μας παράγοντας σπουδαίο πολιτιστικό έργο και στόχος μας είναι το σημαντικό αυτό μουσείο να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο» πρόσθεσε.

Η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου- Παλούμπη, δήλωσε: «Η έκθεση αυτή αναφέρεται στα 2500 χρόνια για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, το μεγαλύτερο κομβικό γεγονός της ανθρωπότητας, γιατί όλη η ανθρωπότητα και περισσότερο η Ευρώπη, νομίζουμε ότι θα ήταν πολύ διαφορετική εάν στη Ναυμαχία είχαν κερδίσει οι Πέρσες.»

» Ο πίνακας του Βολανάκη «συνομιλεί» με τους σύγχρονους καλλιτέχνες, 23 στον αριθμό, οι οποίοι εφιλοτέχνησαν ελεύθερο θέμα, με τη δική τους ιδέα φυσικά. Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, εξέδωσε και έναν κατάλογο με 22 συγγραφείς Πανεπιστημιακούς, σε ένα διεπιστημονικό έργο, το οποίο έχει κυκλοφορήσει και πωλείται επ΄ ωφελεία του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος».

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιάννης Αδαμάκης, Στρατής Αθηναίος, Στάθης Βατανίδης, Μάρκος Βενιός, Ιωάννα Βλάχου, Χρήστος Γαρουφαλής, Μίλτος Γκολέμας, Στέφανος Ζαννής, Μαρίνα Ζωγραφάκη, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Ανδρέας Κοντέλλης, Ζήνα Λιναρδάκη, Αφροδίτη Λίτη, Τάσος Μαντζαβίνος, Καλλιρόη Μαρούδα, Χρήστος Μποκόρος, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Παναγιώτης Σιάγκρης, Δημήτρης Τζαμουράνης, Διονύσης Τσάσης, Μανώλης Χάρος, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Ημερών Θάλασσας 2021, πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

«Ακολουθήστε» τους επίσημους λογαριασμούς της διοργάνωσης στα κοινωνικά δίκτυα:
facebook.com/ImeresThalassas και
instagram.com/imeresthalassas με την επισήμανση #imeresthalassas για να μαθαίνετε τα νέα, πληροφορίες για δράσεις και εκδηλώσεις, με φωτογραφίες και live μεταδόσεις.