Προβληματισμό ή ακόμη και φόβο έχουν προκαλέσει οι έξι περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων δύο θανατηφόρες, που έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα όσον αφορά το σύνδρομο εμφάνισης θρόμβων και θρομβοπενίας μετά από δόση των εμβολίων των αδενοϊών (AstraZeneca και Johnson & Johnson).

Η εμφάνιση αυτών των παρενεργειών, ωστόσο δεν πρέπει να μας ανησυχεί καθώς μπορεί να προληφθεί έγκαιρα με μια απλή αιματολογική εξέταση.

Η γενική αίματος μπορεί να μετρήσει τον αριθμό των αιμοπεταλίων (PLT), τα οποία στο σύνδρομο της θρομβοπενίας και ταυτόχρονης δημιουργίας θρόμβων εμφανίζουν απότομη πτώση. Όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, εάν τα αιμοπετάλια είναι μειωμένα στην εξέταση D-dimers (δ-διμερή, προϊόντα αποδόμησης θρόμβου) τότε ο εμβολιασμένος θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική συμβουλή.

Το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζεται από 4 έως 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Οπότε οι γιατροί συστήνουν, η εξέταση αυτή να γίνεται από 7 έως 10 ημέρες και ανά εβδομάδα μετά τη λήψη του εμβολίου και κυρίως μετά τη δεύτερη δόση.

Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, ο ενδιαφερόμενος μπορεί πριν από το εμβόλιο να κάνει μία γενική αίματος, ώστε να υπάρχει ένα πρόσφατος συγκριτικός δείκτης.

Να σημειωθεί ότι η εξέταση μπορεί να γίνει δωρεάν σε δημόσια εργαστήρια με παραπεμπτικό γιατρού, ή σε ιδιωτικά με κόστος που περίπου 8 ευρώ.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου που προκαλεί θρομβοεμβολικά επεισόδια

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει κοινοποιήσει τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας θορυβήσουν και να μας οδηγήσουν έγκαιρα στον γιατρό μας.

-Δύσπνοια
-Πόνος στο στήθος
-Οίδημα (πρήξιμο) στα πόδια
-Επίμονος κοιλιακός πόνος
-Νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι ή θολή όραση
-Μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης

Ποιες εξετάσεις δείχνουν ότι οι θρόμβοι σχετίζονται με το εμβόλιο

Οι περιπτώσεις εμβολιασμένων πολιτών που κατέληξαν στο νοσοκομείο με θρομβοεμβολή ή αιμορραγία, εξετάζονται διεξοδικά από τους γιατρούς ώστε να συμπληρωθεί η λεγόμενη “κίτρινη κάρτα”, η οποία παραπέμπει σε διερεύνηση για τυχόν συσχετισμό των συμπτωμάτων με τον εμβολιασμό.

Για να καταχωρηθεί συνεπώς ένα περιστατικό θρομβοπενίας/θρομβοεμβολής στα σχετιζόμενα με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, υπάρχουν διαγνωστικά κριτήρια, τα οποία διερευνώνται μέσω δύο συγκεκριμένων τεστ.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, οι δύο δοκιμασίες τα αποτελέσματα των οποίων μπορούν να αποδείξουν με βεβαιότητα, εάν η ανεπιθύμητη ενέργεια σχετίζεται ή όχι, με τη λήψη του εμβολίου, είναι οι εξής:

“Υπάρχουν δύο δοκιμασίες. Κατ’ αρχήν πρέπει να μετρηθούν κάποια ειδικά αντισώματα που αναπτύσσει ένας άνθρωπος εναντίον του παράγοντα 4 των αιμοπεταλίων και της ηπαρίνης ταυτόχρονα. Αυτό είναι το ένα και το δεύτερο, πρέπει να γίνει εργαστηριακά, μια λειτουργική δοκιμασία ενεργοποίησης αιμοπεταλίων από αυτά τα αντισώματα που υπάρχουν στο πλάσμα, δηλαδή στο αίμα του ασθενούς. Δηλαδή θα πρέπει το αίμα του ασθενούς να μπορεί να ενεργοποιήσει τα αιμοπετάλια, διότι μόνο όταν ενεργοποιούνται τα αιμοπετάλια κάνουν θρόμβους. Πρέπει να ισχύουν και οι δύο προϋποθέσεις. Δηλαδή, να είναι θετικές και οι δύο αυτές δοκιμασίες. Αλλιώς δεν μιλάμε για αυτό το σύνδρομο, που σχετίζεται με τα εμβόλια”, εξηγεί ο Καθηγητής μιλώντας στο iatropedia.gr.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τον μηχανισμό που προκαλεί την εμφάνιση του συνδρόμου, ωστόσο έχουν αποκτήσει πλέον σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών και γι’ αυτό οι ασθενείς οδηγούνται συνήθως στην πλήρη ίαση.

Πηγή: iatropedia.gr