«Εθνική πολιτική» αποτελεί πλέον το να στραφούμε προς την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, «διότι την ίδια πολιτική έχουν ακολουθήσει όλα τα κόμματα που έχουν περάσει από την εξουσία, από το 2010 και μετά», τόνισε ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ο κ. Συρίγος, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Γεωπολιτικές προκλήσεις και ευκαιρίες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου ανάπτυξης, που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, χαρακτήρισε ως πολύ θετικό το γεγονός ότι «τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και παρά τον κορονοϊό και τα προβλήματα που δημιουργούσε, έχουμε ανοιχτεί με διάφορες συνεργασίες στην περιοχή, προσπαθώντας να χτίσουμε στρατηγικές συμμαχίες, που κατά τη γνώμη μου είναι αυτές οι οποίες περιλαμβάνουν αμυντικές σχέσεις».

«Από την ώρα», συνέχισε, «που οι συμμαχίες αποκτούν αμυντική διάσταση, οι συμμαχίες αυτές αποκτούν ρίζες διότι, για παράδειγμα, δεν σε πειράζει και να αποκατασταθούν αύριο το πρωί οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, αφού ξέρεις ότι η καλή σχέση με σένα θα παραμείνει», εξήγησε ο κ. Συρίγος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι θεωρεί «πολύ σημαντική την υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Νοέμβριο του 2020» διότι, όπως εξήγησε, «είναι η πρώτη φορά μετά το 1952, όπου η Ελλάδα υπογράφει μία τέτοιου τύπου συμφωνία με χώρα εκτός ΝΑΤΟ».

Ο νεο-οθωμανισμός της Τουρκίας έχει περάσει σε άλλη διάσταση

Σχετικά με την Τουρκία, ο Άγγελος Συρίγος είπε ότι «είναι σαφές εδώ και μερικά χρόνια, ότι ο νεο-οθωμανισμός έχει περάσει σε μία νέα διάσταση».

Και εξήγησε ότι «στην πρώτη του φάση, το 2004-2010, ο νεο-οθωμανισμός είχε στραφεί προς τα οθωμανικά κατάλοιπα, όπως τα αποκαλούσε, δηλαδή μουσουλμανικούς πληθυσμούς – μειονότητες, οι οποίες βρίσκονταν διεσπαρμένες σε χώρες των Βαλκανίων. Μετά το 2010 και μέχρι το 2017 -2018, ο νεοοθωμανισμός προσπάθησε να δημιουργήσει μία οθωμανική κοινοπολιτεία στα κράτη εκείνα τα οποία προήλθαν από την οθωμανική αυτοκρατορία, τοποθετώντας ισλαμικές αδελφότητες στην εξουσία. Όμως, αυτή η προσπάθεια έσπασε σε δύο σημεία. Το πρώτο σημείο ήταν, όταν ανετράπη στην Αίγυπτο το καθεστώς Mόρσι και ανέλαβε ο Σίσι, ο οποίος ήταν άλλης κατεύθυνσης από τον Mόρσι, αφού δεν ανήκε στους αδελφούς μουσουλμάνους. Το δεύτερο και μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η κατάσταση στη Συρία και ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε».

Ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε επίσης ότι «εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε κάνει δύο επιλογές» και εξήγησε: «Πρώτον, επιλύουμε τις διαφορές μας με διπλωματία εντός του διεθνούς δικαίου και δεύτερον έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις».

Σχετικά με την Τουρκία, σημείωσε πως δεν είναι βέβαιος «αν έχει πλέον οποιοδήποτε ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, αφού δείχνει ότι η μόνη χώρα την οποία υπολογίζει είναι η Αμερική».

Επομένως, προσέθεσε, «εμείς συνεχίζουμε την πολιτική μας, αφού με τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση μπήκαμε σε δύο πολύ ασφαλή λιμάνια και τώρα προσπαθούμε να στήσουμε υποσυστήματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Νομίζω ότι πρέπει να κινηθούμε προς την ίδια κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Συρίγος, «δείχνοντας στην Τουρκία ότι η εχθρική της στάση θα έχει κόστος για αυτήν, ενώ αντίθετα η συμμετοχή της και η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών μας, θα είναι προς όφελος και της Ελλάδας και της Τουρκίας».